0
Mobiel

Sony Mobile: make or break in 2016

dinsdag 22 december 2015 | 15:21 CET | Achtergronden

Net als veel Android-fabrikanten wordt 2016 voor Sony een make or break-jaar waarin duidelijk zal worden wie op eigen kracht verder kan concurreren in de verzadigende smartphonemarkt. Het Japanse bedrijf herstructureert om uit de verliezen te komen en er wordt gesnoeid in de kosten. Sony stootte de pc-divisie is af er is meer aandacht voor de activiteiten die goed draaien, zoals beeldsensoren en videogames. Hoe relevant is Sony nog op de smartphonemarkt?

Sony liet voor de introductie van zijn nieuwe topmodel voor 2015 het Mobile World Congress in Barcelona aan zich voorbij gaan. Wel maakte Sony-topman Kazuo Hirai op het congres een einde aan de maandenlange geruchten over een mogelijk verkoop van zijn mobiele activiteiten. De geruchten werden enkele maanden daarna nogmaals ontkracht door Hiroki Totoki, sinds november vorig jaar CEO van Sony Mobile en door Hirai aangesteld om de divisie uit het slop te halen.

Er was namelijk nog heel veel mogelijk: Sony stelde zich ten doel dit fiscale jaar, lopend van april 2015 tot maart 2016, 38 miljoen smartphones wereldwijd te verschepen, ruim een miljoen minder dan het voorgaande jaar. Niet alleen zou de focus komen te liggen op mid-range en high-end, maar ook werd het portfolio uitgedund. Mogelijk zal Sony volgend jaar slechts twee smartphones introduceren in plaats van de vijf die dit jaar werden geïntroduceerd.

Sowieso kregen andere Sony-onderdelen prioriteit. De komende drie jaar gaat Sony investeren in zijn units Devices, Game & Network Services, Pictures, en Music, zo maakte het concern begin dit jaar bekend. In de praktijk houdt dat in dat het Japanse bedrijf meer rendement wil halen uit beeldsensoren, het Playstation-merk en content waarbij de risico’s op verlies op smartphones wordt geminimaliseerd.

Wat dat laatste betreft is er voor Sony werk aan de winkel. In zijn vorige fiscale jaar zag Sony Mobile zijn omzet weliswaar met elf procent stijgen, het operationeel resultaat bleek echter negatief met een verlies van ruim 220 miljard yen. In de eerste twee kwartalen van zijn fiscale jaar 2015 trad verbetering op waarbij het verlies per kwartaal flink lager uitviel, gemiddeld ongeveer 20 miljard yen. 

De bedoeling is om het lopende fiscale jaar break-even te draaien. Zo niet dan wordt er gekeken naar ‘alternatieve opties’, aldus Hirai in een interview met Reuters. Plannen om de divisie van de hand te doen, liggen eind 2015 nog altijd niet op tafel.

Nog altijd zoekende

Mogelijk zal Sony volgend jaar dus met slechts twee modellen komen, hoogstwaarschijnlijk de Xperia Z6 en een variant daarop. Deze zullen volgens geruchten niet worden aangekondigd op het Mobile World Congress in februari, maar het in het tweede kwartaal. Dit jaar lanceerde Sony de Xperia Z3+, de Xperia Z5-serie en enkele mid-range modellen.

De vraag is of Sony Mobile volgend jaar met een beperkt aanbod verloren terrein terug kan pakken van zijn concurrenten. Sony zit klem tussen opkomende Chinese merken, waaronder Huawei, Lenovo en Xiaomi, en de twee marktleiders in het topsegment, Samsung en Apple. Tegelijkertijd bevindt Sony Mobile zich in dezelfde positie als LG, HTC, Microsoft en ook BlackBerry, die na enkele moeilijke jaren nog altijd zoekende zijn en nog altijd marginale rol spelen in de handsetmarkt.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe