0
Breedband

Cordcutting neemt langzaam toe, vooral door 20-40 jarigen

woensdag 13 september 2017 | 08:00 CET | Nieuws
Steeds minder huishoudens hebben een TV-aansluiting. Hoewel een deel van de Nederlanders aangeeft het TV-abonnement de deur uit te willen doen, is het aanbod van live TV een belangrijke reden om een TV-abonnement te houden. Er wordt echter ook massaal video bekeken buiten het tv-abonnement om, met YouTube als populairste app voor zowel smartphone als tablet. 

Gedurende de afgelopen twee jaar is het aantal Nederlandse huishoudens zonder een TV-aansluiting geleidelijk toegenomen:  van twee naar ruim drie procent. Het blijken vooral de 20- tot 40-jarigen die geen TV-abonnement (meer) hebben, zo blijkt uit het vijfde onderdeel van het rapport Video behaviour of Dutch consumers 2017 Q2. In het tweede kwartaal van 2017 heeft iets minder dan negen procent van de twintigers geen TV-aansluiting meer, bij de dertigers ligt dit op ruim vier procent. Twee jaar eerder lag dit bij beide leeftijdsgroepen nog drie procentpunten lager.

Het percentage cordcutters blijft momenteel nog beperkt, maar de voorwaarden voor een shift naar cordcutting ontwikkelen zich wel steeds meer. Zo is er een uitgebreid video on demand-aanbod, komen er steeds meer OTT aanbieders en is het ook mogelijk om live TV te kijken via een app zoals NLZiet. Vooral deze laatste ontwikkeling kan een drempel wegnemen. De belangrijkste reden om een tv-abonnement te blijven behouden is immers de populariteit van live TV. Overigens is nog zeker een kwart van de Nederlandse huishoudens er niet over uit of ze hun tv-abonnement op zouden zeggen voor een (on demand) OTT-aanbod. De diversiteit van zenders blijkt ook belangrijk, een zogenaamde skinny bundle (12 zenders) heeft ook niet vaak de voorkeur. Meest genoemde reden is het beperkte aantal (buitenlandse) zenders.

Hoewel de meeste huishoudens voorlopig nog gewoon een TV-abonnement hebben, is video niet meer weg te denken van mobiele apparaten, zo blijkt uit het vierde onderdeel van het rapport Video behaviour of Dutch consumers 2017 Q2. De YouTube app is aanwezig op 64 procent van de tablets en op 56 procent van de smartphones. Netflix staat op 32 procent van de tablets en op 25 procent van de smartphones. Maar ook apps van de omroepen (NPO, RTLXL) zijn niet meer weg te denken, net als apps van internetaanbieders als KPN en Ziggo die nog steeds aan populariteit winnen. Deze laatste apps zijn gekoppeld aan een vaste aansluiting, de losse apps van de (mobiele) aanbieders zoals Knippr (T-Mobile) en Play. van KPN hebben vooralsnog slechts een kleine schare aanhangers. Vooralsnog is geen enkele aanbieder in Nederland in staat om het bereik en het verdienmodel van Netflix te evenaren. Zo is het bereik van RTLXL wel hoog, maar geldt dit voornamelijk voor het advertentie-model en in veel mindere mate voor de betaalde on demand dienst.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe