0
Breedband

Twitter en Snap hebben een tweede jeugd nodig om de innovatie te financieren

vrijdag 10 november 2017 | 14:46 CET | Achtergronden
Twitter en Snap hebben hun derdekwartaalcijfers bekendgemaakt. Bij beide is de groei beperkt en beide zijn verlieslatend. Twitter verbrandt echter geen cash meer (Snap wel) en is op weg naar break-even op het niveau van de nettowinst. De vraag is of zij op termijn zelfstandig kunnen blijven. Kunnen zij een tweede jeugd doormaken, met groei in een nieuwe richting? Of zijn het overnamekandidaten voor bijvoorbeeld Facebook, Microsoft of Alphabet/Google? Hernieuwde groei is twijfelachtig maar noodzakelijk om de investeringen in R&D op peil te houden.

De OTT-communicatiemarkt is versnipperd, met Facebook als ongekroonde koning. Als we ook social networking opvatten als een vorm van communicatie, dan domineert deze onderneming met de apps Facebook, WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Google (Hangouts, Google+, Allo, Duo) en Microsoft (Skype, LinkedIn) volgen op een ruime afstand. Tot de kleinere stand-alone apps behoren Twitter en Snapchat (Snap Inc). De laatste twee zijn beursgenoteerd. De vraag is of zij op langere termijn zelfstandig bestaansrecht hebben. Ze staan uiteraard zowel bij Facebook als bij Google en Microsoft op de radar. Twitter heeft momenteel een marktkapitalisatie van 14,8 miljard en Snap Inc. van 14,9 miljard US dollar.

Volgens ons Dutch Apps Report (september 2017) is het aantal installs van Twitter in Nederland 2,85 miljoen (23%), na een piek van 3,35 mln in juli 2017. Snapchat bereikte in augustus een piek van 3,98 miljoen (penetratie 31%) en viel in september terug naar 3,36 miljoen (27%).

Q3: Twitter op weg naar break-even, Snap verbrandt cash

De groei van Snap Inc. in het derde kwartaal viel tegen bij de marktverwachtingen. De omzetgroei was nog altijd 62 procent, maar het bedrijf is verlieslatend en het 'verbrandt cash'. De Spectacle-bril is er niet in geslaagd een tweede pijler onder de onderneming te zetten, naast Snapchat. Het management onderkent de complexe user experience en wil met een betere app, maar ook met content en AR, de groei een impuls geven.

Twitter maakte onlangs de derdekwartaalcijfers bekend. In de VS daalde de omzet (-11%), maar daarbuiten was er groei (+6,4%). Zo ook was er groei in data licensing (22%), terwijl de advertentie-inkomsten daalden (-4,3%). Het aantal maandelijks actieve gebruikers (MAU) steeg, zowel in de VS (+3,0%) als daarbuiten (+4,4%). Het aantal dagelijks actieve gebruikers groeide verder door (+14%). Tegelijk nam de ad engagement toe (+17% op kwartaalbasis, +99% op jaarbasis), terwijl de cost per engagement daalde. De kaspositie nam gedurende het kwartaal toe met 298 miljoen dollar tot 1,59 miljard. De totale liquiditeitenpositie is daarmee 4,26 miljard dollar. In Q4 stopt Twitter met het TellApart platform, waardooreen stuk omzet van 40 miljoen dollar verloren gaat. Toch verwacht de onderneming dat de marge (aangepaste EBITDA) verder aantrekt, in de range 35-36 procent (Q3: 35,1%). Aan de bovenkant van de range bereikt Twitter op het niveau van het nettoresultaat naar verwachting break-even. Een primeur.

Overeenkomst: groeiambitie vanuit niche

De groei is de grote onbekende voor Twitter en Snap. Zitten zij tegen een natuurlijk plafond aan of kunnen zij hernieuwd expanderen? Twitter heeft de aandacht (sinds Q4 2016) gericht nieuws & politiek, live sport & e-sports en live entertainment. Vooral mannen en zakelijke gebruikers lijken daardoor een belangrijke doelgroep te zijn voor Twitter. Snap Inc. kiest duidelijk voor de jeugdige gebruiker en heeft de aandacht gelegd op content en AR. Uiteraard hebben beide de ambitie te expanderen buiten deze doelgroepen. Als dat lukt, dan kunnen zij in theorie Facebook naar de kroon steken. Op papier sluiten zij goed aan op Microsoft, dat zich met Skype en LinkedIn op de zakelijke markt richt, en in mindere mate op Google, dat in het spoor van Facebook wil blijven.

R&D-budget te klein om te concurreren en te groot om te blijven financieren

Kunnen Twitter en Snap het opnemen tegen de internet majors als het gaat om innovatie? Dat is immers een van de belangrijkste factoren achter de groei. Als we het R&D-budget (hoofdzakelijk personeelskosten, incl. hoge kosten van optiebeloningen) als proxy nemen, dan zien we dat zij de nodige schaalgrootte missen, al zegt dat niet alles. Over de afgelopen vier kwartalen waren de budgetten als volgt (in US dollar).

  • Snap: 1,37 miljard. Dat is het dubbele van de omzet, wat aangeeft dat dit op termijn niet vol te houden is.
  • Twitter: 610 miljoen. Er is sprake van een licht dalende trend. Het budget, over vier kwartalen gemeten, is nog altijd 25 procent van de omzet.
  • Alphabet: 15,9 miljard. Ook hier is sprake van stabilisatie, maar op een iets hoger niveau: zo'n 15 procent van de omzet.
  • Amazon: 20,9 miljard. Maar hier zit ook content in, een groeiende post. Als deel van de omzet is sprake van expansie naar momenteel zo'n 13 procent.

In absolute zin is het R&D-budget van Snap en Twitter slechts 5 tot 10 procent van dat van de internet majors. En toch ligt het op een onhoudbaar niveau. Een teken van beperkte schaalgrootte. Alleen met een snelle groei kan dit budget tegelijk groeien en minder zwaar op de resultaten drukken. De vraag is of Twitter en Snap aan een tweede jeugd kunnen beginnen door te expanderen buiten hun huidige doelgroepen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe