0
Mobiel

T-Mobile introduceert Datavrije Muziek

maandag 10 oktober 2016 | 13:51 CET | Nieuws

T-Mobile heeft zojuist in Amsterdam bekend gemaakt dat nieuwe en bestaande klanten de optie krijgen om volledig onbeperkt muziek te streamen op hun smartphone. Nieuwe en bestaande klanten met een databundel van 6 gigabyte of groter kunnen gratis gebruik maken van het Datavrije Muziek aanbod.

T-Mobile liet tijdens haar persconferentie in de A'dam-toren in Amsterdam weten dat consumenten streaming muziekdiensten voornamelijk op Wi-Fi netwerken gebruiken. Door streaming muziekdiensten vrij te stellen van datalimieten in bundels, verwacht T-Mobile een stijging van 40 procent in het gebruik van streaming muziekdiensten.

Het aanbod richt zich met name op klanten die steeds meer digitale content consumeren en dit als een vanzelfsprekendheid ervaren, stelt Martin Knauer, Algemeen (a.i) en Commercieel Directeur bij T-Mobile. "Mobiele operators zijn bijzonder goed gepositioneerd om consumenten te helpen bij het inrichten van hun digital lifestyle. Nederland kent robuuste mobiele netwerken die dit kunnen faciliteren."

Bovendien daalt de prijs van mobiele data snel, volgens Knauer met 56 procent in de voorbij 18 maanden. "Consumenten zitten desondanks nog altijd gevangen in de 'mental bundle cage', de vrees om de databundel te overschrijden."

Onbeperkt streaming muziek

Naast streaming muziekdienst Deezer, waarmee T-Mobile contracten heeft lopen, kunnen T-Mobile klanten ook andere streaming muziekdiensten zoals Tidal, Hits NL, Napster en Nederland.fm onbeperkt gebruiken. Alle streaming muziekdiensten kunnen zich volgens T-Mobile gratis aanmelden op het 'open platform' van T-Mobile.

Apple Music ontbreekt nog op het platform, maar volgens T-Mobile hoeft het niet lang te duren voordat de streaming muziekdienst van Apple ook beschikbaar is. "Dat zou binnen enkele weken kunnen worden gerealiseerd", zegt Tisha van Lammeren, directeur Consumer Marketing bij T-Mobile. In Duitsland heeft T-Mobile een samenwerking met Apple Music. T-Mobile Nederland werkt sinds 2012 samen met de Franse dienst Deezer. Aan die samenwerking verandert niets, verzekert T-Mobile. 

"Het platform van T-Mobile gaat meer mensen aantrekken die streamen willen proberen. Dat is goed voor de hele muziekmarkt", zegt Fabrizio Gentile, Managing Director Benelux van Deezer.

Nieuwe- en bestaande klanten van T-Mobile met een databundel van 6 gigabyte of groter kunnen vanaf dinsdag 11 oktober de optie 'datavrije muziek' gratis aanzetten. Al het dataverkeer dat wordt verbruikt door in het 'open platform' geregistreerde streaming muziekdiensten gaat niet meer ten koste van de databundel. Er geldt voor streaming muziekdiensten wel een snelheidslimiet van 384 Kbit/s. 

Afgelopen voorjaar kondigde T-Mobile al een abonnement aan waarmee klanten voor 90 euro per maand onbeperkt mobiele data kunnen gebruiken. Deze bundel vloeide voort uit de Mobile First-strategie waarmee T-Mobile eind mei naar buiten kwam. 

Op gespannen voet met Nederlandse netneutraliteit

De introductie van Datavrije Muziek lijkt op gespannen voet te staan met de strikte wetgeving op het gebied van netneutraliteit die in Nederland van kracht is. Volgens Nederlandse wetgeving mag een aanbieder van internetdiensten geen enkel onderscheid maken tussen diensten en geen enkele dienst voortrekken of benadelen. Het datavrije muziek aanbod van T-Mobile is in dat opzicht in strijdig met deze wetgeving.

T-Mobile stelde in haar presentatie dat het nieuwe aanbod echter wél voldoet aan de Europese netneutraliteit wetgeving die verplicht is voor alle aangesloten Europese lidstaten en verwijst naar de Berec Guidelines.

ACM laat in een reactie weten dat er een onderzoek wordt gestart naar de dienst. "ACM zal bekijken of deze dienst voldoet aan de Nederlandse regels voor netneutraliteit. De nieuwe dienst houdt in dat bij een bepaald abonnement muziek streaming niet ten kosten gaat van de bundel. Dit noemt T-Mobile ‘datavrije muziek’. Mocht de dienst niet voldoen aan de regels, dan zal ACM hiertegen optreden." 

Streaming music populair in Nederland

Bijna de helft van de Nederlanders met een smartphone heeft een muziek-applicatie op zijn telefoon geïnstalleerd. Deze apps zijn vooral populair onder tieners. Dit blijkt uit het onderzoek Dutch Apps Market van Telecompaper.

Uit het rapport blijkt dat ook Spotify de meest geïnstalleerde muziek-app is: hij is door een kwart van de Nederlandse smartphonebezitters geïnstalleerd. Op de tweede plaats volgt de app van Shazam. Een vijfde van de Nederlandse smartphonegebruikers heeft deze applicatie op zijn smartphone staan. iTunes en Google Music eindigen op een gedeelde derde plaats. Soundcloud, Apple Music, Deezer en Napster zijn op nog geen tien procent van de smartphones te vinden.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe