0
Mobiel

Wiko en de race om lokale groeimarkten

vrijdag 3 april 2015 | 15:38 CET | Achtergronden

De Frans-Chinese smartphonemarkt Wiko werd opgericht in 2011 en wist binnen korte tijd uit te groeien tot één van de grootste leveranciers van Frankrijk. Inmiddels is het bedrijf actief in meerdere Europese landen, waaronder in de Benelux, maar ook daarbuiten, waar het zijn formule van lage prijzen, direct sales en communtiy building weet te vertalen in snel stijgende marktaandelen.

Wiko past in het rijtje van snelgroeiende fabrikanten die de afgelopen jaren rechtstreeks de aanval openden op gevestigde leveranciers die vooral onderling een concurrentiestrijd uitvochten. Die dynamiek leidde tot onder meer de neergang van BlackBerry, Nokia en problemen bij Sony, LG en HTC. Een goede smartphone hoeft niet duur te zijn, is de slogan waarmee bedrijven als Xiaomi, Wiki, OnePlus en Oppo de markt mee opgaan om prijsbewust consumenten aan hun merk te binden.

350 miljoen euro omzet in 2014

Wiko biedt een breed portfolio aan devices variërend van entry-level 3G-smartphones tot meer premium devices voorzien van 4G-ondersteuning. Wiko startte eind 2011, toen al actief in 20 landen wereldwijd, in Frankrijk waar het bedrijf debuteerde met de Duelle en Kawa, twee dual-sim Android-smartphones voor respectievelijk 129 euro en 79 euro. Krap twee jaar later kon Wiko al bogen op een marktaandeel van zo'n tien procent op de Franse markt voor smartphones. Momenteel bedient Wiko al zo'n vijfde van de Franse smartphonemarkt.

In 2013 volgden introducties in Spanje en Portugal. Vooral in Portugal ging het Wiko voor de wind. Het bedrijf wist er in de eerste negen maanden na zijn lancering volgens GfK een marktaandeel te pakken van nog net geen 15 procent. Destijds sprak Wiko de verwachting uit van 230,000 verkochte smartphones in Portugal bij een omzet van 25 miljoen euro. Voor heel 2014 ging Wiko eind vorig jaar uit van een totaalomzet van 350 miljoen euro. Vorig jaar betrad Wiko ook de Italiaanse en Poolse markt.

In 2014 introduceerde Wiko, naast een handvol 3G+ smartphones, zijn eerste device met 4G-ondersteuning. Niet alleen gaf Wiko een connectivity upgrade, ook werd voor het eerst een krachtiger chip van Nvidia gebruikt. Tot dusver werkte Wiko op het gebied van processors alleen samen met MediaTek, Taiwanees leverancier van hoofdzakelijke chips voor low-en mid-end smartphones. De eveneens premium smartphone Wiko Highway Pure werd uitgerust met een processor van Qualcomm. De Wiko Wax, voorzien van 4,7 inch HD Corning Gorilla Glass 2 display, kost 199 euro.

Het duurste Wiko-model is de Highway Star 4G die dit jaar tijdens het Mobile World Congress (MWC) begin maart werd gepresenteerd. De Highway Star, met 4G-ondersteuning en 1,5GHz octa-core processor van MediaTek, kreeg een prijskaartje mee van zo'n 300 euro. In het LTE-segment bracht Wiko ook twee mid-range devices uit, de de Ridge en Ridge Fab, voorzien van displays van respectievelijk 5 inch en 5,5 inch.

Vier procent marktaandeel in Benelux

Begin dit jaar veranderde Wiko zijn slogan "Share your identity" naar "Game Changer", naar eigen zeggen om het toenemende internationale karakter van zijn activiteiten te onderstrepen. Begin dit jaar ging Wiko van start in Kenia, Nigeria en Saudi-Arabië.

Wiko verkoopt zijn devices sinds vorig jaar ook in de Benelux. In Nederland verkoopt het bedrijf via Pdashop (online) en de Kijkshop (online en retail). Volgens de website van Wiko komen de Highway Star en de Highway Pure nog deze maand beschikbaar in Nederland. Volgens CEO van Wiko Michel Assadourian wist zijn merk binnen amper vier maanden tijd in de Benelux een marktaandeel van vier procent te bemachtigen.

Dit jaar zette Wiko ook zijn eerste stappen op de markt voor wearables. Tijdens het MWC onthulde het bedrijf de Wiko Watch activity tracker. Het apparaat kan overweg met Android- en iOS-apps en richt zich vooral op het monitoren van het slaap- en leefritme van de gebruiker. Wiko mikt met de Wiko Watch op gebruikers tussen 14 en 25 jaar. Het apparaat komt eind juni beschikbaar voor een prijs tussen de 100 en 150 euro.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe