0
Mobiel

Internationale trend van zero rated diensten nu mogelijk in Nederland

woensdag 11 oktober 2017 | 09:34 CET | Marktcommentaren

Een jaar geleden introduceerde T-Mobile Datavrije Muziek. Aanvankelijk leverde dat een juridische strijd op, omdat ACM de T-Mobile dienst in strijd vond met netneutraliteit. De mobiele operator kreeg in het voorjaar echter gelijk van de Nederlandse rechter en ACM gaf aan de muziekdienst niet langer te zullen tegenhouden.

Ondertussen kwamen T-Mobile en Tele2 met abonnementen waarin de abonnee onbeperkt kon internetten, wat in beide gevallen goed was voor de toename van het aantal klanten. Deze abonnementen zijn echter niet toegespitst op één of enkele apps. Vooralsnog doen KPN en Vodafone in Nederland helemaal niet mee aan de onbeperkt-trend.

Vandaag oordeelde ACM dat de bezwaren van Bits of Freedom met betrekking tot T-Mobile’s Datavrije Muziek ongegrond zijn. BoF kan in beroep gaan tegen deze uitspraak, maar gezien de internationale trend van zero-rated aanbod, lijkt dit geen haalbare kaart.

Gesteld kan worden dat de pakketten die onbeperkt gebruik van bepaalde apps mogelijk maken, in Nederland alles behalve gemeengoed zijn. Alleen T-Mobile heeft op dat vlak een aanbod.

Daarmee lopen de Nederlandse telecombedrijven uit de pas. Vodafone heeft de laatste maanden in meerdere Europese landen zero-rated diensten geïntroduceerd, telkens met varianten per soort dienst.

Ook de zusterbedrijven van T-Mobile laten zich niet onbetuigd. Eerder al werden er zogenaamde StreamOn-diensten gelanceerd in de VS en Duitsland. Deze week kwam daar T-Mobile Tsjechië bij. De Duitse toezichthouder BNetzA heeft overigens eveneens bezwaren ontvangen, maar gaat het StreamOn-aanbod van Deutsche Telekom niet tegenhouden. 

Desgevraagd geeft T-Mobile Nederland aan niet te willen ingaan op vragen over de eventuele ontwikkeling van nieuwe diensten. Het gaat ook niet in op de gebruikersgegevens van het jarige Datavrije Muziek (op 10 oktober 1 jaar actief).

Het ligt voor de hand dat Vodafone Nederland, nadat de naamgenoten in Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Duitsland al een zero-rated aanbod uitbrachten, achter de schermen bezig is met dergelijke diensten. De nieuwe strategie en de uitspraak van ACM maken de weg vrij.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe