0
Mobiel

Wearables: 2015 jaar van de smartwatch

vrijdag 18 december 2015 | 10:40 CET | Achtergronden

Eind vorig jaar werd voorspeld dat het wearables-segment dit jaar een forse groei zou laten zien na de introductie van enkele experimentele devices. Duidelijk werd ook dit jaar het onderscheid tussen praktische fitness- en activity trackers en smartwatches duidelijk. Terwijl smartbands qua prijs verkrijgbaar zijn voor iedereen, ligt dit voor smartwatches iets anders. Bovendien wordt voor smartwatches altijd wordt gezocht naar de juiste mix tussen technologie en mode. Die mix lijkt dit jaar te zijn gevonden.

Vorig jaar zomer waren Nederlanders nog terughoudend met de aankoop van wearables, zowel bij smartbands (fitness- activity trackers) als bij smartwatches. En terwijl smartphones en tablets in Nederland onverminderd populair bleken, bleef de aankoopintentie voor wearables laag, Smartwatches staan sowieso niet op het netvlies van Nederlandse consumenten. Slechts twee procent van de Nederlanders verwachtte er in de eerste zes maanden van dit jaar één aan te schaffen.

Dit jaar tekende het onderscheid tussen smartbands en smartwatches zich beter af. Waar smartbands zich primair richten op de sportieve gebruiker en als vooral een meetfunctie heeft (hartslag, afstand, temperatuur, etc), bieden smartwatches doorgaans een breder gremium aan functionaliteiten en toepassingen. Daardoor zijn smartbands over het algemeen toegankelijker, ook qua prijs. Een smartband kan al worden gekocht voor een paar tientjes terwijl de prijs voor een smartwatch vaak in de honderden euro’s kan lopen.

Trend: alle ogen op Apple Watch

De grote aanjager van de markt voor smartwatches kwam op 17 juli in Nederland beschikbaar. De Apple Watch genoot nog voor zijn lancering de status van disruptief, gelijk aan de iPhone (2007) en de iPad (2010). Terecht of onterecht, de verkoop van Apple Watch overtrof die van zijn concurrenten in veelvoud.

Uit onderzoek van Strategy Analytics bleek dat het apparaat in Q2 2015 al driekwart van de wereldwijde markt voor smartwatches in handen had. De sterke verkoopcijfers van de Apple Watch had volgens het onderzoeksbureau tot gevolg dat er in Q2 457 procent meer smartwatches werden verscheept dan in Q2 2014.

Ook in Nederland nam de verkoop van smartwatches dit jaar flink toe, zo becijferde GfK. In het derde kwartaal van dit jaar werden er 117 procent meer smartwatches verkocht dan een jaar geleden. Of de verkoopstijging in Nederland geheel of grotendeels kan worden toegeschreven aan de Apple Watch, blijft de vraag, maar dat de Apple Watch een positieve invloed heeft op de gehele markt voor smartwatches, mag inmiddels worden benoemd.

Mogelijk introduceert Apple volgend jaar maart de opvolger van de Apple Watch.

Trend: ronde behuizingen

Dit jaar conformeerden toestelfabrikanten zich meer dan vorig jaar aan de esthetische normen van de horlogesector en werd er gezocht naar een zekere mate van exclusiviteit. Dat resulteerde in een aantal productintroducties waarbij ronde behuizingen de boventoon voerden, in tegenstelling tot de Apple Watch.

LG onthulde zijn ronde Watch Urbane (Android Wear) begin maart tijdens het Mobile World Congress als het eerste ‘volledig metalen luxe Android Wear-device’. De Watch Urbane kreeg dit jaar een opvolger in de Watch Urbane 2nd edition, die kort na zijn introductie wegens schermproblemen van de markt werd gehaald. Huawei greep het congres aan voor de introductie van zijn eerste smartwatch, de Huawei Watch (Android Wear). Het Chinese bedrijf koos voor zijn slimme horloge voor een ronde behuizing om naar eigen zeggen de associatie met smartphones vermijden.

Pebble introduceerde in september de Pebble Time Round (Pebble OS), de eerste ronde smartwatch van de wearable-pionier. Pebble stelde bij zijn introductie dat het toestel meer op een traditioneel horloge lijkt dan op een smartwatch. In diezelfde maand presenteerde Motorola zijn tweede collectie van de Moto 360-smartwatches met Android Wear als besturingssysteem. Het ronde uiterlijk bleef, maar Motorola verbeterde de specificaties en bracht het bedrijf meer variatie aan in afwerking en stijl van kast en verwisselbare bandjes. Tevens introduceerde Apple in september een nieuwe luxe-collectie van zijn Apple Watch, voortkomend uit een samenwerking met Franse modehuis Hermès.

Een maand eerder presenteerde Samsung in New York de Gear S2, de opvolger van de Gear S die het Zuid-Koreaanse bedrijf een jaar eerder introduceerde. Waar de eerste Gear S-smartwatch een gebogen rechthoekige behuizing kreeg, werd de Gear S2 voorzien van een ronde kast. In tegenstelling tot een groot aantal fabrikanten verkoos Samsung het eigen Tizen boven Android Wear. In augustus presenteerde Sony in Japan de Wena, een rond horloge met alleen een een analoge wijzerplaat voor een traditionele uitstraling. Sony voert in Nederland alleen de Smartwatch 2 en 3 en het is onbekend of de Wena ook buiten Japan verkrijgbaar zal zijn.

De tot dusver moeizame samenwerking tussen horlogemakers en technologiebedrijven uitte zich dit jaar desondanks officieel in de vorm van een samenwerking tussen Google, Intel en Tag Heuer, onderdeel van het Franse luxe-conglomeraat LVMH. Tag Heuer onthulde het eindproduct van de samenwerking in november. De Connected, draaiend op Android Wear en voorzien van ronde kast, kreeg een prijskaartje mee van 1.350 euro waarmee het direct concurreert met het mid-range aanbod van de Apple Watch. Volgens Tag Heuer overtreft de vraag naar de Connected het aanbod waardoor de productie ervan zal worden opgeschaald.

Naar verluidt zullen volgend jaar HTC en Casio met eigen modellen komen. Het is nog onbekend wat de plannen van Microsoft zijn op dit gebied.

Trend: stand-alone

De eerste generatie smartwatches, aangevoerd door de Samsung Galaxy Gear uit 2013, hadden ten opzichte van smartphones weinig toegevoegde waarde. Feitelijk was het meer een extern beeldscherm waarop notificaties van de smartphone getoond konden worden.

De echte ontwikkeling van smartwatches kwam op gang met de komst van het Android Wear-platform, een aangepast versie van Android voor wearables. Met elke update en nieuwe versie van dit besturingssysteem voegt Google nieuwe ondersteuningen toe waarmee steeds meer sensoren en steeds uitgebreidere hardware wordt ondersteund.

Hierdoor zijn de nieuwste generatie smartwatches al bijna smartphones op zichzelf. WiFi-ondersteuning in smartwatches zijn sinds dit jaar min of meer standaard geworden. Enkele van de nieuwste smartwatches beschikken zelfs al over 3G of 4G ondersteuning, al dan niet met een ‘embedded SIM’ en kunnen daarmee stand-alone, zonder koppeling met een smartphone, zelfstandig functioneren.

Trend: nog steeds geen ‘killer feature’

Mede door het uitblijven van échte toegevoegde waarde neemt de interesse in smartwatches momenteel af, al lijkt dat ook cultuur- en regio afhankelijk te zijn. Amerikanen zijn aanzienlijk enthousiaster over smartwatches dan Europeanen. Mogelijk mede ingegeven omdat smartwatches vooral inspelen op het stimuleren tot bewegen en normale prestaties op een zeer Amerikaanse manier belonen met virtuele prijzen en batches. Europeanen lijken hier te nuchter voor te zijn.

Toch wordt in diverse sectoren ook serieus gekeken naar de mogelijkheden van smartwatches. In de zorg kunnen smartwatches gebruikt worden voor monitoring van patiënten of voor persoonsalarmering. In de beveiligingssector kunnen smartwatches ingezet worden voor het in- en uit-checken bij objecten die beveiligd moeten worden of om calamiteiten direct te kunnen melden met één druk op de pols. Zelfs voor de transport- en distributiesector zijn vele serieuze scenario’s denkbaar waarbij smartwatches toegevoegde waarde kunnen hebben. Smartwatch-fabrikanten focussen met hun ontwikkeling echter vooralsnog vooral op de consumentenmarkt.

Echter, de killer-app die de aanzet moet geven tot de brede adoptie van smartwatches, moet nog worden ontwikkeld.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe