0
Breedband

Samsung pakt IoT serieus op

dinsdag 20 juni 2017 | 09:07 CET | Achtergronden

Samsung geldt nog altijd als onbetwist marktleider op het gebied van mobiele devices, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf positioneert zich steeds meer als centrale hub van waaruit IoT-technologieën en -oplossingen aan de klant worden geleverd. Daarbij maakt Samsung niet alleen gebruik van eigen kennis en expertise, maar is het elektronicaconglomeraat in toenemende mate afhankelijk van samenwerkingsverbanden en overnames.

In 2014 maakte Samsung zijn eerste grote stap in IoT door de aankoop van SmartThings, een start-up en ontwikkelaar van een open softwareplatform waarmee huishoudelijke apparaten die met het internet zijn verbonden, kunnen worden gemanaged vanaf een mobiel apparaat. Naar verluidt bedroeg de overnameprijs zo’n 200 miljoen dollar. Na de aankoop echter bleef het enige tijd stil rondom de IoT-strategie van Samsung. 

Krap een jaar na de acquisitie onthulde Samsung een nieuwe troef die de ontwikkeling van IoT-oplossingen moest versnellen. Onder de naam Artik lanceerde Samsung drie energiezuinige chips bedoeld voor  slimme apparaten zoals wasmachines en slimme horloges. Artik omvat een applicatieprocessor, geheugen, sensoren en een communicatiemodule. 

Een maand later was Samsung betrokken bij een investering van 110 miljoen dollar in Sigfox, een snelgroeiende aanbieder van LPWAN-netwerken voor IoT-doeleinden. Door de investering verzekerde Samsung zich van de integratie van het Sigfox’ netwerkprotocol in het Artik-platform. 

Samsung versnelde de ontwikkelingen rondom Artik in 2016 door een cloudvariant van het platform te onthullen. De Samsung Artik Cloud is een open data-uitwisselingsplatform ontworpen om apparaten en applicaties te verbinden. Artik Cloud biedt open API's en tools om gegevens veilig te verzamelen, op te slaan en te activeren op connected devices of cloud services. 

Artik vormt voor Samsung de basis van een uitgebreid IoT-ecosysteem dat binnen enkele jaren tot wasdom moet komen. Het systeem is ontworpen om devices die onafhankelijk van elkaar zijn ontwikkeld te laten samenwerken en het voorziet tevens in de integratie van cloudsystemen van  verschillende bedrijven.

Eind 2016 kondigde Samsung de introductie aan van twee nieuwe modules binnen Artik-platform. Het ging destijds om de Artik 0 en de Artik 7. Daarnaast kreeg Artik de beschikking over nieuwe device management capabilities in de Samsung Artik Cloud en werd het partnerecosysteem uitgebreid. In mei van dit jaar meldde Samsung opnieuw een reeks verbeteringen van het Artik-platform voor IoT-chipsets en connectiviteitsdiensten. Samsung verbeterde onder meer de beveiliging en ontwikkelde het bedrijf nieuwe developer tools. 

Investeringen opvoeren

Om zijn IoT-strategie kracht bij te zetten, trok Samsung vorig jaar zomer 1,2 miljard dollar uit om de komende vier jaar onderzoek naar producten en diensten te ondersteunen. Dit onderzoek wordt geleid door het  Samsung Strategy and Innovation Center, Global Innovation Center and Samsung Research America. Als onderdeel van de inspanningen op Amerikaanse bodem sloot Samsung voor de gelegenheid een samenwerkingsverband met Intel om binnen het initiatief The National IoT Strategy Dialogue met behulp van partners aanbevelingen, met name op het gebied van security en interoperabiliteit, voor de overheid te ontwikkelen.

Samsung is voornemens een significante rol te gaan spelen binnen het IoT-ecosysteem. Daartoe deed het bedrijf als diverse overnames waaronder die van AI-bedrijf Viv Labs, waarvan de technologie ook is verwerkt in de smartphone Galaxy S8. Samsung maakte de overname van Viv Labs in oktober vorig jaar bekend. Doorgaans boogt Samsung voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën op in-house expertise of neemt het kleinere bedrijven over waaronder ook smart home-bedrijf Perch, dat eind februari van dit jaar werd aangekocht. 

Opvallend was dan ook de monsterovername van Harman International Industries, die in november vorig jaar werd aangekondigd. Samsung legde in totaal 12 dollar per aandeel in cash op tafel, waarmee het overnamebedrag uitkwam op zo’n 8 miljard dollar. Harman haalt het gros van zijn omzet uit connected cars en audio, inclusief embedded infotainment, telematics, connected safety en security. 

Samsung heeft verder al een minderheidsbelang in zowel Renault Samsung Motors als in het Chinese BYD en deden vorig jaar geruchten de ronde dat Samsung plannen had opgevat om Magneti Marelli over te nemen. Magneti Marelli is een dochteronderneming van FIAT-Chrysler Automobiles (FCA).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe