0
Mobiel

Vodafone demonstreert connected car tijdens MWC

maandag 6 maart 2017 | 14:48 CET | Achtergronden

Audi, Huawei en Vodafone hebben tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona een test gehouden met Cooperative Vehicle-to-X (C-V2X) diensten over LTE, zoals waarschuwingen en zelfs video. De bedrijven willen aantonen dat ook met 4G al veel mogelijkheden zijn met connected car voor de verkeersveiligheid. De weg naar 5G begint op 4G. Het project is uitgevoerd door Vodafone UK in samenwerking met Audi en Huawei. Op het Grand Prix-circuit van Barcelona hadden de bedrijven tijdens MWC het asfaltbaantje van de plaatselijke antislipschool afgehuurd om aan de pers demonstraties te geven met drie geprepareerde Audi’s. 

Lokaal LTE-netwerk

Bob Banks van Vodafone UK vertelt dat de twee Q7 SUV’s zijn voorzien van ‘boxes’ met radio-apparatuur. Desondanks zit de mobiele technologie zo diep geïntegreerd in de auto, dat de V2X-diensten worden getoond in het dashboard, in het digitale scherm direct achter het stuurwiel. De diensten draaien op servers bij Audi in Ingolstadt.

Vodafone Spanje heeft rondom het GP-circuit behoorlijk wat capaciteit in het mobiele netwerk die alleen op racedagen nodig is. Voor de test hebben Vodafone en Huawei de standaard base stations gebruikt voor een gescheiden LTE-netwerk, met TDD-spectrum in de 2,6 GHz band. 
In een testopstelling werden vier scenario’s gedemonstreerd. 

Twee van de vier uses cases draaien om vehicle-to-vehicle communicatie. Zodra de testrijder in een witte Audi A4 een noodstop maakt, verschijnt er een zichtbaar en hoorbaar alarmsignaal in de twee Q7’s die er achteraan rijden. Hetzelfde geldt voor de camerabeelden die de voorste auto maakt; ook die verschijnen in het dashboard van een andere auto. ‘Doorzichtige auto’s’ maken het verkeer veiliger, benadrukt Banks. 

In de andere twee use cases communiceert de omgeving met de auto. De bestuurder van de connected car krijgt een waarschuwing van een verkeerslicht en van een voetganger (een pop) langs de weg. In dat laatste scenario heeft een kwetsbare voetganger een app op zijn smartphone die auto's waarschuwt. 

Diensten ontwikkelen

Deze diensten zijn nog volop in ontwikkeling en er zijn nog geen uitgewerkte definities en standaarden voor. Hoe en wanneer de diensten worden gelanceerd, is nog niet uitgekristalliseerd. Dat is een zaak van de wetgever – en van de lange adem. De ontwikkeling gaat echter langzaam, terwijl er ook met een klein aantal voertuigen op de weg al een positief effect zou zijn. 

Banks van Vodafone UK vertelt dat er ruim twintig jaar gesproken is over eCall voordat het werd ingevoerd. eCall is de Europese verplichting om nieuwe auto’s te voorzien van een mobiele unit die na een crash 1-1-2 belt. Die diensten zijn ontwikkeld in het tijdperk van 2G en 3G. 
Er wordt ook al heel erg lang nagedacht over 802.11p, voor een ad hoc communicatienetwerk tussen voertuigen. Daarvoor is spectrum in de 5,9 GHz band beschikbaar. Auto’s kunnen elkaar waarschuwen, trucks kunnen dichter op elkaar rijden (platooning). 

Van 4G naar 5G

Vodafone stelt voor om de communicatie over het 4G-netwerk te doen, dat immers al beschikbaar is. De bedrijven zijn nauw betrokken bij het ontwikkelingswerk voor V2X. Vodafone, Audi en Huawei zijn alle drie lid van de 5G Automotive Association (5GAA) die de ontwikkeling van connected car en dergelijke oppakt als onderdeel van de 5G roadmap. 

Een deel van het werk kan al op basis van LTE worden ontwikkeld. De standaard voor 4.5G Pro, 3GPP Release 13, bevat een hoofdstuk over V2X. Daarmee kan de sector nu al vooruit, al is het de vraag of LTE-netwerken genoeg capaciteit hebben als grote aantallen voertuigen HD video gaan streamen. Het is ook om die reden dat operators en makers van telecomapparatuur investeren in capaciteit langs de doorgaande wegen. Alleen door de capaciteit langs de weg te plaatsen, is het mogelijk om in real-time alle data van voertuigen te verwerken.

Ook voor de nieuwere connected-car diensten geldt dat er nog veel moet worden gesproken over de parameters. Het is bijvoorbeeld de vraag of er een wettelijke verplichting moet komen voor autobezitters of voor wegbeheerders, of dat er met commerciële diensten een basis te vinden is voor de uitrol van connected car.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe