0
Mobiel

T-Mobile maakt netwerk gereed voor 'Unlimited'

dinsdag 28 februari 2017 | 14:39 CET | Achtergronden
T-Mobile Nederland verdiept de samenwerking met Huawei. Dit jaar wordt een begin gemaakt met het plaatsen van Active Antenna Units (AAU’s) van Huawei, met 4x4 MIMO. T-Mobile rekent op een sterke groei van dataverkeer aangejaagd door de ‘Go Unlimited’ proposities, vertelt CTO Rachid El Hattachi in een interview. 

De twee bedrijven hebben een Managed Service partnerschap voor de ontwikkeling van het mobiele netwerk. De nieuwe antennes worden selectief bijgeplaatst in het SingleRAN netwerk dat T-Mobile sinds de Multibandveiling van 2012 heeft opgebouwd. Daarmee wordt de capaciteit van het 4G-netwerk in 2017 verdubbeld. T-Mobile heeft medio januari een Go Unlimited-abonnement in de markt gezet met onbeperkt data voor 35 euro per maand. El Hattachi communiceert geen aantallen klanten, maar zegt wel dat het abonnement goed ontvangen is en leidt tot een duidelijke aanwas. 

SingleRAN netwerk sinds 2013

In de fase van de landelijke uitrol, na de veiling van december 2012, is T-Mobile begonnen met het bouwen van volledig nieuwe SingleRAN apparatuur. Alle sites zijn voorzien van apparatuur, die 2G, 3G en 4G ‘uitzendt’ vanuit een gemeenschappelijke basis. Upgrades zijn sindsdien in veel gevallen een software-update, zonder dat er iemand ter plaatse hoeft te zijn. 

T-Mobile investeert daarnaast in het core-netwerk, in het transportnetwerk en in fiber-to-the-site, om ook daar voldoende capaciteit te creëren. Die uitrol van fiber-to-the-site gaat de komende jaren overigens door. Het 4G-netwerk is gestart met LTE-1800. Een carrier van 10 MHz in de 900-band is daar op een later moment aan toegevoegd, ten behoeve van dekking. Deze 2-carrier aggregatie is in nagenoeg heel Nederland geactiveerd. 

Unlimited strategie

T-Mobile Nederland is als beste mobiele netwerk van Europa naar voren gekomen uit een benchmarktest van P3 Communications. Dit Duitse bedrijf test mobiele-netwerken door met meetapparatuur het land te doorkruisen. In de test van eind 2015-begin 2016 haalden de vier Nederlandse mobiele netwerken de hoogste benchmarkscores van alle vergelijkbare netwerken in Europa en de VS.

In januari heeft T-Mobile vijf vereenvoudigde mobiele abonnementen gelanceerd, met ‘Go Unlimited als grootste en vooralsnog unieke propositie. Voor 35 euro per maand kunnen Nederlandse consumenten en kleinzakelijke gebruikers (tot 20 werknemers) onbeperkt bellen, sms'en en internetten in Nederland en de rest van de Europese Unie.

Bij de lancering sprak T-Mobile de verwachting uit dat de ARPU gaat groeien. Gemiddeld besteden postpaid-klanten momenteel tussen de 20 en 25 euro per maand. De stap naar 35 euro moet voor veel klanten te zetten zijn. De verwachte groei van Go Unlimited en de verwachte groei van het dataverkeer maken verdere uitbreiding van de capaciteit nodig, legt El Hattachi uit. 

De volgende stap wordt gezet om er de 2100 MHz-frequenties aan toe te voegen. De afgelopen 2-3 maanden zijn er 1.500 sites geactiveerd. Dat werk begint met één van de vier carriers, vertelt hij. Later dit jaar komt er nog 5 MHz bij. De refarming van het 3G-spectrum is mogelijk, doordat steeds minder T-Mobile klanten een 3G smartphone hebben. 

In de loop van 2017 gaat T-Mobile ook de 20 MHz inzetten die het heeft in de 2,6 GHz band voor TDD-spectrum. Daarmee wordt de capaciteit verder vergroot. Op drukke locaties zal het netwerk worden verdicht met small cells voor LTE.

Actieve antennes

De AAU’s worden selectief geplaatst op de locaties met het meeste verkeer. Die capaciteit kan worden gebruikt voor een hogere pieksnelheid, maar voor de gebruikservaring is het belangrijk dat álle klanten op ‘n drukke locatie een hogere gemiddelde snelheid ervaren. De uitbreiding van de capaciteit is dus nodig voor een hogere daadwerkelijke snelheid voor alle gebruikers, ook zonder een smartphone die geschikt is voor 3-carrier aggregatie. 

Managed Services contract

T-Mobile en Huawei werken al enkele jaren samen. Huawei levert de SingleRAN apparatuur in het radionetwerk, maar ook componenten van het core netwerk. Ook heeft de vendor enkele jaren geleden het dagelijks beheer in het Network Operations Center (NOC) overgenomen. Deze samenwerking wordt verlengd en uitgebreid. T-Mobile zal in een ‘Lean Operator Model’ de fase van ‘network build’ volledig uitbesteden. Voor dat Managed Services contract neemt Huawei ook personeel over. 

Op het Mobile World Congress in Barcelona is de overeenkomst getekend tussen T-Mobile Nederland, CEO Søren Abildgaard en Wonder Wang, CEO van Huawei Technologies Nederland. Wang spreekt van een succesvolle samenwerking, die heeft geleid tot het beste netwerk.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe