0
Breedband

Twee derde Nederlanders wil graag altijd, overal toegang tot bestanden in cloud

donderdag 21 december 2017 | 07:00 CET | Achtergronden

De populariteit van cloudopslag onder consumenten is onverminderd groot en groeit nog steeds. Twee derde van de Nederlanders vindt het handig om altijd en overal toegang te hebben tot hun bestanden. Tegelijk nemen ook de zorgen toe over de veiligheid van via een clouddienst opgeslagen gegevens zoals mail of foto’s. De bereidheid om voor een cloudopslagdienst te betalen, begint langzaam toe te nemen. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

66 procent van de Nederlanders vindt het handig altijd en overal toegang te hebben tot de via een clouddienst (zoals Google Drive of Microsoft OneDrive) opgeslagen bestanden. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Insights panel aan het eind van het tweede kwartaal van 2017. Dit is een forse groei ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen nog 59 procent van de Nederlanders het (helemaal) eens was met deze stelling. Halverwege 2013 vond net iets meer als de helft van de Nederlanders het handig om overal bij hun in de cloud opgeslagen bestanden te kunnen.

Een relatief kleine groep Nederlanders vindt het juist helemaal niet handig om altijd en overal toegang te hebben tot in de cloud opgeslagen bestanden. Het ging om 16 procent in 2013 en 11 procent in 2017, een zeer geleidelijke afname. Mogelijk hebben de zorgen van deze groep te maken met privacy of security. De hoeveelheid als gevolg van cyberaanvallen gestolen gegevens neemt exponentieel toe – hoewel het hier niet alleen om in de cloud opgeslagen bestanden gaat.

Dip in vrees voor privacy

Vergeleken met 2013 is er echter niet of nauwelijks sprake van een verandering in het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de privacy van hun in de cloud opgeslagen bestanden. Ging het destijds om 54 procent, in 2017 was het zelfs iets minder: 52 procent. Wel is er sprake van een flinke dip in dit percentage halverwege de meetperiode. In 2015 was nog slechts 46 procent van de respondenten bevreesd voor wat er met hun in de cloud opgeslagen bestanden zou kunnen gebeuren (zoals diefstal of het naar buiten brengen van gevoelige of intieme content). Daarna steeg het percentage weer.

Groter betaalbereidheid

Er is sprake van een groeiende bereidheid om te betalen voor cloudopslag, zowel in vergelijking met 2013 als met vorig jaar. In beide voorgaande meetmomenten lag het percentage Nederlanders dat bereid is te betalen voor cloudopslag op 11-12 procent. Dat is nu 6 procentpunten meer (naar 18%). Nog altijd geen grote groep, aangezien een meerderheid van de Nederlanders gewend is aan gratis clouddiensten van partijen zoals Google, Microsoft en Apple.

Er zijn echter ook betaalde varianten hier, evenals bij diensten zoals Wetransfer of Dropbox. Bijna een vijfde van de Nederlanders wil hier nu wel geld aan uitgeven. Mogelijk is dit om grotere bestanden te kunnen opslaan of uit te wisselen. Maar het kan er ook mee te maken hebben dat men verwacht dat een betaalde dienst beter beveiligd wordt. Het aantal mensen dat zeker niet wil betalen, daalt in ieder geval ook navenant: van 59 procent halverwege 2016 naar 50  procent nu.

Alle content in de cloud

Nu clouddiensten alomtegenwoordig zijn, of het nu is voor opslag van bestanden, communicatie of andere toepassingen, is het te verwachten dat steeds meer mensen in de nabije toekomst al hun data en content in de cloud zullen opslaan. Fysieke opslagmedia zoals externe harde schijven of USB-sticks zouden dan tot het verleden behoren.

Toch groeit het aantal Nederlanders dat verwacht in de toekomst alle bestanden in de cloud op te slaan, slechts zeer gestaag. Was dat 27 procent halverwege 2013, in 2016 bereikt dit percentage een voorlopig hoogtepunt met 38 procent. Dit jaar stagneert de groep respondenten zelfs, met 36 procent die verwacht in de toekomst alles in de cloud op te slaan.

Er is zelfs een tegengestelde beweging te zien, bijvoorbeeld bij streaming videodiensten die het mogelijk maken om content te downloaden zodat het later offline bekeken kan worden. Mogelijk heeft dit er mee te maken dat de mobiele verbindingen toch nog niet overal even goed zijn – bijvoorbeeld onderweg in auto of openbaar vervoer. Vanaf 2020, wanneer met 5G-verbindingen mogelijk worden, kan het zijn dat de snelheden en capaciteit voldoende worden om niet langer een belemmering te vormen.

Mannen eerder tot betalen bereid

Er zijn weinig significante verschillen tussen mannen en vrouwen. In vrijwel alle gevallen lijken mannen het wat meer dan vrouwen eens met stellingen zoals hoe handig het is om data in de cloud op te slaan of het gevaar hiervan voor privacy. Grotere verschillen worden zichtbaar bij de bereidheid om voor clouddiensten te betalen. Is dit 12 procent bij vrouwen, bij mannen is dit het dubbele: 24 procent. Ook zien veel meer mannen een toekomst voor zich waarin al hun gegevens in de cloud worden opgeslagen: 44 versus 29 procent.

Het onderzoek is gebaseerd op het Telecompaper Consumer Insights Panel en gebaseerd op data verzameld tussen juni 2013 en juli 2017. Het panel bestaat uit leden in de leeftijd tussen de 12 en 80 jaar. Uitkomsten zijn gestratificeerd naar leeftijd, geslacht en opleiding. Voor meer informatie over ons panel en de mogelijkheden kan contact worden opgenomen met onze researchafdeling (research@telecompaper.com).tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe