0
Mobiel

Mobiele operators moeten LTE Broadcast voortvarend adopteren

dinsdag 10 januari 2017 | 10:31 CET | Nieuws

Mobiele operators met de ambitie om superieure kwaliteitservaring te bieden op het gebied van mobiele data en video, dienen snel en voortvarend eMBMS, ofwel LTE Broadcast-technologie, te omarmen. Dat stelt Strategy Analytics in het rapport 'Time For Operators To Embrace LTE Broadcast'.

De komende jaren zal de wens van mobiele gebruikers om toegang te verkrijgen tot mobiele tv-diensten, vooral live gebeurtenissen zoals sportwedstrijden, snel in omvang groeien. Een aanjager hiervan is de toenemende concurrentie tussen mobiele operators, die steeds grotere databundels over 4G-aanbieden (of, zoals in het geval van T-Mobile Nederland, nieuwe onbeperkte bundels). Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar databundels waarmee mobiele video mogelijk is – zonder dit ten koste te laten gaan van andere mobiele gebruikers – moeten operators LTE Broadcast invoeren. Dat zal ook ondersteuning van LTE Broadcast door vendors van smartphones versnellen, verwacht SA.

Het bureau stelt dat de houding van veel partijen actief op de markt voor LTE Broadcast de afgelopen twee jaar is veranderd van optimistisch naar voorzichtig. Na de lancering van commerciële LTE Broadcast-diensten door het Amerikaanse Verizon in 2016 is het stil gebleven. Twee drempels veroorzaken volgens SA deze terughoudendheid: het gebrek aan een goed verdienmodel en slechte ondersteuning voor LTE Broadcast door mobiele toestellen.

LTE Broadcast is volgens SA het beste instrument om dezelfde content tegelijkertijd aan meer gebruikers te leveren via brodcast-kanalen. Dat maakt de technologie ideaal voor het uitzenden van live events. Maar live video alleen biedt onvoldoende business case. Er wordt echter wel op kosten bespaard door het offloaden van dataverkeer (dat de komende jaren vooral door meer mobiel-videogebruik sterk groeit) door de overstap van unicast naar multicast. Daarbij wordt data één keer verzonden voor meer gebruikers, in plaats van een apart signaal voor elke gebruiker. Dat kan een beperkte investering in vernieuwing van het mobiele netwerk weer kostenefficiënt maken. Verder zijn er mogelijkheden om non live content te versturen, zoals publieke video-informatie, of ondersteuning voor ether-tv.

Hoewel van de 26.000 door SA gevolgde smartphone-modellen er 1000 zijn uitgerust met een eMBMS-geschikte chipset, zijn er nog zeer weinig ook geactiveerd. Zo biedt geen enkel iPhone-model, goed voor circa 15 procent van de markt, eMBMS-ondersteuning. De LTE Broadcast Alliance, opgericht door een aantal operators en technologie-vendors, heeft het doel om de ondersteuning van eMBMS door smartphone-vendors te vergroten. Dat betekent volgens SA ook dat de houding moet veranderen van ‘zonder business model geen ondersteuning’. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe