0
Mobiel

Visie op 5G concentreert zich op de bouwstenen van de technologie

maandag 2 maart 2015 | 14:08 CET | Achtergronden

Het Mobile World Congress in Barcelona biedt fabrikanten de gelegenheid om de nieuwste smartphones te presenteren, maar ook netwerkinnovaties komen aan bod. Veel heeft te maken met 5G, de nieuwe mobiele standaard, zo nieuw dat er nog geen technologische afkorting voor is (zoals GSM voor 2G, UMTS voor 3G en LTE voor 4G). Voorlopig is 5G een concept: nog meer bandbreedte, snelheid en betrouwbaarheid en nog minder 'latency' (vertraging). In cijfers: de snelheid moet naar 1 Gb/s, de latency naar 1 ms en de lancering moet in 2020 plaatsvinden. De jongste inspanningen rond 5G gaan over samenwerkingsverbanden en snelheidsrecords, maar vooral over de vraag: wat zijn de bouwstenen van 5G?

4.5G

In de praktijk liggen snelheden doorgaans lager dan wat theoretisch haalbaar is, maar bemoedigend is dat Huawei al met een 4.5G systeem (dus een uitbereiding van LTE) mikt op snelheden van 1 Gbps en een latency van minder dan 10 ms. Met Megafon wil het in 2018 een 5G-testnetwerk lanceren bij de WK Voetbal in Rusland. Telstra, een voorloper als het gaat om LTE, richt zich de komende maanden met partner Ericsson op uitbreidingen van 4G (LTE-Advanced, LTE-Broadcast, voice-over-LTE, video-calls-over-LTE en tevens voice-over-WiFi) en wil in 2020 5G lanceren. Onder meer Ericsson en Huawei tonen hun vorderingen in Barcelona, zowel met uitbreidingen van 4G (4.5G) als met voorbereidingen voor 5G.

Invulling

Na de eerste conceptuele invulling van 5G (snelheid en latency) signaleerde de GSMA (9 december 2014) twee visies op 5G. Volgens de ene gaat het om het resultaat, de 'hyperconnected world', gericht op machine-to-machine communicatie (M2M) en het internet-of-things (IoT). Dit wordt ook wel het Tactile Internet genoemd. De andere visie concentreert zich op de technologie, het radionetwerk (RAN). Er is een aantal grootheden waar het onderzoek zich, aldus de GSMA, op richt: de bitsnelheid (data rate), de latency, verdichting (network densification), dekking (coverage), beschikbaarheid (availability), kostenreductie (opex reduction) en toestellen (devices).

Vervolgens hebben diverse partijen hun visie gegeven op wat de bouwstenen van 5G zouden moeten zijn:
 • MIMO (multiple input, multiple output), het gebruik van verschillende antenne's. Nokia toonde 4x4 MIMO, dat 2 blokken van 20 MHz gebruikt. Per 10 MHz is daarmee 150 Mbps haalbaar. Partijen spreken daarnaast over 'massive MIMO' om dit concept verder uit te breiden. ZTE wil hiermee de throughput met drie tot vijf keer verbeteren t.o.v. 4G.
 • Phased-array antennas. Ericsson en IBM doen hier onderzoek naar.
 • Het gebruik van zeer hoge frequenties (boven 6 GHz). Dit draagt bij aan het verlagen van de latency.
 • Beam forming.
 • DoCoMo demonsteerde multi-element antenna en circuit integration technology.
 • Ericsson spreekt over multipoint connectivity (toestel maakt gelijktijdig met twee basisstations contact).
Verder zullen bekende concepten deel uitmaken van 5G, zoals spectrum sharing, carrier aggregation, small cells en seamless handover met 4G.

Ook op organisatorisch vlak gaan de inspanningen door:

 • In Kazakhstan is een 5G Lab opgericht om onderzoek te doen naar MIMO.
 • Ericsson en de Chinese Academy of Information and Communications Technology doen RAN-onderzoek. Ook werkt Ericsson met IBM aan antenne-technologie en met SingTel doet het onderzoek naar de eisen van 5G.
 • De 5G World Alliance is opgericht en concentreert zich op onder meer interoperabiliteit en spectrumharmonisatie.
 • ZTE breidt zijn 5G-onderzoek uit met 400 mln dollar en 800 ingenieurs.

En dan zijn er natuurlijk nog de snelheidsrecords:

 • Nokia's 4x4 MIMO leverde 600 Mbps op.
 • Samsung en SK Telecom demonstreerden 7,5 Gbps met beamforming.
 • Het 5G Innovation Centre van de Universiteit van Surrey toonde zelfs 1 Tbps over een afstand van 100 meter.

NGMN

Terwijl 4G nog volop in ontwikkeling is (zie de plannen van Telstra boven), dient 5G zich al aan. Wetenschappelijk onderzoek, patenten en een voorsprong opbouwen op de concurrentie zijn de drijfveren. Aan de kant van de toeleveranciers bouwen met name Huawei, Ericsson, Qualcomm, ZTE, Samsung en Nokia aan een reputatie met 5G. De operators die hierbij aanhaken zijn vooral in het Verre Oosten te vinden: SingTel, Telstra, DoCoMo, SK Telecom. De oprichting van de Next Generation Mobile Networks (NGMN) Alliance in september 2014 liet zien dat nog veel meer partijen, van Apple tot Ziggo, betrokkken willen zijn bij 5G. Op korte termijn komt de NGMN met een white paper over 5G en kunnen we zien hoe ver de (visie op de) technologie inmiddels ontwikkeld is.

 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe