0
Mobiel

Samsung Pay bereikt nieuwe markten

vrijdag 26 februari 2016 | 15:21 CET | Achtergronden

Samsung introduceert zijn betaaldienst Samsung Pay in een aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Het merk noemt als pluspunten van 'zijn' dienst het gemak, veiligheid en het wereldwijd grootste aantal adressen waar betaald kan worden.

Samsung heeft op het Mobile World Congress (MWC) de S7 en S7 Edge smartphones gelanceerd. Gelijktijdig werd ook een uitbreiding van de Samsung Pay betaaldiensten aangekondigd naar meer landen, ook in Europa. Samsung Pay is op dit moment beschikbaar in de VS en Korea. China (in maart), Australië, Brazilië, Canada, Singapore, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn bevestigd, zij het nog niet met een exacte timing.

Naast de nieuwe Galaxy S7 en S7 Edge zal Samsung meer modellen gaan voorzien van de benodigde hardware en software voor Samsung Pay, zoals de 2016-versies van de A5 en de A7. Op de Note 5 en de S6-modellen is de dienst al beschikbaar.

Samsung is nog bezig met de voorbereidingen en verwacht nog weken tot enkele maanden nodig te hebben om live te gaan, vertelt Samsung senior adviseur Billy Wright op de beursvloer van het Mobile World Congress in Barcelona. Samsung heeft de steun van de belangrijke kaartnetwerken en een groot aantal banken.

Samsung wil in een jaar tijd vier tot zeven Europese landen betreden, waarvan alleen het Verenigd Koninkrijk en Spanje expliciet zijn bevestigd. Welke de andere twee tot vijf landen zijn, laat hij in het midden. Het gaat om landen met goede uitgangspunten, met name een hoge acceptatiegraad van contactloos betalen door winkeliers en consumenten. Frankrijk zit in die groep, net als Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije en Slovenië.

Gemakkelijk betalen

Samsung heeft duidelijk nagestreefd om het proces voor consumenten zo eenvoudig mogelijk te houden, blijkt uit een demonstratie. De betaal-app wordt geopend door vanaf de onderzijde van het scherm omhoog te vegen. Dan verschijnen de afbeeldingen van alle beschikbare betaalpassen en klantenkaarten. Nieuwe betaalpassen kunnen worden toegevoegd door er een foto van te maken. De Samsung Pay applicatie zoekt vervolgens contact met het betaalnetwerk om de kaart te valideren.

In de wallet kunnen bankpassen en prepaid kaarten/waardebonnen worden opgenomen, maar ook klantenkaarten en andere passen, zoals een pasje voor een bedrijf of sportclub. Samsung stelt dat spaarprogramma’s automatisch worden meegeteld. Een betaling wordt bevestigd met een scan van de vingerafdruk. Betalen kan tot de standaardlimiet van 30 Britse pond of 25 euro waarvoor geen pincode nodig is.

Net als bij Apple Pay kunnen banken ook toestaan om grotere bedragen af te rekenen met de vingerafdruk, zonder te laten bevestigen met de pincode. Dat is nog geen standaardfeature, maar Wright verwacht daarin snel vooruitgang, omdat een betaling met Samsung Pay een laag risicoprofiel heeft.

Magneetstrook

Hij noemt verder de MST (Magnetic Secure transmission) als een voordeel. De telefoon bevat ook een magnetische spoel die het magneetveld opwekt van een klassieke bankpas met magneetstrook. Voor NFC of magneetstrook moet de telefoon op dezelfde manier tegen de kassa worden gehouden. MST is overigens veiliger dan een bankpas met magneetstrook, omdat elke transactie een uniek nummer krijgt en wordt bevestigd met vingerafdruk.

Swipen is in Europa echter verdwenen. In de VS is het nog heel gebruikelijk, omdat de transitie naar EMV passen met chip nog gaande is. Samsung benadrukt toch dat hun combinatie wereldwijd het best wordt geaccepteerd. Chip en magneetstrook samen komen tot 85 procent van alle winkels wereldwijd. 

Nederland: andere situatie

Of Samsung Pay ook snel naar Nederland komt, is nog onbevestigd. De Nederlandse markt ligt qua contactloos betalen nog achter op enkele andere landen, al laten cijfers van de banken zien dat contactloos snel terrein wint.

De pinpassen zelf vormen ook een barrière. Op een Nederlandse pinpas staat niet het PAN (Primary Account Number) maar het rekeningnummer. Gebruikers van een Samsung kunnen daarom niet gewoon hun pas inscannen, terwijl Samsung het PAN wel nodig heeft om de pas te activeren. (Op een Nederlandse credit card staat wel het PAN van zestien cijfers). Samsung moet dus de vertaalslag kunnen maken van IBAN naar PAN. Dat is te doen, maar het is er nog niet.

Daarnaast wordt MST een ‘No Go’. Visa Nederland meldt dat de magneettechnologie niet zal werken. Het risico is groter in vergelijking met de chip en daarom hebben de banken geen animo om de magneetstrook weer in te schakelen.

Groeiend aantal mobiele wallets

De komst van concurrerende methoden verlaagt de drempel voor banken om zelf diensten te ontwikkelen op smartphones. Sinds ruim een jaar is HCE in opkomst, een technologie voor NFC-betalingen die standaard in recente versies van Android zit. ING heeft een eigen HCE-dienst gelanceerd. Verder hebben mobiele operators hun eigen oplossing die op een simkaart werkt. Rabobank heeft een overeenkomst gesloten met KPN en die geldt ook voor Samsung telefoons.

Wright van Samsung verwacht een groei van het aantal producten en wallets, gevolgd door consolidatie. Samsung Pay behoort volgens hem tot de blijvers, door de combinatie van gebruiksvriendelijkheid, MST voor niet-bancaire passen en als pluspunt de veiligheid van Samsung Knox.

“HCE is er ook, maar we merken niet dat banken de boot afhouden omdat Samsung Pay er is, in tegendeel.” Hij stelt dat het voor financiële dienstverleners juist aantrekkelijk is om samen te werken met de makers van smartphones. In veel landen hebben Samsung en Apple samen 85 procent van de mid-end en high-end markt in handen. Dat is genoeg, stelt hij, aangezien de dienst toch niet bedoeld voor low-end smartphones.

Het merk verwacht dat consumenten na hun huidige smartphone ook weer voor een Samsung kiezen om de betaaldiensten te kunnen blijven gebruiken. De mobiele wallet zal dan ook Samsung Pay blijven heten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe