0
Mobiel

Netwerkmakers tonen werkende demo's van 5G

dinsdag 23 februari 2016 | 01:29 CET | Achtergronden

Alle makers van netwerkapparatuur tonen op het Mobile World Congress prototype 5G apparatuur en werkende demo's voor de nog niet gestandaardiseerde technologie. De standaard wordt de komende jaren verder ontwikkeld. 5G is een totaalconcept, voor netwerken die op elk moment en elke plek een nog niet eerder geziene combinatie van eigenschappen vertonen.

De netwerken krijgen een capaciteit van vele tientallen tot honderden Gigabits per cel. Daarnaast wordt de latency verkort tot een milliseconde. De derde grote toevoeging is M2M, met een groot aantal verbonden apparaten in een cel, tot honderdduizenden. Daarbij moeten al die eigenschappen tegelijkertijd aanwezig zijn of in combinaties.

Er is sprake van een continüum aan 4.5G/5G-diensten, vertelt Phil Twist, Nokia VP mobile networks marketing. Sommige M2M-diensten vereisen heel weinig bandbreedte en zijn niet kritisch qua latency. Daarvoor wordt NB-IoT ontwikkeld. Andere vereisen weer wat meer bandbreedte, waarvoor Cat0 en Cat-M worden ontwikkeld, naast EC-GSM. (Het aantal afkortingen neemt sterk toe).

Latency

Aan de andere kant zijn er diensten die heel veel bandbreedte vergen en een ultrakorte latency. Een ervan is VR. Nokia toonde op de beursvloer in Barcelona een virtueel klaslokaal met een Oculus VR-bril, die wordt gebruikt om een sterrenhemel in beeld te brengen. Ook industriële robots die over 5G bestuurd kunnen worden, zijn op meerdere plekken op MWC te zien.

Kenmerkend voor de veeleisende diensten is ook dat de plaatsafhankelijkheid sterk is. Een rijdende auto trekt een hoge bandbreedte, maar passeert een bepaald punt ook weer snel genoeg. Daarom zit in de recente standaarden ook Network Slicing. Per keer wordt (automatisch) gekeken welke capaciteit een toepassing heeft, en welke eisen worden gesteld aan latency. Ook ZTE heeft die standaard opgepakt.

Voor robots en andere autonome systemen is de latency zeer belangrijk. Een van de maatregelen om die terug te dringen is om de data weer uit de gecentraliseerde cloud-omgevingen te halen en onder te brengen in de base stations.

Nokia werkt samen met onder andere Deutsche Telekom, Automotive Tier 1 supplier Continental en HERE aan de ontwikkeling van mobiele dekking langs de snelwegen. Die basestations krijgen ook de computercapaciteit om autonoom rijden mogelijk te maken. Vrij algemeen is de verwachting dat autonoom rijden een succes wordt. Ericsson zet er ook zwaar op in en claimt dat een op vijf connected cars verbonden is het Ericsson platform.

Veel van de nieuwe features in LTE-Advanced-Pro gaan ook gebruikt worden voor 5G. Voor LTE wordt nu gewerkt aan Massive of Multi-User MIMO, met 128 antennes in één mast. De ontwikkeling van 5G begint nog bescheiden, met 2x2 MIMO.

Voor 5G is daarnaast veel extra spectrum nodig. De zoektocht naar hogere frequenties komt uit bij het 3,4-3,8 GHz spectrum en in de 5,0 GHz band. 28 GHz (centimetergolven) en 60 GHz (millimetergoven) zijn in ontwikkeling. Een van de problemen daarbij is dat het signaal slecht door voorwerpen dringt. Een signaal verloopt langs grillige en sterk variabele routes, met packets die via reflectie op objecten worden doorgegeven. Ericsson werkt met man en macht aan om dat goed voor elkaar te krijgen. De eerste deadline voor commerciële diensten is al vóór de winterspelen van Pyeongchang in 2018.

Ericsson en Huawei zetten sterk in op de ontwikkeling van de radio-technologie in 5G. Nokia lijkt eerder de breedte op te zoeken en kansrijke industriële uit te kiezen voor het ontwikkelen van toepassingen. Rechtstreeks en via een venture fund investeert het bedrijf in de toepassingen.

Tot slot moeten de nieuwe diensten veilig zijn en geschikt zijn voor mission critical communicatie. Ook dat is een van de nieuwe features en waarschijnlijk ook voor de overheid interessant.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe