0
Algemeen

EQT Infrastructure neemt CIF, Caiway over

vrijdag 17 november 2017 | 09:30 CET | Nieuws
Update: 17 november 2017 | 09:39 CET

EQT Infrastructure neemt glasvezelaanbieder CIF over van Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (RBCIF). Ook de regionale ISP Caiway valt onder overname. CIF biedt via zijn netwerk breedbandtoegang aan meer dan 350.000 adressen. EQT nam vorig jaar al de infrastructuuractiviteiten van het Zeeuwse Delta over. Al in september schreef Telecompaper over een mogelijke overname van Caiway door EQT. Caiway en Delta bereiken samen 6 tot 6,5 procent van de Nederlandse huishoudens.

CIF maakt onderdeel uit van het investeringsfonds RBCIF met een beleggingsduur van 10 jaar. Dit fonds nadert nu het einde van deze periode. De partijen maken geen financiële transactiedetails bekend. De uiteindelijke transactie vindt naar verwachting plaats voor het einde van het jaar. De voorgenomen verkoop is nog onder voorbehoud van raadpleging van de CAIW ondernemingsraad en goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Garantie continuiteit dienstverlening

Joost Goderie, Senior Managing Partner Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund, stelt dat CIF met behulp van institutionele beleggers de afgelopen jaren grootschalige glasvezelnetwerken ontwikkeld heeft in verschillende Nederlandse regio’s. Ook diverse buitengebieden zijn ontsloten met glasvezel. “ Met EQT Infrastructure als de nieuwe investeerder wordt de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd en kan de ambitie voor de toekomst van CIF en CAIW verder worden vormgegeven."

Matthias Fackler, partner EQT Infrastructure and Investment Advisor to EQT Infrastructure, voegt hier aan toe dat EQT van plan is om de groeiambities van CAIW in de Nederlandse telecom en -infrastructuurmarkt te ondersteunen. “Na de overname van infrastructuurbedrijf DELTA vorig jaar, onderstreept deze overname het belang dat wij hechten aan het uitbreiden en verstevigen van onze positie in Nederland."

EQT Infrastructure wil CIF en CAIW onderbrengen in dezelfde holding als DELTA. Het nieuwe groepsmanagement wordt verantwoordelijk voor alle activiteiten van CIF, CAIW en DELTA. Dit komt onder leiding te staan van Marco Visser, momenteel CEO van DELTA. EQT is een investeringsvehikel van Investor AB, dat in handen is van de Zweedse familie Wallenberg.

Caiwai, Delta goed voor 510.000 huishoudens

Volgens cijfers van Telecompaper had Caiway in het derde kwartaal van 2017 in totaal 197.000 tv-klanten, 155.000 breedbandklanten en 143.000 afnemers van vaste telefonie. Delta had in dezelfde periode 134.000 tv-aansluitingen, ruim 100.000 klanten voor breedbandinternet en 55.000 klanten voor vaste telefonie. De combinatie heeft 331.000 tv-klanten, 255.000 breedband-klanten en 198.000 afnemers van vaste telefonie. het gezamenlijke bereik is dus ruim 510.000 huishoudens, ofwel 6 tot 6,5 procent van alle Nederlandse huishoudens.

Verkoop al in september aan de orde

Telecompaper vernam al in september uit diverse bronnen dat een verkoop van CAIW Holding aan het Zweedse private equity huis EQT ophanden was. Daarmee zou EQT zijn positie in Nederland uitbreiden, na de eerdere overname van Delta Kabel. Nu blijkt dat ook CIF zelf onder de verkoop valt. Onder de merknaam Caiway is CAIW Holding retail service provider (RSP) op de netwerken van CIF met een bereik van volgens Telecompaper in Q2 nog zo'n 320.000 huishoudens (homes passed). Caiway had per 30 juni 2017 196.000 klanten. 

CIF (Communication Infrastructure Fund) investeert pensioengeld van een aantal fondsen in telecominfrastructuur. Na een reeks overnames van kleinere kabelbedrijven (begonnen met CAIW, waarvan Caiway afgesplitst is) is de aandacht momenteel gericht op het ontsluiten van buitengebieden. Een eerdere poging van CIF om CAIW te verkopen strandde op bezwaren van de overheid. In mei 2011 maakte KPN bekend overeenstemming te hebben met CIF over de aankoop van Caiway (indertijd met 158.000 klanten). De NMa, sindsdien opgegaan in de ACM, blokkeerde de overname omdat de concurrentie regionaal teveel gereduceerd zou worden. In april 2012 trok KPN zijn bod in.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe