0
Breedband

Smart home: vooral kwestie van partners

vrijdag 13 maart 2015 | 14:46 CET | Achtergronden

Tijdens het Mobile World Congress (MWC) dat begin deze maand plaatsvond in Barcelona, vond een groot aantal introducties plaats van apparaten, variërend van tandenborstels tot spiegels, die de smart home moeten gaan inrichten. Maar uiteindelijk valt of staan smart homes bij de gratie van samenwerking tussen partners die het ecosysteem moeten opbouwen.

De ontwikkelingen rondom smart home kwam het afgelopen jaar in een stroomversnellingen door een groot aantal introducties van belangrijke spelers afkomstig uit de technologiesector waaronder Samsung, Google en Apple, terwijl ook makers van huishoudelijke apparatuur zich in deze markt stortten met een waaier aan producten die langzaam, maar zeker bekendheid krijgen bij het grote publiek.

Awareness via de basisapplicaties

Die awareness bevindt zich nu op een kantelpunt, zo blijkt uit een recent rapport van Ericsson. Volgens de studie van het eigen ConsumerLab loopt inmiddels de helft van de consumenten warm voor smart home apps die via de smartphone kunnen worden gebruikt. Het gaat dan hoofdzakelijk om het monitoren van gas, water en licht, maar ook notificaties die inzicht geven in de persoonlijke leefomstandigheden.

Het MWC toonde dit jaar aan dat de interesse in smart homes vanuit verschillende sectoren bijzonder groot is. De Zweedse meubelgigant Ikea toonde in Barcelona een aantal nachtkastjes, lampen en bureau's met een ingebouwde Qi draadloze oplader voor smartphones en andere apparaten terwijl Oral-B de SmartSeries introduceerde, een serie Bluetooth-connected tandenborstels. LG kwam met de Magic Mirror, een spiegel die gelaatskleuren kan analyseren en op basis daarvan cosmetische suggesties kan doen. Xiaomi, één van de snelstgroeiende smartphonemakers wereldwijd, gaf een update aan zijn bestaande lijn smart home-producten.

Kortom, het aanbod is inmiddels stevig, maar een killer applicatie voor smart home is nog niet gevonden. Daarnaast is de vraag wie alle applicaties en platform aan elkaar gaan knopen, een uitdaging die volgens de GSMA moet worden aangegaan door mobiele carriers. En die moeten vooral het voortouw nemen in het bouwen van het smart home-ecosysteem. 

De smart home wordt gezien als één van de belangrijkste bouwstenen van het Internet of Things (IoT) of liever: de connected society. Volgens Juniper Research zal de markt voor smart home-diensten in 2018 een waarde vertegenwoordigen van 71 miljard dollar versus 33 miljard dollar vorig jaar.

Deutsche Telekom: pionier op zoek naar partners

Deutsche Telekom, eigenaar van het cross-platform Qivicon, is al enige jaren bezig met de bouw van zo'n ecosysteem, open source en voor iedereen beschikbaar.. Vooralsnog biedt DT Qivicon alleen aan in Duitsland, maar wordt de stap naar het buitenland gezet.

Qivicon werd in 2011 opgericht als alliantie ter bevordering van smart homes. Inmiddels telt het samenwerkingsverband zo'n 30 leden waaronder Samsung, Philips, Miele, Kärcher, Sonos en D-Link. De nieuwste partners, Huawei en Netatmo, traden eind vorig jaar toe. Producten die door deze partners worden ontwikkeld kunnen samenwerken met een home hub, verenigd door de communicatieprotocollen Zigbee, Z-Waven en HomeMatic.

In Duitsland biedt Qivicon op zijn website diverse pakketten met smart home-oplossingen van energieleveranciers EnBW, RheinEnergie en Vattenfalls, van leverancier van huishoudelijke apparaten Miele en van DT zelf. Klanten van DT betalen eenmalig een bedrag, beginnend bij 99,95 euro voor het basispakket. Hiervoor krijgen klanten een bewegingsmelder inclusief adapter, maar voor het gebruik hiervan moet nog wel de Smart Home Telekom Base, het verzamelpunt van alle connected apparaten, worden aangeschaft (199 euro).

Vorig jaar wilden geruchten dat DT Qivicon ook naar de Verenigde Staten zou brengen, maar dit is tot dusver niet gebeurd. De focus ligt in eerste instantie primair op Europa waarbij Nederland en het Verenigd Koninkrijk (VK) worden genoemd als landen waar het platform nog dit jaar via partners te koop zal worden aangeboden. DT wilde zelf niet reageren op een mogelijk introductie van Qivicon in Nederland, maar laat het bedrijf wel weten open te staan voor elke samenwerking. 

Jean-Claude Kiessling, Head of Business Development at Digital Business en verantwoordelijk voor smart home bij DT, maakte tijdens het MWC wel bekend dat de wijze van tarifering per markt kan verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat klanten in Nederland in plaats van een up-front fee juist maandelijks gaan betalen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe