0
Breedband

Withings aan de basis van Nokia Healthcare

woensdag 4 mei 2016 | 11:06 CET | Achtergronden

Sinds Nokia zijn mobiele hardwaretak verkocht aan Microsoft en uiteindelijk ook zijn digitale kaarten-divisie van de hand deed, bestaat het bedrijf uit twee units: Nokia Networks, leverancier van apparatuur voor mobiele infrastructuur, en Nokia Technologies, een onderdeel dat nog marginaal is qua omzet, maar wel een belangrijke rol vervult als het gaat om nieuwe technologieën en toepassingen. Het hierbij om onder meer virtual reality, waarvan de Ozo-camera het meest recente voorbeeld is, en met de overname van Withings wil Nokia zich richten op de digitale zorgmarkt.

Nokia lijkt langzaam, maar zeker de vruchten te plukken van de transformatie die ruim tweeënhalf jaar geleden werd ingezet. De verlieslijdende handsettak ging in september 2013 voor 7,2 miljard dollar over naar Microsoft en twee jaar later nam een consortium van autofabrikanten, bestaande uit Audi, BMW en Daimler, Nokia’s digitale kaartendivisie Here over voor 2,8 miljard euro. 

Sindsdien bepaalt de verkoop van netwerkapparatuur de koers van Nokia, dat hiervoor vorig jaar zijn Frans-Amerikaanse branchegenoot Alcatal-Lucent, inclusief onderzoekstak Bell Labs, overnam voor 15,6 miljard euro. Momenteel leveren de netwerkactiviteiten van Nokia per kwartaal gemiddeld zo’n 3 miljard euro op.

Nokia Healthcare naar hoger niveau

Nokia maakte eind vorige maand bekend voor 170 miljoen euro de Franse maker van digitale health-producten en diensten Withings over te nemen. Met de overname wil Nokia zich naar eigen zeggen beter kunnen toeleggen op de markt voor digital health, één van de snelst groeiende segmenten binnen het Internet of Things (IoT). 

Na de overname, die naar verwachting Q3 zal worden voltooid zal Withings onderdeel worden van de divisie Nokia Technologies, gevormd in 2014, binnen Nokia Group in Q1 2016 goed was voor 400 miljoen aan omzet. Daarmee levert de divisie weliswaar slechts een bescheiden bijdrage op groepsniveau, maar groei is er, ruim 170 procent, of 11 procent van de totaalomzet, in het laatste kwartaal. 

Withings moet Nokia helpen verdere groei te realiseren via de verkoop van hardware aan consumenten. Withings, opgericht in 2008, biedt onder meer connected health-producten zoals activity trackers, weegschalen, thermometers en bloeddrukmonitors. Hiervoor zijn meer dan 100 apps beschikbaar. Dit portfolio zal worden geïntegreerd in Nokia’s WellCare, een digitaal healthplatform vergelijkbaar met Apple’s HealthKit, dat data verzamelt afkomstig van health wearables. In thuisland Frankrijk is mede-oprichter Eric Carreel bovendien nauw betrokken bij de ontwikkeling van de IoT roadmap, in samenwerking met de Franse overheid.

De bedoeling is dat de aankoop van Withings de Healthcare-activiteiten van Nokia naar een hoger niveau zullen tillen. Uiteindelijk moet het bedrijf de motor worden achter een breder aanbod van smart home devices die zullen gaan concurreren met onder meer Google’s Nest, Samsung’s SmartLife en HomeKit van Apple. 

Het gaat Nokia naar eigen zeggen niet, wat Withings betreft althans, om het vergaren van data, maar op het aanbieden van services en applicaties met een speciale focus op de Amerikaanse markt voor medische zorgtoepassingen. Het security-gedeelte dekte Nokia af met een andere recente aankoop, die van de Canadese software en security specialist Nakina voor een onbekend bedrag.

Withings, een van de first movers in health wearables, bouwde in zijn achtjarig bestaan een waardevol patentportfolio op waarmee Nokia de omzet uit licenties kan stuwen in markt die volgens onderzoekers de komende jaren met dubbele cijfers zal groeien. Onderzoeksfirma Markets and Markets bijvoorbeeld gelooft dat de markt voor mobile health-oplossingen, inclusief devices en apps, tot 2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van 33 procent zal laten zien. 

Juniper Research schat dat het aantal mensen dat gebruik maakt van mhealth-informatiediensten zal stijgen van 60 miljoen in 2016 naar 150 miljoen in 2020. 2015 gold als een recordjaar voor digital health waarbij de wereldwijde investeringen een hoogte bereikten van 5,8 miljard dollar. In 2010 lagen deze investeringen nog onder de honderd miljoen dollar.

Aankoop verzilveren

Desondanks zijn de positieve marktontwikkelingen geen garantie voor Nokia’s succes in de markt voor digitale zorg. De uitdaging is in eerste instantie het Nokia-merk weer onder de aandacht te brengen bij consumenten die voor hun mobiele communicatie vaak kiezen voor Apple of Samsung. Het is nog onbekend of Withings als merk zal blijven bestaan; daarover wordt nu discussie gevoerd. Hoewel Withings een trusted brand is voor zijn (selecte) gebruikersgroep, geniet het bedrijf niet dezelfde naamsbekendheid als marktleiders FitBit of Jawbone.

Wel liet Ramzi Haidamus, hoofd Nokia Technologies, aan de Financial Times weten Nokia opnieuw te willen uitvinden als wereldwijd consumentenmerk waarbij wordt uitgesloten dat het bedrijf weer zelf smartphones zal gaan maken tenzij hiervoor de juiste partner wordt gevonden. Contractueel was met Microsoft overeengekomen dat Nokia geen eigen smartphones op de markt brengt tot 2016. 

Nokia experimenteerde na de overname door Microsoft al eerder met mobiele hardware. Zo bracht het bedrijf eind 2014 in samenwerking met Foxconn de Android-tablet N1 uit en meer recent presenteerde Nokia Technologies de prijzige vr-camera Ozo om in te springen op de snelgroeiende markt voor virtual reality.

De aankoop van Withings is vanuit strategisch oogpunt een logische keuze. Niet alleen krijgt Nokia daarmee armslag in de snelgroeiende markt voor health wearables, maar tegelijkertijd wordt hiermee het fundament voor de bouw van een nieuw health platform gelegd dat moet concurreren in een gefragmenteerde en competitieve markt. Om die reden zal Nokia alles moeten aanwenden om zijn aankoop te verzilveren.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe