0
Algemeen

Ziggo stopt meeste geld in zakelijke promoties in eerste negen maanden 2017

vrijdag 17 november 2017 | 08:20 CET | Achtergronden

Ziggo Zakelijk heeft van alle grote operators het meeste geld gestopt in mediabudget in de eerste negen maanden van 2017. Het bedrijf (exclusief Vodafone) gaf 6,9 miljoen euro uit aan media uitingen (exclusief online). Verreweg het grootste deel van Ziggo’s zakelijke exposure betrof radioreclame. KPN heeft tot nu toe in 2017 beduidend minder dan in dezelfde periode van 2016 uitgegeven aan promotie voor het zakelijk segment, namelijk 2,3 miljoen euro. Dit blijkt uit een analyse van marktonderzoeksbureau Telecompaper van above-the-line uitgaven (exclusief online).

Opvallend is dat Ziggo in de eerste negen maanden van dit jaar al meer heeft uitgegeven dan in heel 2016. destijds spendeerde het kabelbedrijf ‘slechts’ 6 miljoen euro aan media exposure. Kennelijk wil het bedrijf hard groeien in het zakelijk segment en heeft het zich vooral geprofileerd als aanbieder van snel internet - dat onderdeel van het portfolio heeft de boventoon gevoerd in campagnes. Wat dat betreft heeft Ziggo  de daad bij het woord gevoegd. Er zijn bij het bedrijf geen promoties waargenomen die ingaan op extra diensten als bijvoorbeeld hosted telefonie of cloud.

Vodafone nog altijd Ready Business

Zusterbedrijf Vodafone heeft beduidend minder uitgegeven. Gedurende de eerste negen maanden van 2017 was er 2 miljoen euro beschikbaar voor media exposure. Ter vergelijking: in heel 2016 heeft Vodafone 3,3 miljoen euro aan promotie-uitingen gedaan. Radio was voor de mobiele provider het belangrijkste medium, 1,1 miljoen euro ging hier naartoe. In dagbladen heeft Vodafone 740.000 euro aan promoties uitgegeven. 

De belangrijkste campagne van Vodafone in het zakelijk segment was nog steeds Ready Business, deze campagnes loopt al weer een aantal jaren. Ook in 2017 heeft het bedrijf iets meer dan de helft van de totale mediabestedingen daaraan uitgegeven (> 1 miljoen euro). Het overige deel ging het voornamelijk naar mobile security, namelijk 800.000 euro. Dit is een element in het portfolio van operators dat steeds belangrijker gaat worden en dat gaat ook meer tot uiting komen in campagnes. KPN had ook een soortgelijke campagne, maar de media-uitgaven specifiek aan security-promotie is (nog) niet noemenswaardig.

KPN mikt meer op totaaloplossingen

Zoals eerder vermeld, blijft KPN achter op Ziggo bij promoties voor de zakelijke markt. De incumbent had de eerste negen maanden van dit jaar bruto-uitgaven van 2,3 miljoen euro. Tv had was goed voor het leeuwendeel (ongeveer 1,4 miljoen euro) en radio voor de rest (900.000 euro). Verder werd er nog geen halve ton uitgegeven aan reclame in dagbladen. 

Waar Ziggo traditioneel zijn focus legt op de kleinere bedrijven met snel internet, mikt KPN meer in zijn campagnes op het grotere segment met het promoten van totaaloplossingen, meer ICT-gerelateerde diensten. Zo had de campagne "Ontdek alle ICT oplossingen met KPN" een bruto waarde van 1,4 miljoen euro. Dit is natuurlijk een direct gevolg van waar KPN zijn focus op heeft gelegd de laatste jaren: het opbouwen van een sterke positie in de Nederlandse IT markt (zoals werkplekomgevingen). 

Over het hele jaar 2016 had KPN nog een media-exposure ter waarde van 4,3 miljoen euro. Dat is relatief meer dan dit jaar tot nu toe. Verder vergroot het bedrijf door recente overnames in IT-sector zijn omzet en klantenportfolio in het zakelijke segment automatisch.

Bij Telfort is vast-mobiel belangrijk 

KPN’s dochterbedrijf Telfort heeft alleen op de radio geadverteerd. De focus lag op de vast-mobiele propositie. Daar heeft het bedrijf iets meer dan een miljoen euro aan uitgegeven. Overige media-uitgaven van Telfort hadden betrekking op het promoten van alles-in-1 voor ondernemers en hosted telefonie, maar daar zijn geen noemenswaardige bedragen aan te koppelen. 

De totale bruto-uitgaven van Telfort lagen op 1,8 miljoen euro. Dat ligt na de eerste negen maanden van 2017 al hoger dan over heel 2016. Toen gaf de KPN-dochter ‘slechts’ 1,2 miljoen uit. Een verschil met 2016 bovendien is dat Telfort nu vast-mobiel aan het promoten is, afgelopen jaar lag de focus nog op mobile-only.

T-Mobile, Tele2 focus op ongelimiteerd data

T-Mobile heeft meer gespendeerd aan zakelijke promoties dan KPN, Vodafone en Telfort gedurende de eerste drie kwartalen van dit jaar. De mobiele operator kwam uit op 2,6 miljoen euro aan zakelijke promoties. Daarin had T-Mobile de focus op ongelimiteerde data voor ondernemers (bijna twee miljoen euro). Slechts een fractie van het bedrag ging naar het promoten van hun netwerk, dat zowel in 2016 en 2017 als beste werd getest. Hier heeft T-Mobile maar 364.000 euro aan uitgegeven. Als we kijken naar gebruikte media, heeft T-Mobile verreweg het meest aan radio besteed, namelijk 2,4 miljoen euro. Het resterende bedrag ging naar buitenreclame.

Tenslotte Tele2. Deze operator heeft 780.000 euro uitgegeven aan media-exposure in de eerste negen maanden van 2017. Bijna 60 procent ging naar promoties op radio, overig naar buitenreclame. Een opvallende overeenkomt met T-Mobile is dat de focus ook ligt op ongelimiteerde data voor ondernemers. Dit ligt natuurlijk aan de algemene strategie van beide spelers: het zwaartepunt ligt op mobile-only. Tele2 heeft vrijwel alle uitgaven tot nu toe in 2017 gedaan aan ‘Unlimited op de Zaak’.

Conclusie: Ziggo focust op connectie

Zoals eerder aangegeven, is Ziggo het meest actief op het gebied van zakelijke promoties en heeft het hier voornamelijk zijn zinnen gezet op snel internet. In vergelijking met KPN en Telfort is dat opvallend, omdat deze twee operators respectievelijk ICT-oplossingen en vast-mobiel hebben gepromoot. Ziggo zet nog in op een dienst die iedereen wil of nodig heeft: een snelle internet verbinding lijkt daardoor voor de grotere volumes te gaan. De kleinzakelijke markt is immers groot in Nederland en Ziggo wil daarvan natuurlijk een aanzienlijk deel hiervan claimen: het wil ondernemers binnenhalen die relatief makkelijk overstappen. KPN wil toch de wat grotere klanten binnenhalen en heeft daardoor aan minder promoties wellicht genoeg.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe