0
Mobiel

Spotify bekritiseerd, wie profiteert?

vrijdag 10 april 2015 | 13:34 CET | Achtergronden

Spotify telt inmiddels 60 miljoen gebruikers, van wie een kwart een betaalde premiumversie heeft. De groei is voor een flink deel te danken aan de gratis mobiele versie die de van oorsprong Zweedse streaming muziekdienst eind 2013 lanceerde. Ondertussen neemt de kritiek op de gratis versie toe vanuit de muziekindustrie, terwijl het aantal concurrenten groeit.

In december 2013 kwam Spotify met een gratis versie, waarbij via een app op een mobiel apparaat muziek kan worden beluisterd (met reclame tussen de nummers), tot dan kon dat alleen op een pc. Sindsdien is volgens Spotify zelf het aantal gebruikers gegroeid naar 60 miljoen. Een kwart luistert via de betaalde versie. De Zweedse streamingdienst meent dat de groei van betaalde accounts mede te danken is aan de gratis versie.

In 2014 is aantal gebruikers van Spotify gegroeid tot ongeveer 60 miljoen wereldwijd. Daarvan betalen 15 miljoen mensen voor een premium versie – zonder reclame en met de mogelijkheid om zelf afspeellijsten samen te stellen. In Nederland is deze verhouding vergelijkbaar, zo bleek uit gegevens van het Telecompaper Consumer Panel in september van het afgelopen jaar.

Al vrij snel na de introductie van de gratis mobiele versie zei Spotify dat het aantal downloads van de app verviervoudigd was. Toen meldde de dienst dat het 24 miljoen gebruikers had, waarvan ook een kwart betalend was. De trend heeft zich sindsdien dus doorgezet. Spotify meent dan ook dat de gratis versie belangrijk is om de groei van betalende klanten te stimuleren.

Een ander belangrijk ‘promotiekanaal’ voor Spotify’s Premium account is in Nederland al enige tijd de afzet via abonnementen van KPN, Hi en XS4All. Sinds oktober 2011 levert KPN Spotify gratis erbij aan klanten met mid- en high end pakketten. Ondertussen hebben twee andere operators de aantrekkelijkheid van hun mobiele bundels ook vergroot met internationale streamingdiensten.

T-Mobile werkt al sinds juni 2012 samen met het Franse Deezer en Vodafone heeft zeer recentelijk een samenwerking aangekondigd met Napster. Alleen geldt wel dat Napster zes maanden gratis kan worden gebruikt, daarna moet de Vodafone abonnee alsnog gaan betalen. Deze aanbieding geldt vooralsnog niet voor de abonnees van Vodafone Thuis. De muziekdiensten bij de twee andere operators kunnen onbeperkt gratis gebruikt worden zolang de klant het juiste abonnement heeft.

Tidal gelanceerd, beter kwaliteit, eerlijkere verdeling

Een nieuwe streaming muziekdienst is Tidal, dat eind 2014 gelanceerd is in de VS en VK. Niet lang daarna heeft moederbedrijf Aspiro bekend gemaakt de dienst in Nederland en België te introduceren. De streaming heeft een hogere bitrate, daarmee claimt het HiFi-geluid te bieden. Verder staat het bedrijf een eerlijkere verdeling voor van de royalty’s: waarschijnlijk wordt daarmee de prijs van 19,99 dollar per maand gerechtvaardigd. In Nederland en België is een maandabonnement voor Hifi geluid nog prijziger: 25,99 euro en voor een ‘gewoon’ abonnement 12,99 euro.

De dienst (of eigenlijk Aspiro) is inmiddels voor meer dan 90 procent in bezit van rapper Jay Z en wordt gesteund door diverse artiesten, die zich kritisch hebben uitgelaten over het royalty-beleid van Spotify. De Zweedse onderneming zou te weinig royalty’s uitkeren aan hen. De voornaamste reden hiervoor: de vele gratis gebruikers die alleen wat reclame-inkomsten genereren. Daarmee zit Spotify in een lastige positie, want voor de aanwas van betaalde accounts is de gratis dienst naar eigen zeggen een aanjager.

Ondertussen heeft de van oorsprong Franse muziekdienst Deezer een upgrade geïntroduceerd van haar betaalde account: Deezer Elite. Het geluid is van cd-kwaliteit (1400 Kbps), gelijk aan dat van Tidal, maar momenteel nog alleen met een muzieksysteem van Sonos te gebruiken, Tidal is al op meer platformen te beluisteren - zoals iOS en Android - en andere muzieksystemen zoals Bluesound. Het is wel zo (Elite of niet), dat Deezer altijd fors goedkoper is dan Tidal: 9,99 euro. Buiten Elite heeft Deezer een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met Spotify Premium met hetzelfde maandtarief.

Deezer bedreiging, Tidal minder

Als we Spotify vergelijken met concurrenten Tidal en Deezer, dan lijken de Fransen gevaarlijker. Het tarief is hetzelfde, maar Deezer heeft meer nummers in zijn bibliotheek. Verder heeft het via Sonos (en wellicht via een andere systemen) een veel betere geluidskwaliteit. Hierbij kan wel worden opgemerkt dat dit over een kleine doelgroep gaat ten opzichte van de meerderheid die via pc, smartphone of tablet luistert.

Als Deezer’s gratis versie niet onder druk kom te staan (wat kan gebeuren als men artiesten beter wil laten meedelen in de opbrengsten), kunnen de Fransen wellicht een inhaalslag maken. Momenteel heeft de dienst 12 miljoen gebruikers, waarvan 5 miljoen betalend (bron: Volkskrant, 31 maart jl.). Die verhouding is al gunstiger dan dat van Spotify. Dat blijkt ook uit recente cijfers van het Telecompaper Consumer Panel: een derde van de Deezer-abonnees in Nederland heeft een betaald account, tegen bijna een kwart voor Spotify.

Het argument dat Spotify betaalde accounts wint met behulp van de gratis mobiele versie, komt zo wel beetje op losse schroeven te staan. Deezer heeft zonder gratis mobiele versie meer betalende gebruikers. De druk om te stoppen met de gratis mobiele Spotify-app zal dus toenemen. Dan ontstaat er wellicht een golf van gratis Spotify naar Deezer met reclame tussendoor. Daarvan zal weer een klein deel doorstromen naar betalend.

Tidal zal - ondanks dat de dienst voorzichtig zaagt aan de stoelpoten van Spotify - niet de grootste bedreiging zijn voor de Zweedse marktleider. Qua prijs is er natuurlijk een enorm verschil (zeker in Nederland) en dat zal ervoor zorgen dat Tidal vooral in een nichemarkt voor vraag zal zorgen. Mensen die en het geld ervoor hebben, om op een duurzame manier naar muziek te luisteren. Vergelijk het met de kiloknaller versus de biologische slager.

Spotify in Nederland, (voorlopig) nog wel de grootste

Als we de Spotify- en Deezer -diensten verder vanuit de Nederlandse positie gaan bekijken, dan heeft Spotify natuurlijk het voordeel dat het via vaste als mobiele pakketten wordt aangeboden, T-Mobile met Deezer is natuurlijk alleen via mobiele abonnementen verkrijgbaar. Op dat vlak zal Spotify nog wel een (flinke) voorsprong behouden.

Wat Napster betreft - dat via de klanten van Vodafone-accounts probeert te winnen - is het nadeel dat het gratis gebruik maar voor zes maanden is. Daarna moet de Vodafone-klant betalen en wordt het abonnement automatisch verlengd. Het is dan maar vraag of Vodafone-klanten dat willen. Het aantal van 34 miljoen nummers, 4 miljoen meer dan Spotify, zal niet zoveel verschil maken.

Dat geldt wellicht meer voor het feit dat de geluidskwaliteit van 192 Kbps een stuk minder is dan van zowel Spotify als Deezer, terwijl Napster nagenoeg hetzelfde maandelijkse tarief hanteert: 9,95 euro. Wereldwijd claimt Napster 2,5 miljoen betalende gebruikers (februari 2015). Theoretisch kunnen daar opeens heel veel Nederlandse Vodafone-klanten bijkomen. Maar kennelijk leert de ervaring in Griekenland en Spanje (waar deze twee bedrijven al samenwerken) dat dat niet zo’n vaart zal lopen. Ook hier is het aanbod met gratis Napster voor een beperkte periode beschikbaar.

Overige concurrentie: Apple, Google

Rest nog de overige concurrentie van Spotify: Google Music, Apple met Beats, Amazon met Prime Music en Sony. Bedrijven die (nog) niet heel veel betekenen op de streamingmarkt, maar al wel een interessant distributiekanaal hebben en veel geld. Apple is met Beats nog niet begonnen, maar heeft alle ingrediënten om het tot een succes te maken. Zo heeft het concern dankzij de iTunes Store al veel muziekrechten in handen, zijn er wereldwijd al veel devices verkocht waarop de dienst zo zou kunnen draaien en is Apple gewoon een zeer sterk merk.

Als Google, Apple, Amazon en Sony zich echt sterk gaan maken om marktaandeel op de streaming muziekmarkt te veroveren, ontstaat de interessante vraag wat dit gaat doen met de ‘gevestigde orde’? In Nederland zal Spotify nog wel even de belangrijkste dienst blijven. De verkoop via KPN en dochters zal daar een bijdrage aan blijven leveren.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe