0
Breedband

Vaste operators willen de huismeester zijn van het connected home

maandag 27 oktober 2014 | 12:20 CET | Achtergronden

Vaste operators zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van Connected Home. De eerste diensten zijn er, maar ze zijn nog niet geschikt voor grootschalige uitrol. Dat was de consensus tijdens een paneldiscussie over smart home op het Broadband World Forum. Deutsche Telekom beschouwt clouddiensten als een game-changer en een antwoord op de dreiging van OTT aanbieders. De aanbieder gelooft in het eigen Qivicon als huismeester voor alle Connected Home toepassingen. Ook Swisscom verwacht een interessant marktaandeel te kunnen halen.

Pace, maker van settopboxen en home gateways, organiseerde tijdens het Broadband World Forum een paneldiscussie over de trends in de apparatuur. Het bedrijf heeft als boodschap dat het management van de apparatuur bij de eindgebruiker steeds veeleisender wordt.

De kwaliteit en stabiliteit van de internetverbinding gaan steeds zwaarder wegen en daarom is management vanuit de cloud nodig. Daarvoor is het Helium platform in ontwikkeling. Een woordvoerder vertelt dat Pace over langere perioden statistieken bijhoudt over de kwaliteit van de verbinding.

Service providers krijgen veel klachten over “intermittent faults”, problemen die zich maar af en toe voordoen en daarom heel lastig zijn om op te sporen. Die geavanceerde netwerkanalyse is volgens Pace ook van belang voor de ontwikkeling van Smart Home.

Hoge eisen aan beschikbaarheid

Swisscom sluit zich daarbij aan. “De markt is nog erg klein”, vertelt Mathias Pruessing, Head of Smart Living bij Swisscom. “En dat blijft ook zo, tenzij we de Quality-of Service veel beter maken. Een gebruiker wil 24/7 kunnen beschikken over een videofeed van de camera in huis. En niet hoeven te wachten tot de verbinding is geïnitialiseerd.”

Swisscom biedt zijn Smart Home aan diensten onder de naam Quing Home. Het gaat om energiemeting, inbraakalarm in huis en persoonlijke alarmering, met een horloge dat alarm slaat als de drager een val maakt. Swisscom werkt samen met partners, zoals energiebedrijven en een beveiligingsbedrijf.

De provider levert een aparte router die de klant zelf kan installeren en een tablet met dashboard om hem in te stellen. De starterskit wordt aangeboden voor 689 franc (ca. 570 euro) met een abonnement van 19 franc per maand.

Swisscom is van plan om geleidelijk steeds meer use cases te integreren in een multi-protocol gateway. Over een paar jaar moet er een nieuwe generatie routers zijn, waarin alle mogelijkheden zijn geïntegreerd.

Het aantal klanten is echter nog zeer beperkt. Pruessing noemt geen aantallen, maar zegt ‘niet blij’ te zijn. Het gaat nog enkele jaren duren voordat er sprake is van een massamarkt.

Deutsche Telekom investeert in Qivicon platform 

Deutsche Telekom heeft vergelijkbare ervaringen. In 2011 heeft het bedrijf besloten om een platform te ontwikkelen voor Connected Home. Qivicon is in september 2013 gelanceerd als merk voor de consumentenmarkt.

Een jaar na de lancering zit het aantal klanten pas in de duizenden, vertelt Jon Carter, Head of Business Development voor Deutsche Telekom UK.

Het aantal partners groeit intussen, tot boven de dertig. Op de IFA in september werden Sonos, BMW en Miele aangekondigd als nieuwe partners. Miele introduceert wasmachines en andere apparaten met Qivicon connectiviteit. Via de app kan bekeken worden wat het energieverbruik is en hoe lang de machine nog bezig is met het wasprogramma.

BMW heeft de app geschikt gemaakt voor bediening vanuit de auto. Een bestuurder kan onder het rijden vast de verwarming hoger zetten of een melding krijgen dat er iemand thuis is.

Cloud als kans

Deutsche Telekom ziet de cloud als een game changer en een kans voor operators om de markt te blijven bedienen. Carter ziet twee scenario’s. De ene is dat Smart Home blijft bestaan uit een serie verticals, die worden geleverd door OTT-bedrijven met hun eigen platform. Dan blijf je werken met losse apparaten. “En wil je als consument voor elke knop een andere app op je telefoon?”

Het andere scenario is dat er een aanbieder is die een gemeenschappelijk platform levert. Swisscom verwacht dat de markt nog enkele jaren nodig heeft, maar denkt dan ook wel een goed marktaandeel te kunnen halen.

Deutsche Telekom gelooft dat Qivicon dat platform kan worden, maar ziet aanbieders als Google Nest en Dropcam wel als concurrenten. Google zou een open standaard kunnen ontwikkelen voor connected home, vergelijkbaar met Android voor smartphones. Apple werkt aan HomeKit, een framework voor apps en connected devices.

Samsung ontwikkelt een eigen Smart Home software protocol voor alle huishoudelijke apparatuur, dat naar verluidt is gebaseerd op Tizen. Samsung is echter ook lid van het Qivicon consortium in Duitsland.

Standaardisatie hard nodig

Bij de platforms voor de applicaties is er nog geen winnaar aan te wijzen, maar hetzelfde geldt voor de standaard waarmee apparaten onderling communiceren. Een andere beperking, waar de markt al enkele jaren mee worstelt, is de standaardisatie van de interface.

Iedereen verwacht dat de connectiviteit steeds meer ín apparaten komt te zitten, waardoor aparte routers en aparte schakelbare stopcontacten niet meer nodig zijn. Op dit moment is echter nog niet duidelijk wat de winnende standaard is, daarvoor zijn er nog te veel.

Deutsche Telekom heeft een multi-protocol oplossing ontwikkeld. Qivicon gebruikt de HomeMatic standaard voor de wireless interface. De router beschikt over vier USB-poorten waarop een andere ontvanger kan worden aangesloten, bijvoorbeeld Z-Wave of ZigBee. Swisscom heeft gekozen voor Z-Wave en wil steeds meer apparaten uit dat ecosysteem binnenhalen.

Rol Nederlandse operators nog niet bekend

De energiemaatschappijen hebben smart metering ontdekt als manier om de ARPU te verhogen en de churn te verlagen. Ze bieden een slimme zelflerende thermostaat aan, zoals Anna, Nest of Toon. In feite gaat het dan nog wel om een aparte vertical. Er kunnen slimme stopcontacten op worden aangesloten, maar van een verbreding van het ecosysteem is nog amper sprake.

Er is dus potentieel voor telecombedrijven. Het blijft echter stil, al geven de grote aanbieders wel aan dat ze aan ontwikkeling werken. KPN heeft eerder gezegd dat het meer wil samenwerken met partners, maar biedt nog geen diensten aan. Vodafone wil zich ontwikkelen als gecombineerde vaste en mobiele speler en zou in deze markt in kunnen stappen.

Van Ziggo is ook nog niets bekend. Het ligt voor de hand dat de prioriteit ligt bij de integratie van Ziggo en UPC en de soepele overgang van alle klanten met hun bestaande diensten. Dat weegt zwaarder dan de ontwikkeling van nieuwe diensten.

Energie- en telecombedrijf Delta is eind vorig jaar een samenwerking aangegaan met Intamac, een Britse smart home ontwikkelaar die ook aan Belgacom levert. Zoals eerder al beschreven is, biedt het Zeeuwse bedrijf beveiliging en monitoring via connected devices.

Ook is het mogelijk om berichten te ontvangen als er beweging in of om het huis wordt gedetecteerd en er zijn uitbreidingsmogelijkheden, zoals rookmelders. Delta biedt dit echter nog niet actief aan.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe