0
Breedband

Streaming muziek richting mainstream

donderdag 14 april 2016 | 10:25 CET | Achtergronden

Muziek streamen wordt steeds meer gemeengoed in Nederland, maar ook daarbuiten. Niet alleen wordt streaming steeds beter gefaciliteerd door robuuste mobiele netwerken, maar de diensten zelf evolueren ook. Uit recente cijfers van de NVPI Audio blijkt dat streaming in Nederland inmiddels goed is voor 85 procent van de digitale muziekmarkt, goed voor een omzet van 72,2 miljoen euro.

Op een totale digitale markt van 58,4 miljoen euro in 2014 namen de inkomsten gegenereerd door streamingdiensten (ad supported en abonnementen) ten opzichte van het voorgaande jaar toe met 17,2 procent van 37,3 miljoen euro naar 43,7 miljoen euro. Ten opzichte van 2013 stegen deze inkomsten met ruim 64 procent naar 61,4 miljoen euro.

Streaming groeit overal

De internationale muziekindustrie rapporteert een wereldwijde omzetstijging van 3,2 procent, schrijft NVPI Audio. Het gaat om cijfers op basis van onderzoek door IFPI, de internationale brancheorganisatie van de muziekindustrie in een rapport over de staat van de muziekindustrie in 2015. De omzetstijging is overigens inclusief rechteninkomsten en synchronisatierecht.

Net als in Nederland laat streaming ook wereldwijd een stijgende trend zien. De omzet uit streaming steeg in 2015 op jaarbasis met 45,2 procent naar 3,2 miljard dollar, omgerekend zo’n 2,8 miljard euro. De afgelopen vijf jaar liet deze omzet een viervoudige groei zien, geholpen door de bredere adoptie van smartphones en het groeiende aanbod van kwalitatief goede diensten waaronder Spotify, Deezer en Apple Music. Daarvan profiteert ook de muziekindustrie waarvan de omzet voor circa een vijfde op rekening komt van betaalde streamingdiensten. In 2014 bedroeg dit aandeel nog 14 procent.

Streaming vertegenwoordigt verder 43 procent van de totale omzet uit digitale muziek, 6,7 miljard dollar (+10.2%) in 2015. Premiumdiensten zaten de afgelopen jaren flink in de lift. Ten opzichte van 2010 steeg het aantal betalende abonnees van acht miljoen naar 68 miljoen wereldwijd.

Deze week bracht ook de RIAA (Recording Industry Association of America) cijfers naar buiten. De Amerikaanse vertegenwoordiger van de muziekindustrie noemde 2015 een mijlpaal voor streaming muziek, dat voor het eerst voorbij de omzet van twee miljard schoot. Het segment vertegenwoordigde daarmee vorig jaar 34,3 procent van de totaalomzet, 7 miljard dollar (+0.9%). Daarmee scoorde streaming nipt hoger dan digitale downloads, die 34 procent van de totaalomzet voor hun rekening namen. De omzet uit het aantal betalende abonnees steeg in de Verenigde Staten ten opzichte van 2014 met de helft naar ruim 1,2 miljard dollar, gedreven door de herlancering van Tidal in maart 2015 en de introductie van Apple Music drie maanden later.

Ook in China zit streaming in de lift. In 2015 stegen de binnenlandse muziekopbrengsten uit streaming met bijna 70 procent, gedreven door de explosieve groei van het aantal smartphonegebruikers en het toegenomen aanbod. In China wordt de digitale muziekmarkt bepaald door Alibaba’s Xiami Music, Baidu Music en Tencent’s QQ Music, die steeds meer inzetten op de conversie van gratis gebruikers naar betalende klanten. Apple Music deed in september vorig jaar zijn intrede in China, waar de dienst minder dan twee dollar per maand kost.

Spotify: marktleider voor hoe lang?

Koploper in de markt is nog altijd het acht jaar oude Spotify, dat in vorige maand nog de mijlpaal van 30 miljoen betalende gebruikers communiceerde, een stijging van 50 procent ten opzichte van juni 2015. Die groei was volgens het bedrijf te danken aan robuuste groei in Mexico, Nieuw-Zeeland en ook Nederland, waar Spotify samenwerkt met KPN. Ter voorbereiding op een beursgang haalde het acht jaar oude Spotify een miljard dollar op waardoor het Zweedse bedrijf wordt gewaardeerd op zo’n 8,5 miljard dollar. Met het kapitaal hoopt Spotify zich te kunnen wapenen tegen de groeiende concurrentie.

  • Apple bijvoorbeeld kondigde in februari van dit jaar elf miljoen betalende abonnees aan voor Apple Music, zeven maanden na zijn lancering. Dat aantal bereikte Spotify zes jaar na zijn lancering. Bovendien is Apple’s muziekdienst beschikbaar in 113 landen wereldwijd versus 59 voor Spotify. Tot de landen waar Apple Music wel actief is en Spotify niet, behoren groeimarkten zoals China en India, maar ook Rusland. Verder profiteert Apple in China van een groeiende naamsbekendheid dankzij de miljoenen iPhones die het bedrijf er verkoopt.
  • Deezer wist zich drie maanden na de annulering van zijn beursgang begin dit jaar te verzekeren van 100 miljoen dollar aan nieuw kapitaal om verdere groei te realiseren. De Franse streaming muziekdienst heeft als doel het belangrijkste distributiekanaal voor muziek te worden en claimt marktleiderschap in eigen land. In totaal telt Deezer wereldwijd, met uitzondering van de VS, 16 miljoen maandelijkse actieve gebruikers waarvan zes miljoen betalen voor de dienst.
  • Tidal ontpopte zich na zijn herlancering in maart vorig jaar als challenger op de Amerikaanse markt door binnen een jaar drie miljoen abonnees aan zich te binden. Van het totaal aantal betalende abonnees heeft zo'n 45 procent zich inschreven voor het duurste abonnement, 19,99 dollar per maand, dat reclamevrije muziektracks met HiFi-kwaliteit biedt. Hoewel Tidal zich in eerste instantie richt op muziek, wil het bedrijf transformeren tot geïntegreerde entertainment hub dat ook streaming videodiensten aanbiedt met een focus op exclusieve content.
  • Opvallend is de rol van Google. Google biedt streaming muziek, maar deed dat tot dusver redelijk vanuit de luwte. In 2014 nam Google nog de muziekdienst Songza over. Songza begon als muziekzoekmachine en stelt gepersonaliseerde afspeellijsten samen op basis van gebruikersdata. De technologie van het bedrijf werd verwerkt in Google Play Music, dat eind vorig jaar aanhaakte bij YouTube Music, een streaming muziekdienst gebaseerd op de muziekbibliotheek van YouTube. Het is onbekend hoeveel gebruikers Google Play Music telt.
  • Naar verluidt wil Amazon op korte termijn de aanval openen op Spotify en Apple door een nieuwe streaming muziekdienst te lanceren. Volgens geruchten zou de collectie van Amazon groter zijn dan die van concurrerende diensten en zou los staan van Amazon bestaande muziekaanbod Amazon Prime.
  • SoundCloud begon vorige maand met het aanbieden van streaming muziek. SoundCloud Go kan bogen op een grote collectie, 125 miljoen tracks, maar daaronder bevinden zich voor het grootste deel nummers die door gebruikers zijn geüpload. SoundCloud, opgericht in 2007, kampt met toenemende verliezen. Om die reden zoekt het bedrijf naar nieuwe verdienmodellen waarbij mogelijk ook advertenties een rol gaan spelen. 

Spotify ongeslagen in Nederland

In Nederland is Spotify de meest gebruikte muziekdienst. Ruim een derde van de Nederlanders gebruikte deze dienst het afgelopen jaar. Dit komt neer op bijna 5 miljoen gebruikers. Spotify is ook de meest bekende muziekdienst, slechts 8 procent van de Nederlanders geeft aan de dienst niet te kennen, zo blijkt uit onderzoek door het Telecompaper Consumer Panel.

Lees meer in ons dossier Muziekdiensten. Hiermee houdt Telecompaper zijn lezers up-to-date over alle ontwikkelingen in de markt voor digitale muziekdiensten.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe