0
Breedband

Vrv biedt nieuw distributiemodel voor OTT-diensten

donderdag 23 november 2017 | 22:59 CET | Achtergronden
Als on-demand mediaconsumptie leidt tot versplintering van het aanbod, dan zijn er een paar kandidaten die de consument a la carte een nieuwe bundel laten samenstellen. Naast de operator en Amazon is ook VRV een kandidaat.

De opkomst van OTT-diensten stelt de consument voor een aantal keuzes: op welke ga ik me abonneren? Hoeveel van dat soort abonnementen kan ik 'stapelen', binnen mijn budget? En heb ik dan voldoende om mijn TV-abonnement op te zeggen ('cord cutting')? Of zijn de diensten complementair, zoals zowel de operator als Netflix hem wil doen geloven?

Operator en Amazon als super aggregators

De operator, voorheen 'de kabel', vervult voor de meeste consumenten nog altijd de rol van poortwachter. Met zijn set-top box, afstandsbediening en menustructuur is hij in staat de consument een compleet aanbod voor te schotelen, inclusief OTT-diensten. De recente overeenkomst van Deutsche Telekom en Neflix past in deze strategie.

We hebben al eerder geconstateerd dat Amazon Channels een alternatief is voor dit systeem. Amazon neemt de distributie en facturering over van meer dan 100 OTT-diensten. Het wordt daardoor een 'super aggregator'. Inmiddels werkt Amazon Channels ook in een paar Europese landen.

Vrv: nieuw model

Maar daarmee is de innovatie niet ten einde. Het Amerikaanse Ellation introduceerde in 2016 een nieuw model, onder de naam Vrv. Inmiddels heeft dit platform 1 miljoen actieve gebruikers. Via Vrv kan de consument zich abonneren op een bundel van zo'n 12 OTT-diensten. De laatste toevoegingen zijn Mubi (arthouse films) en CuriosityStream (edu-tainment).

Ellation (onderdeel van Otter Media, joint venture van AT&T en de Chernin Group) geeft de consument via een 'freemium' model veel vrijheid. Vrv vraagt van de deelnemende SVOD-diensten dat een deel van de content gratis toegankelijk is in een AVOD-model (ondersteund door advertising). Daarnaast kan men de deelnemende diensten a la carte kiezen en er is een bundel die toegang geeft tot alle diensten voor slechts 10 dollar per maand. De opgetelde kosten van de individuele diensten benadert inmiddels de 50 dollar.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe