0
Mobiel

Preview MWC 2015: weinig premium, vooral mid-range

woensdag 25 februari 2015 | 14:03 CET | Marktcommentaren
Het Mobile World Congress (02-05 maart) is traditioneel het moment waarop fabrikanten de toon voor het komende jaar zetten met de introductie van hun nieuwe high-end smartphones. Met 2012 en 2013 als magere jaren, lag er vorig jaar weer ruimte voor herstel. Dit gold met name voor HTC en LG terwijl het voortbestaan van Sony op de mobiele markt nog onzeker lijkt. Tegelijkertijd zal Samsung alle zeilen moeten bijzetten om zijn leidende positie te verdedigen tegen opkomende vendors zoals Xiaomi, Huawei en Lenovo.

Samsung

Naar verwachting zal Samsung tijdens het MWC de Galaxy S6 onthullen. De smartphone zal volgens de eerste uitgelekte informatie in twee varianten uitkomen: één met standaard display en één met licht gebogen display. Beide devices zullen worden geleverd met metalen behuizing. Met het gebruik van nieuwe materialen hoopt Samsung zijn topmodellen een meer high-end uitstraling te geven. Samsung zette ook met de eind vorig jaar gelanceerde Note 4 Edge ook al in op metaal.

De grote vraag zal zijn in hoeverre Samsung serieuze plannen heeft met het eigen mobiele besturingssysteem Tizen, dat nog in de marge bestaat en Samsung een alternatief zou moeten bieden voor Android, waarop het Zuid-Koreaanse bedrijf nog altijd zijn de meerderheid van zijn devices uitbrengt. In december vorig jaar kwam in India de eerste Tizen-smartphone commercieel beschikbaar, in India. Naar verluidt zal Samsung Tizen blijven promoten via wearables. Tijdens het MWC zou Samsung een nieuwe smartwatch onthullen voorzien van ronde kast.

HTC

Het succes van HTC stoelt in de regel primair op het topmodel. Vorig jaar legde de HTC One M8 de basis voor een nieuwe ronde waarin het Taiwanese bedrijf zich temidden van de hevige concurrentie aardig staande wist te houden. Met name de laatste twee kwartalen wist HTC te verrassen waarbij in Q4 sinds tijden weer een omzetstijging werd neergezet. De kans is dan ook groot dat HTC dit jaar wil doorpakken om de weg naar boven door te zetten. Hiervoor komt HTC naar alle waarschijnlijkheid met de metalen One M9, die volgens geruchten sterk zal inzetten op audio- en camera-features. Verder zal HTC enkele nieuwe smartphones in de goedkopere Desire-serie opvoeren om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag naar betaalbare connected devices.

Hoewel HTC lang heeft gewacht met de lancering van een eigen wearable, zal het bedrijf tijdens het MWC toch een smartwatch lanceren. Hoewel nog weinig bekend is over het apparaat, zou HTC hiervoor de samenwerking hebben opgezocht met het Amerikaanse outdoorbedrijf Under Armour. Om zijn aanbod aan mobiele devices kracht bij te zetten, trok HTC onlangs een nieuwe marketingdirecteur aan afkomstig van de Canadese ontwerpstudio Idea Couture. HTC wijtte zijn tegenvallende resultaten meerdere malen aan gebrekkige marketing.

LG

LG stond lange tijd in de schaduw van landgenoot Samsung, maar die tijden lijken inmiddels voorbij. Eind vorig jaar herschikte het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf zijn topmanagement en business units om dit jaar slagvaardig te kunnen concurreren. Binnen de nieuwe structuur zal Juno Cho, president van LG, de rol van president en CEO van LG Mobile Communications op zich nemen.

LG verscheepte vorig jaar een kwart meer smartphones waardoor de window of opportunity dit jaar wijd openstaat. Het is overigens niet zeker of LG de opvolger van de G3, de G4, tijdens het MWC zal introduceren. De G3 werd namelijk vorig jaar mei tijdens een eigen event aangekondigd. LG maakte deze maand al wel enkele nieuwe devices bekend voor dit jaar. Hiertoe behoren tot dusver vier mid-range smartphones met metalen behuizing en de LG G Flex 2, de opvolger van de eerste LG-smartphone met een gebogen beeldscherm. Verder presenteerde het bedrijf een nieuwe versie van de bestaande LG G Watch, de Urbane.

Sony

De recente strategiewijziging bedeelt smartphones een weinig prominente plek toe in de Japanse organisatie. Het bedrijf zit met zijn mobiele divisie in de maag en een oplossing is er vooralsnog niet. Signalen wijzen er in ieder geval op dat Sony niet lang zal wachten met het afstoten van zijn mobiele divisie om zich te kunnen richten op de winstgevendheid van de units Devices, Game & Network Services, Pictures, en Music.

Tegen die achtergrond is het voornemen om dit jaar slechts één topmodel uit te brengen – De Z2 en Z3 verschenen beiden vorig jaar – niet meer dan logisch. Sony zal dit jaar tijdens het MWC echter verstek laten gaan met de lancering van de Xperia Z4, al zal het bedrijf naar verwachting wel een andere nieuwe smartphone presenteren. Ook zal de Z4-tablet zijn opwachting maken in Barcelona.

Huawei

De prominente aanwezigheid van Huawei was de afgelopen jaren onmiskenbaar. Het Chinese bedrijf spaart kosten noch moeite om zijn Europese identiteit gestalte te geven. Dit betekende onder meer dat de grootste drivers van het bedrijf – smartphones – stevig werden gepromoot. Huawei zette vorig jaar hiervoor het merk Honor in de markt, dat mikt op online sales van betaalbare smartphones. Huawei introduceerde vorig jaar onder eigen merk onder meer de Android-phablet Ascend Mate 7 en de high-end smartphone Ascend P7.

Huawei mikt dit jaar op 100 miljoen verscheepte smartphones waarbij de focus komt te liggen op high-end en winstgevendheid. Het bedrijf neemt daarbij volumeverlies op de koop toe. Huawei liet al meerdere malen weten niet op prijs te willen gaan concurreren met goedkope leveranciers zoals Xiaomi.

Desondanks zal Huawei naar verwachting de opvolger van de Ascend P7 niet introduceren tijdens het MWC. In plaats daarvan komt Huawei met enkele nieuwe wearables en tablets. Mogelijk behoort een 4G LTE smartwatch tot één van de introducties.

Lenovo

Lenovo zal tijdens het MWC niet minder dan zes smartphones aankondigen. De hoeveelheid komt niet als een complete verassing: het Chinese bedrijf heeft tractie in de markt en mikt duidelijk op expansie buiten de eigen landsgrenzen. Met Motorola Mobility op zak hoopt Lenovo ook voet aan wal te krijgen in Europa en uiteindelijk ook in de Verenigde Staten. Tot dusver zet Lenovo vooral in op volume om snel marktaandeel te kunnen opbouwen.

Volgens Lenovo wordt 60 procent van de omzet uit de verkoop van telefoons behaald buiten China en worden de toestellen van het bedrijf in inmiddels 67 landen verkocht. Lenovo haalde in zijn laatst gerapporteerde kwartaal een kwart van zijn omzet uit de verkoop van mobiele devices.

Voor Lenovo biedt het MWC podium aan zes nieuwe smartphones in de Vibe-serie waarbij de Vibe X3 geldt als topmodel. De X3 beschikt over onder meer een metalen frame, een vijf inch display, een vingerafdruksensor onder de camera en stereo speakers. Lenovo is nog nauwelijks actief op het gebied van wearables. Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) begin dit jaar presenteerde het nog wel de spotgoedkope smartband Vibe Band VB10.

Motorola maakte op deze week op zijn beurt bekend begin maart een aankondiging te zullen gaan doen al is onbekend waar het precies om gaat. Begin deze maakte onthulde Motorola nog vier nieuwe smartphones voor de Chinese handsetmarkt. Het gaat om de Moto X, Moto X Pro, Moto G en Moto Hint. Vorig jaar september bracht Motorola zijn smartwatch Moto 360 uit, voorzien van ronde kast.

Microsoft

Microsoft zal het MWC aangrijpen om het nieuwe Windows 10 onder de aandacht te brengen nadat het in 2014 op de markt voor mobiele apparaten vooral betaalbare Windows Phone-smartphones uitbracht. Hoewel dit zorgde voor meer volumes, daalde het marktaandeel van Windows Phone in 2014 op jaarbasis van 3,3 procent naar 2,7 procent (IDC). Saillant detail is dat Nokia tijdens het MWC vorig jaar een smartphone lanceerde op een sterk aangepaste versie van Android.

De komst van Windows 10 in combinatie met de afronding van de overname van Nokia's hardwaretak zou voor verassingen kunnen zorgen op het MWC, al is nog weinig bekend over de presentaties van Microsoft. Geruchten willen dat Microsoft voor het event een line-up heeft klaarstaan van drie smartphones. Het zou gaan om mid-range devices voorzien van Windows Phone, een upgrade naar Windows 10 is mogelijk. Een topmodel zou achterwege blijven. Die zou pas worden gelanceerd bij de release van Windows 10 in het najaar.

Google

Google lanceert zijn eigen Nexus-smartphones en tablets normaal gesproken tijdens eigen events zoals Google I/O. De kans is dan ook klein dat Google dit jaar veel gewag zal maken van mobiele devices, zeker nu het niet meer over Motorola Moblity beschikt. Bovendien verkoopt Android zichzelf via een groeiend aantal vendors dat gebruik maakt van het gratis en open source platform. 

Dat betekent niet dat Google geheel op de vlakte blijft. Naar verluidt zal het internetbedrijf dit jaar zijn modulaire smartphone, die al enige tijd wordt ontwikkeld onder de naam 'Project Ara' showcasen in Barcelona. Vorig jaar april toonde Google al een werkend prototype en begin dit jaar kwamen de devices beschikbaar voor inwoners van Puerto Rico. Momenteel zijn er elf werkende modules voor de Ara-smartphone beschikbaar, eind dit jaar moeten dat er dertig zijn.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe