0
Mobiel

Samsung moet niet met Apple willen concurreren

dinsdag 3 maart 2015 | 14:57 CET | Marktcommentaren
Samsung lanceerde tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona twee nieuwe topmodellen die de tegenvallende prestaties van de de Galaxy S5 enigszins moeten compenseren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf lijkt vooral met Apple in zijn maag te zitten terwijl de concurrentie uit het Android-kamp voor lief wordt genomen.

Tijdens de presentatie van de Galaxy S6 en de variant met gebogen display, de Galaxy S6 Edge, zette Samsung zijn nieuwe smartphones meerdere malen af tegen de laatste devices van Apple. Samsung schermde met zijn nieuwe processor, batterijduur, megapixels, materiaalgebruik en design om de iPhone 6 te laten verbleken. Op zijn minst een zwaktebod: Apple zette in zijn laatste kwartaal recordcijfers neer dankzij de iPhone 6 terwijl Samsung de vorig jaar enkele kwartalen op rij teleurstellende resultaten neerzette ondanks de lancering van de Galaxy S5 in april vorig jaar.

Terwijl die feiten voor zich spreken, hoopt Samsung dit jaar op revival van zijn mobiele unit in een uiterst competitieve markt die in toenemende mate wordt gedomineerd door Chinese vendors die uit de hoek van low-cost vendors kruipen op zoek naar ruimte in het mid- en high-end segment. De prominente aanwezigheid op het MWC van partijen als Huawei en Lenovo zou Samsung zorgen moeten baren.

De vraag of de Samsung Galaxy S6 een iPhone-killer is, is zo'n zeven jaar na de lancering van de eerste iPhone nauwelijks relevant meer. Het geïntegreerde ecosysteem van iOS floreert nog altijd terwijl Android-leveranciers zich op elke mogelijke manier proberen te onderscheiden van elkaar. Daar zou dan ook de prioriteit van Samsung moeten liggen: laten zien dat Samsung in staat is de Google-ervaring weer te optimaliseren zonder afbreuk te doen aan het eigen merk.

De eerste stappen zijn daarin gezet. Samsung nam de TouchWiz UI onder handen om zijn nieuwe topmodellen met aanzienlijk minder bloatware te leveren dan het bedrijf deed in zijn voorgaande topmodellen waardoor het Material Design van Android Lollipop goed uit de verf komt. Dat is uiteraard goed nieuws voor Google, dat de controle over zijn mobiele besturingssysteem de afgelopen jaar verstevigde.

Het is begrijpelijk dat Samsung zijn grip op het lucratieve premiumsegment wil behouden met de introductie van twee devices waar stevige prijskaartjes aan hangen. De vraag is of Samsung hiermee dit jaar weer op koers kan komen in een markt waarin inmiddels een groeiend aantal goedkopere premium-toestellen beschikbaar zijn. Samsung concurreert dit jaar in eerste instantie niet met Apple, maar met Android-partners die net als Samsung met kop en schouders boven hun gelijken willen uitstijgen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe