0
Mobiel

Samsung: overstap naar Tizen in volgende fase

woensdag 15 juni 2016 | 15:31 CET | Marktcommentaren
Samsung wil mogelijk Android als mobiel besturingssysteem op termijn volledig vervangen door het eigen Tizen. Dat schrijft de Korea Times op basis van uitspraken van een hooggeplaatste executive van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Met een meer prominente rol voor Tizen hoopt Samsung minder afhankelijk te worden van Google's OS.

De uitspraken zijn opmerkelijk te noemen. Zelden tot nooit laat Samsung zich, hoewel anoniem, expliciet uit over een platform switch waarmee het Google in de wielen zou kunnen rijden. Samsung maakte er weliswaar nooit een geheim van Tizen als alternatief voor Android te hebben, niet in de laatste plaats vanwege de eindeloze discussie over de controle op de user experience. Google probeert op zijn beurt via zijn eigen Nexus-lijn een referentiedesign te bieden aan zijn Android-partners die zelf ook hun eigen software en diensten pushen.

Tizen bestaat al enkele jaren in de marge, al maakte Samsung al in 2014 bekend Tizen standaard mee te gaan leveren op zijn wearables en zette daarmee Android Wear min of meer buitenspel tot ongenoegen van Google. Geruchten willen nu dat Samsung zijn toekomstige generatie wearables exclusief reserveert voor Tizen en dat het gebruik van Android Wear definitief wordt uitgesloten. Samsung zelf heeft publiekelijk altijd volgehouden een multiplatform-strategie te blijven voeren.

Maar ondanks de terughoudendheid van Samsung om Google publiekelijk in de voet te schieten, lijken de plannen van het Zuid-Koreaanse bedrijf om Tizen naar het volgende niveau te tillen, vorm te krijgen. De vroegtijdige keuze om Android Wear in te ruilen, gaf Samsung genoeg ruimte om de ontvangst van het systeem te bekijken waarbij het Internet of Things (IoT) als volgende stap voor Tizen werd gezien.

Samsung wil al zijn devices in 2017 connected hebben en in 2020 moeten alle apparaten van het bedrijf met elkaar in verbinding staan. In die ontwikkeling moet Tizen een centrale rol gaan vervullen. Tizen belooft een 'lichter' besturingssysteem te zijn dan zijn concurrenten. Het systeem vereist bijvoorbeeld minder processorkracht en geheugen, eigenschappen die volgens Samsung geschikt zijn voor een grote groep apparaten, die het bedrijf bovendien zelf maakt, variërend van tv’s tot wasmachines en auto’s, binnen het ecosysteem van het Internet of Things (IoT).

Ten behoeve van zijn IoT-strategie kocht Samsung de voorbije jaren onder meer producent van onder meer slimme thermostaten en beveiligingscamera's Smartthings in 2014 en een jaar later werd het IoT-platform Artik gepresenteerd, een nieuw hardwareplatform voor toepassingen van Internet of Things. Tijdens de elektronicabeurs IFA eind vorig jaar onthulde Samsung een nieuwe line-up IoT-apparaten en kondigde het bedrijf samenwerkingsverbanden aan met BMW en Volkwagen.

Tegelijkertijd blijken Tizen-smartphones op lokaal niveau (onverwacht) aan te slaan. In India, momenteel een van de snelstgroeiende smartphonemarkten wereldwijd, introduceerde Samsung begin 2015 zijn budgetsmartphone op Tizen, de Z1 waarvan er binnen enkele maanden een miljoen stuks van werden verkocht. In de nazomer van 2015 volgde de Z3, die naast India mogelijk ook in Europa te koop zal worden aangeboden. De roadmap is verder onbekend, al zal de focus waarschijnlijk in eerste instantie liggen op de verkoop in opkomende markten.

De kans dat Samsung Android op korte termijn inwisselt voor Tizen op smartphones, lijkt vooralsnog klein. Samsung liet Tizen de voorbij jaren in de luwte groeien waarbij werd ingezet op wearables en het Internet of Things terwijl het bedrijf zijn marktleiderschap op de markt voor smartphones mede dankzij Android wist te behouden. Een volledige overstap naar Tizen, mocht die er komen, zal dan een proces van jaren zijn. Die tijd kan Samsung gebruiken op zijn platform op te schalen en developers voor zich te winnen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe