0
Breedband

Sandeep Phadke, Tech Mahindra: 'Goed inspelen op verandering betekent nooit stilzitten'

dinsdag 6 januari 2015 | 14:19 CET | Achtergronden

Hoewel Tech Mahindra een van de grotere IT service aanbieders is in onder meer de telecomsector, is deze daarbuiten vrij onbekend. "Wij zijn het best bewaarde geheim in telecomland," stelt Sandeep Phadke, Tech Mahindra, head continental Europe, in een gesprek met Telecompaper over de ambities van Tech Mahindra en over de trends die de komende jaren het telecomlandschap ingrijpend veranderen.

Phadke werkt al ruim tien jaar bij Tech, waarvan vijf jaar in zijn huidige functie. Hij is vanuit Den Haag verantwoordelijk voor de aansturing van de in Europa actieve bedrijfsonderdelen van het Indiase technologieconcern.  In Nederland heeft Tech Mahindra kantoren of ontwikkelcentra in Den Haag en Eindhoven. In België staan vier van dergelijke centra, waaronder twee in Brussel, in Antwerpen en in Charleroi.

Tech Mahindra is in Europa als IT Service-aanbieder actief op twee gebieden: telecom (operators, ISP’s) en in verticals zoals de financiële sector, productie, retail en gezondheidszorg. De telecom vertical is goed voor zo’n 52 procent van de omzet, de enterprisetak groeit echter harder. Binnen de telecomdivisie zijn er weer zes business units, waarmee Tech Mahindra naar zeggen van Phadke end-to-end services biedt, zowel op het gebied van IT als netwerkdiensten.

Phadke stelt te geloven dat netwerk en IT steeds meer samen komen. Datzelfde geldt voor de netwerk- en IT-infrastructuur. “Wij kunnen ons hier als one-stop-shop profileren. Dat is iets wat veel andere IT-dienstverleners of infrastructuur vendors die ook netwerkbeheer doen, niet kunnen.”

De zes BU’s van Tech Mahindra:

  • Applicaties (BSS/OSS-systemen) waaronder IT Managed services (beheer van IP-infrastructuur van operators, ISP’s etc.)
  • Netwerk services, een van de grotere onderdelen van het concern, met 6.000 medewerkers in met name Europa. Bekende klanten in de Benelux zijn onder meer Base. Phadke: “We hebben hier veel werkzaamheden overgenomen van netwerkleveranciers zoals Huawei en Ericsson, die bij operators hun eigen netwerkapparatuur onderhielden en beheerden. Waren wij eerst subcontractors voor partijen zoals Alcatel-Lucent, nu verzorgen wij dergelijke diensten direct. Ik denk dat wij kosteneffectiever zijn, meer flexibel en beter in staat om netwerkomgevingen van verschillende vendors goed te beheren.”
  • Business Process Outsourcing. Het gaat hierbij vooral om het overnemen van back-office activiteiten en het beheer van contact centers. Zo beheert Tech Mahindra in India een contact center van Hutchinson met ruim 10.000 agents op het gebied van backoffice en IT.
  • Value Added Products. Ongeveer 1,5 jaar geleden heeft Tech Mahindra Comviva overgenomen, een van de grotere aanbieders van mobile payments. In Europa is dit nog een beperkte markt. In veel Afrikaanse landen, waar de bancaire infrastructuur zwak is, wordt tot 50 procent van alle transacties via mobiele betalingen afgehandeld. Tech Mahindra is in Afrikaanse landen waar operators zoals Airtel en Orange actief zijn,  ook verantwoordelijk voor de mobiele betalingen die via deze operators lopen. In Nigeria heeft Tech Mahindra zelf een bankvergunning, zodat het mobiel transactieverkeer tussen operators kan afhandelen.
  • Infrastructuur management. Het gaat hierbij om onder meer datacentra, alle locaties waar hardware beheerd wordt. Er vindt steeds meer samenwerking plaats met de netwerkdivisie, mede in het licht van de eerdergenoemde convergentie tussen netwerken en IT-omgevingen. Tech Mahindra beheert onder meer datacentra van operators zoals BT, AT&T, KPN, Mobistar en Base. Bij KPN was Tech Mahindra onder meer verantwoordelijk voor de consolidatie van zeven naar twee datacentra. Dit is een van de grootste BU van Tech Mahindra, met zo’n 8.000 werknemers. 
  • Sensors. Deze kleine maar snelgroeiende divisie (circa 200% op jaarbasis) omvat alles dat te maken heeft met IoT, M2M (zoals smart metering), nieuwe en opkomende communicatietechnologieën. De hoeveelheid communicatie tussen apparatuur onderling, zowel zakelijk als particulier, groeit enorm. Ook voor operators biedt dit veel nieuwe kansen. Tech Mahindra heeft op dit gebied recent een overeenkomst gesloten met Dubai en Miltone Keynes (UK), waar een smart city-concept wordt uitgerold.

Veranderingen gaan steeds sneller

Tech Mahindra is van oorsprong een technologisch ingestoken bedrijf, een bedrijf van engineers, techneuten. Engineering, zelf kennis ontwikkelen en toepassen, blijft een van de belangrijkste pijlers onder het concern. Phadke: “Veranderingen op technologisch gebied gaan steeds sneller, maar ook de ontwikkeling op commercieel gebied. Niemand had vijf jaar geleden gedacht dat Salesforce.com met zijn SaaS-dienstverlening zo dominant zou worden.”

Reden voor de onderneming om veel te investeren in de ontwikkeling van nieuwe kennis om bij te blijven en om vooruit te kijken. Ruim tien procent van het budget voor R&D gaat naar de ontwikkeling van kennis over en toepassing van nieuwe technologie.

De visie van het Indiase technologieconcern is dat voorop blijven lopen in technologische ontwikkeling en kennis het beste werkt door veel zaadjes uit te strooien. “We creëren veel interne start-ups die zich richten op specifieke nieuwe ontwikkelingen. Natuurlijk komt niet alles tot wasdom, maar het is wel een flexibele manier om innovatief te blijven. Ik ga niet claimen dat we op elk gebied in onze activiteiten voorop lopen. Maar we hebben wel een duidelijke strategie: voortdurend nieuwe competenties ontwikkelen, nooit stil blijven zitten. Dat betekent niet dat er geen structuur zit in wat we doen op het gebied van R&D. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we nieuwe kennis en toepassingen om zetten in duidelijke gestandaardiseerde processen, waardoor we nieuwe technologische kennis eenvoudig, breed en snel kunnen toepassen.”

Ver vooruit kijken wordt lastig

Door de snelheid waarmee technologie ontwikkeld wordt, verandert en veranderingen te weeg brengt, is het bijna niet meer mogelijk om ver vooruit te kijken. Ook Tech Mahindra heeft zich daarin moeten aanpassen, stelt Phadke.

“Hadden we eerst een roadmap waarmee we vijf jaar vooruit kijken, tegenwoordig kijken we niet verder vooruit dan drie jaar. Het heeft weinig zin om verder vooruit te plannen, je kunt niet meer goed voorspellen welke kant technologie doorgroeit en welke toepassingen ervan succesvol worden of niet. Daarnaast willen we ons niet te veel vast leggen op plannen voor de lange termijn. Het is belangrijker om flexibel te zijn in je strategie. Wel duidelijk, maar ook in staat om snel van richting te veranderen in onze marktbenadering.”

Het voordeel van een dergelijke benadering is dat het niet zoveel uit maakt welke veranderingen er op een markt, een branche of op de eigen onderneming af komen. “Wij zijn er op ingericht om snel te kunnen schakelen en veranderingen te omarmen, nieuwe kennis te verwerven om die verandering in onze processen door te voeren.”

Telecom kan zich geen falen veroorloven

Dat komt volgens Phadke ook tot uiting in de uitrol van nieuwe netwerk- of IT-infrastructuren. Zo heeft Tech Mahindra bij Mobistar in 3,5 maanden de overgang van ruim 70 vendors verzorgd, tussen augustus en november. “Dat kan juist omdat we werken met standaard processen. Geen logge processen, maar wel processen die heel eenduidig zijn. Veel falende IT-projecten komen voort uit onduidelijkheid en gebrek aan communicatie bij de overgang van een oude naar een nieuwe omgeving, of van een oude naar een nieuwe beheerder. Maar de telecommarkt is geen markt die zich op grote schaal falende IT-projecten kan veroorloven. Wij kunnen ons dat ook niet veroorloven, want je imago wordt een stuk sneller afgebroken dan opgebouwd.

Phadke stelt dat Tech Mahindra falende IT-en netwerkprojecten onder meer ondervangt door er voor te zorgen dat het verantwoordelijke team goed op elkaar is ingespeeld, goed met elkaar en met de klant communiceert gedurende het hele traject en verwachtingen waar nodig bijstelt. “Een andere uitdaging is vaak het gebrek aan samenwerking, bijvoorbeeld wanneer je het beheer over een netwerk- of IT-omgeving van een andere partij overneemt. Je moet daar op anticiperen, soms door te overengineren en op meer problemen voorbereid te zijn dan nodig is.

De impact van regelgeving

Kennis van regelgeving is volgens Phadke de afgelopen jaren belangrijker geworden. “Regelgeving en verandering ervan kan een grote impact hebben op onze klanten. Zo moest BT acht jaar geleden van toezichthouder Ofcom zijn infrastructuur scheiden van zijn diensten. Dat werd BT Open reach. Wij werkten samen met BT in die overgang. Dan moet je er wel van op de hoogte zijn wat de regelgeving precies inhoudt. Ook de invoering van SEPA was een grote verandering in de EU met veel impact op de activiteiten van telecomaanbieders. Wij zijn daar vroegtijdig mee bezig gegaan om de mogelijke gevolgen voor de markt te inventariseren. Een meer recent voorbeeld is het openstellen van de kabel in België, wat voor onder meer Telenet nogal wat gevolgen heeft. Wij helpen nu Mobistar, dat op het kabelnetwerk van Telenet actief wil worden.”

Phadke vindt niet alle EU-regelgeving die wordt ingevoerd even eerlijk voor de telecommarkt. Het is erg gericht op de consument en niet altijd even positief voor operators. In Noorwegen zie je bijvoorbeeld dat Tele2 een compleet netwerk heeft opgebouwd, maar bij de afgelopen frequentieveiling geen spectrum heeft verworven. Dat betekent dat de operator geen 4G-netwerk kan gaan uitrollen. Wel een netwerk, geen spectrum. Tele2 heeft inmiddels een overeenkomst gesloten met TeliaSonera voor de overname van de Noorse activiteiten van Tele2. “Wij zien onze rol op dit gebied vooral in het beperken van de pijn die veranderende regelgeving met zich meebrengt. Maar dat kan alleen als je weet wat voor veranderingen er op de sector af komen en wat de mogelijke gevolgen zijn.”

Concurrentieveld verandert

Wat ziet Phadke als de belangrijkste concurrenten in de Benelux en in Europa? Vijf of zes jaar terug waren dat partijen zoals CapGemini, Atos en IBM, plus nog een aantal andere spelers. Nu ziet Phadke Accenture als enige speler van formaat die dezelfde breedte heeft in portfolio in de telecomsector (op IT-gebied). Met name in netwerk services zijn ondernemingen zoals IBM, CapGemini en Logica veel kleiner geworden de afgelopen jaren. “Wij hebben een breder portfolio opgebouwd om end-to-end dienstverlening te kunnen bieden, vanaf de zendmast tot en met het datacentrum en big data diensten. Daarnaast kijken we ook naar het bredere plaatje van ontwikkelingen, niet gefragmenteerd.”

Tech Mahindra is in de telecommarkt in Europa de afgelopen jaren volgens Phadke sterk gegroeid. Van een onderneming met een jaaromzet in telecom van 150 miljoen euro, met alleen BT als klant in 2004-2005, is de onderneming de afgelopen zeven, acht jaar uitgegroeid tot een speler met een jaaromzet van circa 2,5 miljard euro in telecomdienstverlening en operators en ISP’s als klant in vrijwel elk Europees land. "We zijn misschien wel te bescheiden, want niet veel mensen weten waar we overal in actief zijn, of dat slechts een handvol spelers zoals Accenture in telecomdienstverlening groter zijn dan wij zijn, met circa 5 miljard jaaromzet. Je kunt wel zeggen dat we het best bewaarde geheim in de telecomwereld zijn. Zeer bekend in zeer beperkte kring – bij CIO’s – maar niet daar buiten."
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe