0
Breedband

Nest Labs: Nederland voorop met slimme thermostaten

vrijdag 1 mei 2015 | 12:13 CET | Achtergronden

Het is ruim een jaar geleden dat Nest Labs onderdeel werd van Google. Nog altijd krijgt Nest de vrije hand van het internetbedrijf in het verkennen van de markt voor smart homes. Nest is sinds september vorig jaar actief in Europa en ook in Nederland zijn de producten van Nest beschikbaar. "Nederland is qua installaties het snelstgroeiende land ter wereld", zegt Lionel Paillet, General Manager Europa bij Nest Labs tegen Telecompaper.

Nest lanceerde zijn producten in september vorig jaar in Europa. In Nederland sloot het bedrijf een samenwerkingsverband met Essent, onderdeel is van het Duitse energieconcern RWE. Ook zijn de producten, Nest Learning Thermostat en het Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide, verkrijgbaar bij Coolblue, Dixons, Google Play, iCentre en Media Markt.

Nederland sleutelmarkt

Hoeveel van zijn producten inmiddels in Nederland zijn geïnstalleerd, wil Paillet niet zeggen. Wel wil de topman kwijt dat dit er momenteel flinke groei zit in het aantal installatie. Belangrijker is echter dat het besef in Nederland begint te ontwaken.

Dat onderstreept ook partner Essent in een reactie aan Telecompaper. "Consumenten zijn zich steeds bewuster van het gebruik van hun thermostaat en de mogelijkheden. Nest is daarin zeker zichtbaar. In het begin hebben we veel early adopters gehad die de Nest Thermostat wilden installeren. Nu willen we ons op een grotere groep gebruikers gaan richten. Na marktonderzoek bleek dat mensen aanliepen tegen de installatiekosten. Sinds 1 april hoeven consumenten geen installatiekosten meer te betalen als ze de Nest Thermostat aanschaffen bij een 3- of 5-jarig contract voor elektriciteit en gas en dit merken we duidelijk in de salesresultaten."

Het aantal huishoudens in Noord-Amerika en Europa dat gebruik maakt van een smart thermostaat groeide in 2014 met 105 procent naar een totaal van 3,2 miljoen. In Noord-Amerika bedroeg de groei 107 procent (totaal 2,5 miljoen huishoudens), terwijl Europa naar 0,7 miljoen groeide (+96%). Dat maakte onderzoeksfirma Berg Insight begin dit jaar op basis van eigen onderzoek bekend.

Paillet: "Nederland is vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk, waar we erg succesvol zijn. Nederland heeft een hoge adoptiegraad van connected producten. Daarnaast is de Nederlandse energiemarkt uiterst competitief wat zorgt voor innovatie binnen de sector. "Ook speelt de nadruk van de Nederlandse overheid op het duurzaam gebruik van energie een belangrijke rol, vervolgt Paillet. 

Wat dat betreft – een groeiend consumentenbewustzijn in combinatie met prikkels vanuit de overheid – heeft Nest in Nederland de wind in de zeilen. Sowieso maakte Nest de afgelopen maanden een flinke groei door, in ieder geval in het aantal werknemers. Sinds de 3,2 miljard dollar kostende overname van Nest door Google in januari 2014 nam het aantal werknemers toe van 350 naar duizend nu. Tweederde van het personeelsbestand van Nest bestaat uit engineers die moeten zorgen voor de ontwikkeling van duurzame, maar vooral gebruiksvriendelijke connected producten die in samenwerking met elkaar de de bouwstenen voor smart homes moeten gaan vormen.

Verzamelen partners, uitbreiden portfolio

Nest betreedt de markt voor smart home uiteraard niet op eigen houtje. Vorig jaar juni maakte Nest bijvoorbeeld bekend zijn producten open te gaan stellen voor developers. Het doel is dat smart home-producten van andere leveranciers kunnen communiceren met die van Nest Labs, bijvoorbeeld via mobiele devices. Een maand later nam Nest het voortouw bij de oprichting van de Thread Group, een consortium dat zich richt op draadloze netwerkmogelijkheden in huis. Thread is een IPv6 netwerkprotocol dat ontwikkeld is voor lage-energie 802.15.4 mesh netwerken. Tot de overige oprichters behoren onder meer Samsung en chipontwerper ARM.

Vorig jaar lanceerde Nest ook zijn Works with Nest-programma aan. Binnen dit programma kunnen bedrijven zich aanmelden voor samenwerking met Nest. Onder de leden bevinden zich onder meer Mercedes, Whirlpool en Jawbone, LG, Philips en ook Google zelf. Inmiddels telt Works with Nest wereldwijd zo'n 6,000 developers. Ten behoeve van een gecentraliseerde samenwerking tussen smart-home apparaten nam Nest vorig jaar de start-up Revolv over. Revolv maakt hubs die, met behulp van een smartphone-app, gebruikt kunnen worden om meerdere connected apparaten via één punt te bedienen.

Een andere overname die Nest in 2014 deed was Dropcam, maker van maker van beveiligingscamera's voor gebruik in huis waarmee waarvan de beelden op afstand via een smartphone of tablet kunnen worden bekeken. Dropcam is al beschikbaar in de Verenigde Staten en in Canada. Paillet kan niet zeggen of de camera's ook hun weg naar Europa zullen vinden, maar de intentie is er wel. "We moeten Dropcam eerst ombouwen tot een echt Nest-product. Je kunt iets connected maken, maar dat wil niet direct zeggen dat het ook smart is."tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe