0
Algemeen

Operators kunnen omzet verhogen met videodiensten voor industrie en overheid

maandag 17 april 2017 | 12:01 CET | Achtergronden
Met videodiensten zijn er voor telecom operators over de hele wereld nieuwe mogelijkheden om ARPU te verhogen en churn te verlagen. Zo kijkt althans Huawei ertegenaan. “Video is de nieuwe cashcow voor telecom operators,” zegt Ryan Ding, directeur products & solutions, tijdens de Huawei Global Analyst Summit 2017 in Shenzhen. Het Chinese bedrijf voorziet een totale marktwaarde van een biljoen dollar over enkele jaren.

Ook tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, eerder dit jaar, gaf Huawei inzage in zijn visie op de mondiale videomarkt. Het belangrijkst voor de videodiensten is de contentmarkt. Operators kunnen volgens de Huawei-ramingen zo’n 650 miljard dollar aan inkomsten verwachten. Maar ook de markt waarbij videodiensten als surveillance een rol spelen, gaat groeien. Naar 350 miljard dollar. Zo’n 18 miljard is tot slot weggelegd voor videocommunicatiediensten. 

Operators zullen met name kijken naar de consumentendiensten. Als gevolg van voortdurend uitbreidende OTT-, VoD-, IPTV- en lineaire videodiensten zijn operators in staat de al jaren dalende ARPU te stabiliseren en zelfs te laten groeien. Ook churn zal worden tegengegaan, zo is Huawei van mening. Content bindt de eindgebruiker, zegt Ryan Ding. 

Hij ziet in dat de ene markt afwijkt van de andere en dat de zeer versnipperde West-Europese markt voor andere uitdagingen staat dan bijvoorbeeld de Chinese. Maar hij noemt tijdens een roundtable een aantal voorbeelden van succesvolle businessmodellen in West Europa. In Duitsland heeft Huawei met Deutsche Telekom een IPTV-dienst gelanceerd die binnen een half jaar een half miljoen abonnees trok. In Spanje bieden operators tegenwoordig tv-pakketten aan in de horeca: voetbalwedstrijden in 4K zijn erg succesvol. Sport is overigens over de hele wereld de best verkopende en best bekeken content. 

In Nederland zagen we het afgelopen jaar een groeiende contentstrijd tussen met namen KPN en Ziggo. Daarmee lijkt de visie van Ryan Ding ook hier te worden onderstreept.

Potentie in videosurveillance en bodycamera’s 

Met een verwachte marktwaarde van respectievelijk 350 miljard en 18 miljard dollar zijn er echter twee onderdelen van de videomarkt die eveneens de nodige aandacht behoeven. Dat geldt voornamelijk voor het zogenaamde ‘industry video’ segment. 
Ding geeft aan dat videosurveillance het grootste potentieel heeft. De inzet van camera’s in de openbare ruimte staat volgens Ding nog maar aan het begin, hoewel er vanzelfsprekend veel verschillen zijn per regio of land. Regulering speelt een grote rol. In Nairobi, de hoofdstad van Kenya, installeerde Huawei eind 2015 een camerasurveillancesysteem waarna de veiligheid op straat volgens officiële berichten met ruim 20 procent afnam.

In het verlengde van de vaste camera’s op straat zal ook de bodycamera een vlucht gaan nemen: werknemers van politie en andere hulpdiensten die met videocamera’s zijn uitgerust. Zodra de hulpverlener op de plaats van bestemming komt, zet deze zijn camera, bevestigd aan helm of op de borst, aan. Collega’s ter plaatse of in het commandocentrum kunnen meekijken en reageren op wat er wordt vastgelegd.  

Ding geeft tevens aan dat niet alleen overheden of hulpdiensten video gaan inzetten. De combinatie van video, drones en eLTE biedt veel potentieel voor bedrijven die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld onderhoud aan infrastructuren, zoals spoor- of energiebedrijven. Zij kunnen met behulp van video en drones veel efficiënter werken dan wanneer een medewerker fysiek plekken in het netwerk moet gaan controleren. 

Weinig veranderingen in videocommunicatie  

Ryan Ding geeft aan dat hij relatief weinig beweging verwacht in het kleinste segment, de videocommunicatiediensten. Er is de afgelopen tien jaar niet veel gebeurd qua omzetverhogende mogelijkheden in de markt voor videocommunicatiediensten. Voor de toekomst voorziet Ding enkele kleine wijzigingen.

Huawei is, net als andere aanbieders, gestart met het migreren van een prijsmodel naar een servicemodel.  Videocommunicatie wordt steeds minder als een stand-alone product aangeboden, maar als SaaS in bundelvorm aangeboden. De migratie naar deze methode betekent dat de diensten in kosten voor de eindgebruiker zijn gedaald. Hierdoor zijn de diensten nu ook beschikbaar gekomen voor kleinere bedrijven.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe