0
Mobiel

Smartphones: focus op 'emerging'

donderdag 6 maart 2014 | 14:34 CET | Achtergronden

Tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona vorige maand introduceerden fabrikanten een groot aantal betaalbare smartphones, een duidelijk teken dat de focus ligt op opkomende markten. De komende jaren zullen dan ook in het teken staan van de zoektocht naar groei  in landen als China, India en Afrika.

Nokia presenteerde op het MWC twee smartphones met een klein prijskaartje. De Nokia X en de grotere X+ kosten respectievelijk 89 euro en 99 euro. De toestellen draaien niet op Windows Phone, maar op een sterk aangepaste versie van Android. Zo is Google Play niet beschikbaar ten gunste van Nokia's eigen App store en zijn de mobiele diensten van Microsoft prominent aanwezig.

Nieuwe krachtmeting

Dat zelfs Nokia, dat zijn handsettak verkoopt aan Microsoft, Android omarmt is veelzeggend en logisch: met Android is het makkelijker concurreren met lokale leveranciers die Google's gratis en open source  besturingssysteem gebruiken in hun smartphones die voor enkele tientallen dollars worden aangeboden. Een dergelijke prijsstrategie zorgt voor groei bij onder meer het Chinese Xiaomi en Oppo terwijl Indiase vendors als Karbonn en Micromax uitgroeien tot serieuze spelers binnen de eigen landsgrenzen.

In India bijvoorbeeld kan Android bogen op een marktaandeel van ruim 80 procent, in China is dat ongeveer hetzelfde. In Afrika ruilen inwoners hun Symbian/S40-toestellen steeds vaker in voor goedkope connected devices draaiend op Android, of een variant daarvan.

 

Maar nu de vraag naar smartphones in opkomende markten groeit als kool, klinkt vaker de roep om differentiatie. Met andere woorden: het prijsargument moet vaker wedijveren met de wens tot onderscheidend vermogen, met name ingegeven door een groeiende middenklasse. Low cost en mid-end zijn daardoor de sweet spots waar de gevestigde namen zich de komende jaren zullen verdringen.

Deze krachtmeting om hoge volumes kent voorlopig slechts één afwezige: Apple, dat steevast opereert in het premium segment om zijn marges niet aan te hoeven tasten. Dat bewees ook de deal die Apple vorig jaar sloot met China Mobile, 's werelds grootste carrier wereldwijd en marktleider in eigen land. De iPhone 5s kost daar 5,488 yuan, omgerekend zo'n 900 dollar.

Smartphones voor 25 dollar

Het MWC bood toneel aan een groot aantal smartphones gericht op opkomende markten. ZTE onthulde een smartphone van 80 dollar die is gemaakt in samenwerking met Mozilla, eigenaar van het relatief jonge Firefox OS. Mozilla is momenteel in gesprek met de Chinese chipmaker Spreadtrum over een smartphone die niet meer dan 25 dollar moet gaan kosten. 

Het Chinese Lenovo lanceerde voorafgaand aan het MWC drie mid-range devices voor opkomende markten terwijl HTC voor deze markten de mid-end Desire 610 en de Desire 816 heeft opgelijnd. BlackBerry presenteerde speciaal voor de Indonesische markt de Z3, die minder dan 200 dollar moet gaan kosten. Alcatel presenteerde de Pop S3, Pop S7 en Pop S9, allen entry-level Android-smartphones voor respectievelijk 169, 239 en 289 dollar. 

Microsoft maakte tijdens het MWC bekend minder strenge hardware-eisen te stellen aan mobiele apparaten om zodoende meer fabrikanten (in opkomende markten) de kans te geven Windows Phone te voeren. Hetzelfde deed eerder al Google met de laatste release van Android (4.4, KitKat).

Volgens IDC zijn er vorig jaar wereldwijd meer dan een miljard smartphones verscheept, een stijging van bijna 40 procent. Het onderzoeksbureau ziet een duidelijk trend: die van de (strikte) scheiding tussen verzadigde, high-end markten en markten waarin smartphones voor nog geen 25 dollar worden verkocht. Vorig jaar werd circa een derde van alle smartphones verkocht voor een retailprijs van onder de 150 dollar.

Het is een onomkeerbare trend die volgens IDC de gemiddelde verkoopprijs (ASP) van smartphones van 335 dollar in 2013 zal doen dalen naar 260 dollar in 2018. Het onderzoeksbureau becijferde dat opkomende markten vorig jaar circa 65 procent van alle verkochte smartphones voor hun rekening namen. 

Er valt nogal wat te winnen in 'connecting the next billion', een term waarmee de mobiele sector de breedte van opkomende markten probeert aan te geven, van de allerarmsten op het Afrikaanse continent tot de uitdijende middenklasse van de Chinese markt. Inwoners van opkomende markten gaan massaal mobiel en fabrikanten zetten zich schrap. Concurreren op prijs is voor sommige fabrikanten even wennen, zeker na jaren investeren in een duurbetaald imago om topmodellen succesvol in kapitaalkrachtige markten te pushen.  tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe