0
Mobiel

DT claimt marktleidersrol met uitrol NB-IoT in Europa, VS

woensdag 24 januari 2018 | 11:23 CET | Nieuws

Deutsche Telekom stelt in Europa en Noord-Amerika koploper te zijn met de implementatie van NarrowBand IoT (NB-IoT). Het LPWAN-netwerk van DT is nu live in acht Europese markten en in de VS. De operator werkt naar eigen zeggen hard aan de landelijke uitrol in de VS halverwege het jaar en in nog meer Europese markten eind 2018. 

DT wil met de bredere beschikbaarheid van het NB-IoT netwerk innovatieve en kosteneffectieve NB-IoT oplossingen faciliteren in zakelijke sectoren, zoals transport & logistiek, industriële automatisering en de publieke sector. Een van de belangrijkste focusgebieden van Deutsche Telekom bij de ingebruikname van NB-IoT is de ontwikkeling en implementatie van slimme stadsoplossingen (smart city) op basis van NB-IoT. Het sensornetwerk is geschikt voor veel nieuwe toepassingen binnen deze sector, zoals slimme verlichting, slim openbaar vervoer en slim afvalbeheer.

T-Mobile NL voorop in NB-IoT

Eind 2016 activeerde T-Mobile Nederland als een van de eerste DT-dochters zijn NB-IoT-gebaseerde-netwerk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol en in mei 2017 voltooide de provider de landelijke dekking. Behalve dit netwerk biedt T-Mobile tevens technische ondersteuning en begeleiding van netwerkexperts aan bedrijven en startups zodat zij maximaal gebruik kunnen maken van de netwerkmogelijkheden. 

Momenteel ontwikkelen meer dan 300 bedrijven IoT-oplossingen op het NB-IoT netwerk van T-Mobile. Dat meldde de provider desgevraagd in december 2017 aan Telecompaper.  T-Mobile biedt hiervoor een Early Access programma voor bedrijven/organisaties die de mogelijkheden van IoT willen verkennen op het IoT-netwerk van de provider. 

Deutsche Telekom heeft zijn NB-IoT sensornetwerk sinds de lancering in juni 2017 uitgerold naar zo'n zeshonderd Duitse dorpen en steden, ruim 200 bedrijven testen de technologie uit via commercieel verkrijgbare testpakketten. In Oostenrijk is dochteronderneming T-Mobile de eerste operator die NB-IoT commercieel heeft uitgerold. In Polen, Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Griekenland zijn de NB-IoT netwerken al in veel steden live, en ook in veel van deze landen is eind 2018 landelijke dekking te verwachten.

Ontwikkeling IoT-toepassingen

Deutsche Telekom zet ook in op een NB-IoT ecosysteem via gedeelde R&D-faciliteiten. Het innovatieprogramma WARP NB-IoT van Deutsche Telekom, aangestuurd door incubator hub:raum, is opgezet als volgende stap na de afronding van de NB-IoT Prototyping Hub afgelopen zomer. Startups moeten toegang krijgen tot nieuwe technologie en technische ondersteuning in het WARP NB-IoT Prototyping Lab voor een versnelde productontwikkeling, prototyping en marktimplementatie.

Verder heeft Deutsche Telekom in Boedapest een European Smart Solutions Center (ESC) in het leven geroepen. Het ESC gaat zich aanvankelijk richten op de ontwikkeling en implementatie van NB-IoT gebaseerde slimme stadsoplossingen in Europa en kan steden bovendien op unieke wijze adviseren over de inzet van EU-gelden voor stedelijke ontwikkeling.

Tot slot zullen na de recente lancering van de Telekom Open IoT Labs de IoT-experts van Deutsche Telekom en de wetenschappers van het Fraunhofer-Institute for Material Flow and Logistics gaan samenwerken bij NB-IoT projecten, waaronder de ontwikkeling en het testen van systemen ten behoeve van de productie-industrie, de logistieke sector en de luchtvaart. De labs zetten daarnaast hun deuren open voor externe bedrijven die applicatiespecifieke NB-IoT prototypes willen ontwikkelen.


 tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe