0
Mobiel

ACM wijst klacht af over zero rating bij T-Mobile

woensdag 11 oktober 2017 | 09:30 CET | Nieuws
Update: 11 oktober 2017 | 09:37 CET
ACM heeft een nieuw besluit genomen over Datavrije Muziek. Bits of Freedom (BoF) had aan ACM gevraagd om de dienst te toetsen aan de Europese verordening netneutraliteit. De toezichthouder heeft het aanbod uitvoerig bekeken en geeft aan dat T-Mobile aan alle eisen voldoet. T-Mobile laat weten gelukkig te zijn met de uitspraak. 

In oktober 2016 lanceerde T-Mobile het aanbod Datavrije Muziek, een optie om (bij de duurdere abonnementen) onbeperkt muziek te streamen zonder extra kosten voor mobiel internet. ACM verbood het aanbod aanvankelijk, omdat het tegen de netneutraliteit inging. In het voorjaar van 2017 heeft de Rechtbank Rotterdam T-Mobile echter in het gelijk gesteld. ACM gaf destijds aan niet in beroep te zullen gaan.

Bits of Freedom diende echter een handhavingsverzoek in bij ACM. De laatste werd daarbij gevraagd het muziekaanbod te toetsen op internationaal verordeningsverzoek. Deze toetsing is nu afgerond en alle onderdelen die BoF aankaartte zijn daarin weerlegd, aldus T-Mobile. T-Mobile Datavrije Muziek voldoet aan alle eisen.

In het besluit oordeelt  ACM dat de dienst van T-Mobile Datavrije Muziek is toegestaan omdat hij aan twee voorwaarden voldoet. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende muziekstreamingdiensten. Elke dienst kan zich aansluiten - ACM noemt dat non-discriminatoir. Daarnaast stelt ACM dat de dienst eindgebruikers niet beperkt in hun keuze en daar geen rechten schaadt. 

T-Mobile verheugd, BoF gaat door

T-Mobile laat in een reactie weten gelukkig te zijn met de uitspraak. T-Mobile heeft nu meerdere keren het gelijk aan zijn zijde gekregen met betrekking tot het zero rated aanbod. De op 10 oktober 2016 gelanceerde dienst is overigens nooit uit de lucht gegaan terwijl de zaak onder de rechter was.

Bits of Freedom heeft zes weken de tijd om bij ACM bezwaar te maken tegen het afwijzen van het handhavingsverzoek. De organisatie meldt dat ze het besluit gaan aanvechten. Volgens BoF is ACM niet ingegaan op het principiële punt dat muziekdiensten alleen kunnen aansluiten bij DMV “zolang deze voldoen aan de door T-Mobile gestelde voorwaarden”. 

Op woensdag 15 november organiseert Telecompaper het congres Telecom Insights 2017. Wij bieden u duiding van de facts, figures, trends en ontwikkelingen in de Nederlandse TMT-sector.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe