0
Mobiel

T-Mobile lanceert 'disruptive' Go Unlimited EU abonnement

maandag 9 januari 2017 | 19:30 CET | Nieuws

T-Mobile wil naar eigen zeggen een prijzenoorlog veroorzaken met de introductie van haar nieuwe 'disruptive' T-Mobile Go Unlimited EU abonnement. Voor 35 euro per maand kunnen Nederlandse consumenten en kleinzakelijke gebruikers (tot 20 werknemers) onbeperkt bellen, sms'en en internetten in Nederland en de rest van de Europese Unie. Voor 60 euro per maand kunnen Nederlandse consumenten en zakelijke gebruikers zelf onbeperkt bellen, sms'en en internetten in Nederland, de EU en in de Verenigde Staten.

In het verlengde van haar 'Oneindig online' abonnement, dat T-Mobile in juni 2016 introduceerde en waarvan in oktober 2016 de prijs nog werd verlaagd van 90 euro per maand naar 70 euro per maand, komt T-Mobile nu met een abonnement dat qua prijs bereikbaar is voor de massa. Voor 35 euro per maand kunnen klanten met het T-Mobile Go Unlimited EU abonnement onbeperkt bellen, sms'en en mobiel internetten in Nederland en de Europese Unie. T-Mobile gooit per 16 januari haar totale aanbod aan proposities op de schop en vereenvoudigd deze tot een model met vijf opties:

  • T-Mobile Go Basic met een databundel van 1 GB (19 euro per maand)
  • T-Mobile Go Next met een databundel van 5GB (21 euro per maand)
  • T-Mobile Go Up met een databundel van 10GB (25 euro per maand)
  • T-Mobile Go Unlimited EU met ongelimiteerde internetbundel (35 euro per maand)
  • T-Mobile Go Unlimited EU + VS met ongelimiteerde internetbundel (60 euro per maand)

T-Mobile Go Basic, Next en Up bieden naast een databundel onbeperkt sms in Nederland en de Europese Unie, onbeperkt bellen in Nederland en 120 belminuten per maand in de EU. Daarbij is 'Datavrije muziek' standaard onderdeel van het T-Mobile Go Up abonnement, waarmee dataverkeer dat wordt gegenereerd door streaming muziekdiensten niet uit de databundel gaat. Klanten met een T-Mobile Go abonnement betalen daarnaast geen buitenbundel tarieven voor mobiel internet wanneer de databundel is opgebruikt. Wel wordt de snelheid van de internetverbinding verlaagd na het bereiken van de grens van de databundel.

Tweede land in Europa

Tot op heden bood Vodafone in Nederland de grootste databundel voor mobiel internet aan met een volume van 25 GB. T-Mobile en KPN bieden als 'fixed line replacement' daarnaast al wel databundels met volumes van meer dan 100 GB per maand voor klanten die via het 4G netwerk van een breedbandverbinding voor thuis worden voorzien.

In Scandinavië zijn diverse operators actief met databundels tot 100 GB. De Finse operator Elisa loopt hiermee voorop met een aanbod van onbeperkt mobiel internet. Net als Robin Mobile in Nederland doet, wordt ook in Finland gedifferentieerd op snelheid. Een vergelijkbaar abonnement met onbeperkt bellen, sms'en en mobiel internet kost bij de Finse provider Elisa 26,90 euro per maand. Dit is echter exclusief de mogelijkheid om onbeperkt te bellen, sms'en en internetten in de rest van Europa en biedt een afgeknepen 4G snelheid.

ARPU verhogend

In gesprek met Telecompaper stelt Martin Knauer, CEO a.i. van T-Mobile, dat verwacht mag worden dat de nieuwe T-Mobile Unlimited Go EU (+ VS) abonnementen ARPU-verhogend zullen werken. Volgens Knauer kan er een bepaalde mate van kannibalisatie optreden door klanten die nu meer betalen voor hun aansluiting en overstappen naar één van de nieuwe propositie. Knauer verwacht dat dit effect teniet gedaan zal worden doordat meer consumenten bereid zullen zijn om (iets) meer te gaan betalen voor ongelimiteerde connectiviteit.

Gemiddeld besteden postpaid-klanten momenteel tussen de 20 en 25 euro per maand aan hun mobiele aansluiting. Knauer verwacht dat de tien tot 15 euro die de nieuwe propositie meer kost dan het gemiddelde besteedde bedrag, geen belemmering zal zijn voor de meeste consumenten. In ruil voor tien tot 15 euro extra krijgen klanten onbeperkte connectiviteitsmogelijkheden, niet alleen in Nederland, maar in de hele EU en optioneel zelfs in de VS.

Uit cijfers over het derde kwartaal van 2016 afkomstig uit het Postpaid Mobile Insights 2016 Q3 blijkt dat op dit moment slechts 12 procent van alle Nederlandse consumenten 30 euro of meer per maand betaalt voor hun mobiele aansluiting. Op dit vlak doet T-Mobile het zelf al erg goed. In het derde kwartaal van 2016 besteedde 21 procent van alle T-Mobile-klanten meer dan 30 euro per maand aan hun mobiele aansluiting. Van alle andere Nederlandse MNO's ligt dit percentage alleen bij KPN hoger, namelijk op 23 procent.

Groeiambities

Tischa van Lammeren, Directeur Consumenten marketing bij T-Mobile, stelt dat T-Mobile de nieuwe proposities in de markt zet om haar ambitie om te groeien in klantaantallen kracht bij te zetten. Van Lammeren spreekt daarbij zeer duidelijk de ambitie uit dat T-Mobile de grootste speler in het Mobile Only segment in Nederland wil gaan worden. T-Mobile lijkt goed gekeken te hebben naar het quad-play aanbod en prijsstelling van bijvoorbeeld KPN (KPN Compleet) en biedt hier nu als alternatief een propositie voor aan waarmee klanten ongelimiteerd van mobiele connectiviteit gebruik kunnen maken. Daarbij lijkt T-Mobile vooral te focussen op de 23 procent van het klantenbestand van KPN dat nu meer dan 30 euro per maand besteedt.

Het T-Mobile Go Unlimited EU abonnement is zowel in Nederland als in (nagenoeg) de rest van de Europese Unie uniek in de zin dat er geen enkele limitering is aangebracht. In Nederland biedt MVNO Robin Mobile al enkele jaren abonnementen waarmee klanten onbeperkt kunnen bellen, sms'en en internetten maar bevindt de crux zich in de up- en downloadsnelheid en worden klanten in snelheid afgeknepen na het bereiken van een bepaald datavolume. Robin Mobile biedt bij geen enkel abonnement de maximale 4G-snelheden, maar limiteert deze op maximaal 25 Mbps. Daarnaast is er in de EU bij Robin Mobile geen sprake van ongelimiteerd gebruik, zoals dit bij T-Mobile vanaf 16 januari wel het geval is.

Volgens van Lammeren heeft T-Mobile afgelopen jaar uitgebreid ervaring kunnen opdoen met de impact van klanten die gebruik maakte van het Oneindig Online abonnement op haar netwerk. Zoals verwacht kan worden, zijn er klanten die gedrag aan het licht stellen dat als misbruik te typeren valt. Het gros van de klanten met een Oneindig Online abonnement blijkt echter de propositie op een normale manier te gebruiken. Wel ligt het verbruik van deze klantenbasis aanzienlijk hoger dan van een gemiddelde klant.

Fair use

Ook in de nieuwe T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnementen is sprake van een ongedefinieerd fair use-beleid. Volgens van Lammeren is er geen sprake van een harde limitering in volume, maar wordt gekeken naar het gemiddelde verbruik van alle klanten met hetzelfde abonnement. Gedrag dat als abnormaal of verstorend aangemerkt moet worden, zal door T-Mobile aangepakt worden. Daarbij gaat de provider volgens van Lammeren eerst altijd in gesprek met de klant, zodat deze klant zijn verbruiksgedrag kan aanpassen. Doel is dat alle klanten die gebruik maken van het T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnement dezelfde gebruikservaring kunnen krijgen.  

Ingecalculeerd risico

Ook in de EU en (optioneel) in de Verenigde Staten kunnen klanten met de nieuwe T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnementen onbeperkt bellen, sms'en en mobiel internetten. Knauer stelt tegenover Telecompaper dat dit voor T-Mobile uiteraard risico's met zich mee brengt. Vanaf juni 2017 worden de roamingtarieven afgeschaft en de wholesale-tarieven die providers elkaar in rekening mogen brengen verlaagd. Volgens het huidige voorstel komen de wholesale-tarieven voor data op 8,50 euro per gigabyte te liggen. Bij een maandbedrag van 35 euro bestaat de kans dat klanten meer verbruiken in het buitenland dan waarvoor in Nederland wordt betaald.

Om de risico's beheersbaar te houden heeft T-Mobile wel enig veiligheidsmechanisme ingebouwd. Het onbeperkte gebruik in het buitenland is gelimiteerd tot 60 dagen per jaar. Klanten die meer dan 60 dagen per jaar in het buitenland verblijven, hebben na 60 dagen een datalimiet van 10 gigabyte per maand, maar kunnen wel onbeperkt blijven bellen en sms'en.

Ook bellen naar andere EU landen en optioneel de Verenigde Staten vanuit Nederland is enigszins gelimiteerd. Klanten met het T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) abonnement kunnen tot 300 verschillende telefoonnummers in de EU en / of VS onbeperkt bellen en sms'en.

Geen exit strategie voor Datavrije Muziek

In oktober lanceerde T-Mobile de dienst 'Datavrije muziek', waarmee klanten die over een databundel van 6 GB of meer beschikken onbeperkt gebruik kunnen maken van streaming-muziekdiensten. Dankzij dit 'zero-rating' aanbod gaat het dataverkeer dat door streaming muziekdiensten wordt verbruikt niet ten koste van de databundel. Eind december heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) T-Mobile gemaand te stoppen met dit aanbod, aangezien zero-rating strijdig is met de Nederlandse wetgeving rondom netneutraliteit. De introductie van T-Mobile Go Unlimited EU (+ VS) had in dit opzicht een exitstrategie voor Datavrije Muziek kunnen zijn.

Hier is volgens Tischa van Lammeren absoluut geen sprake van. Sterker nog: Datavrije Muziek is standaard onderdeel van het nieuwe T-Mobile Go Up abonnement. T-Mobile lijkt geenszins van plan te zijn de dienst in te trekken, zolang daar nog een procedure over loopt bij de rechter. Datavrije Muziek mag voorlopig nog worden aangeboden.

Andere proposities

De twee T-Mobile Go Unlimited abonnementen zijn onderdeel van totaal vijf nieuwe proposities die alle huidige Stel Samen en Stel Bij abonnementen en Basis SIM abonnementen vervangen. Daarmee versimpelt T-Mobile haar aanbod aanzienlijk en brengt het aantal beschikbare proposities aanzienlijk terug. Voor bestaande klanten van T-Mobile verandert niets tot het moment dat hun huidige contract eindigt en zij besluiten tot het verlengen van hun contract.

Klanten van T-Mobile met een Oneindig Online abonnement krijgen het aanbod om voor 35 euro gebruik te gaan maken van het nieuwe T-Mobile Go Unlimited EU abonnement voor 35 euro per maand. Klanten met andere lopende T-Mobile abonnementen kunnen onder voorwaarden overstappen naar de nieuwe T-Mobile Go abonnementen. Hierbij veranderd de einddatum van het contract niet, eventuele bestaande kortingen vervallen, klanten mogen geen achterstand hebben en voor klanten die tijdens hun lopende contract willen overstappen kunnen andere prijzen van toepassing zijn.

Lees ook het uitgebreide commentaar van Telecompaper op deze introductie en de reacties die deze introductie waarschijnlijk op de Nederlandse- en Europese markt teweeg zal brengen.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe