0
Breedband

T-Mobile: samen use cases voor IoT ontwikkelen

donderdag 18 augustus 2016 | 16:05 CET | Achtergronden
Wat betreft connectiviteit is in Nederland de kop er af voor het Internet of Things (IoT). KPN biedt sinds kort een landelijk dekkend LoRa-netwerk terwijl Vodafone en T-Mobile kozen voor NB-IoT, waarvan de standaarden onlangs werden gefinaliseerd door de 3GPP. Tegelijkertijd ontspruiten lokale LoRA-netwerken die voorzien in de behoeften van specifieke sectoren. Het is nu vooral een kwestie van co-creatie waarbij de use cases zich langzaam, maar zeker opstapelen. 

“Er is jaren gepraat over technologie. Nu zijn de toepassingen aan de beurt”, zegt Michiel Huisken, Manager Products & Ideation bij T-Mobile Nederland. T-Mobile Nederland is op zoek naar toepassingen voor het Internet of Things en om hier achter te komen organiseert het telecombedrijf deze zomer workshops waarbij ideeën worden opgedaan. “We willen niet alleen brainstormen, maar ook actief klanten helpen om te ontdekken wat IoT voor hen kan betekenen. Dit doen we door hen in contact te brengen met andere partijen, waaronder developers en sensor-leveranciers, én door laagdrempelig de mogelijkheid te bieden om te testen met NB-IoT.”

Van M2M naar IoT

Huisken is sinds begin dit jaar bezig met IoT, specifiek op het gebied van marketing en sales. Voor hem zijn de voordelen van NB-IoT meer dan duidelijk. ”De techniek is makkelijk toepasbaar waardoor use cases die met M2M niet mogelijk waren opeens economisch haalbaar worden. M2M is op vele fronten duurder, bijvoorbeeld qua hardware, connectiviteit en stroomvoorziening. IoT is in principe voor iedereen toegankelijk. Bovendien is IoT – in de ruime definitie – een open systeem vergeleken met M2M. Die feiten openen een breed scala aan nieuwe toepassingen.”

Vorige maand toonde T-Mobile zo’n oplossing. In samenwerking met Huawei demonstreerde T-Mobile een oplossing voor 'smart parking', die gebruik maakt van NB-IoT. Slim parkeren is een van de oplossingen die invulling moeten gaan geven aan smart cities, waarbij de nadruk vooral ligt op milieu en klimaat. Samenwerking is daarbij de sleutel tot succes. Want, zo stelt Huisken, we bevinden ons nu in ‘exploratie-modus’: niemand weet momenteel precies welke kant IoT opgaat en welke modellen zullen worden ontwikkeld. 

“We maken geen onderscheid tussen de consument en de zakelijke gebruiker. Ook hanteren we geen voorgedefinieerde verticals zoals bij M2M wel het geval was. Wij gaan ook niet de use cases bedenken: dat laten we liever over aan de klant want die weet immers waar de behoefte ligt. Bovendien wil T-Mobile niet op de stoel van integrator gaan zitten.” 

Richard Marijs, bij T-Mobile Nederland verantwoordelijk voor Technology Strategie, waaronder spectrum- en netwerkzaken, herkent zich in de woorden van Huisken. “We moeten werken vanuit onze eigen sterkte, namelijk connectiviteit. Welke businessmodellen we gaan tegenkomen, is nu nog niet te zeggen. We moeten het blikveld open houden en kansen signaleren. Het uitgangspunt moet niet zijn dat IoT bestaande omzetbronnen zal gaan vervangen.” 

“M2M was voor de happy few, een kapitaalintensieve aangelegenheid”, vervolgt Marijs. “Je moest een serieuze business hebben om de investeringen in M2M terug te verdienen. Met NB-IoT is de klant een stuk goedkoper uit terwijl de technologie enorm schaalbaar is. NB-IoT is de industriestandaard vanuit de GSMA. Een NB-IoT module/sensor kan dan globaal verkocht en ingezet worden. Als het hier werkt, dan werkt het in China en Amerika ook. Dat was vroeger wel anders."

“Loskomen van bestaande modellen” 

T-Mobile kan in zijn zoektocht bogen op de kennis en kunde van moederbedrijf Deutsche Telekom, dat sinds zo’n twee jaar serieus bezig is met NB-IoT. Voorafgaand werden ook Sigfox en LoRa ‘op de pijnbank gelegd’, zegt Marijs. Mooie radio-technieken, maar die technologieën legden het af op cruciale punten en die hebben we wel kunnen inbrengen in de NB-IoT techniek. Niet alleen is de technologie volgens T-Mobile goedkoper voor de eindgebruiker, maar ook biedt NB-IoT ten opzichte van Sigfox en LoRa een grotere betrouwbaarheid.

“We kennen voorbeelden van bedrijven die experimenteerden met Sigfox en LoRa, maar dan uiteindelijk toch bij ons terecht kwamen op het moment dat bedrijfskritische applicaties in het spel kwamen. NB-IoT biedt over het algemeen niet alleen meer QoS en zekerheid, maar ook meer vermogen en minder interferentie vanwege het feit dat de technologie in gelicenseerd spectrum plaatsvindt”, legt Huiskens uit.  

KPN meldde vorige maand de landelijke dekking van zijn LoRa-netwerk, dat in november vorig jaar aan zijn uitrol begon in Rotterdam en Den Haag. De LoRa-standaard is een LPWAN (low power wide area network) -IoT-standaard die gebruik maakt van ongelicenseerd spectrum. Marijs: “Bovendien kan LoRa niet draaien op een mobiel netwerk. Bij de implementatie van NB-IoT in ons SDN-netwerk is het slechts een kwestie van een software upgrade, in ons geval bij de 14.000 antennes in de 900 MHz-band. Dat zorgt direct voor een enorme dekking. Zoiets kun je met LoRa of Sigfox niet nadoen.”

Huisken: “We zitten duidelijk nog in de verkennende fase. Als T-Mobile willen we niet alleen het netwerk leveren en dan klaar. We zoeken naar andere modellen die waarde kunnen creëren voor alle betrokkenen. Daarbij steken we in op partnerships met onder meer sensorleveranciers, applicatieontwikkelaar en klanten. Proposities volgen in later stadium wel. Het is een andere manier van zaken doen en we moeten als mobiele operators los komen van traditionele telco-modellen.”

“We herkennen de interesse”, vult Marijs aan. Er is vraag vanuit partijen die nu al met M2M werken en dan voornamelijk op GSM, gebruiken. Maar het vertrouwen in GSM wordt minder nu de levensfase hiervan eindigend is. Daarom willen ook veel bedrijven nu de overstap naar IoT maken voor de lange termijn. Het investeringsmoment wordt gepakt en IoT wordt daar steeds vaker in meegenomen.” tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe