0
Algemeen

ACM niet in hoger beroep tegen uitspraak 'Datavrije Muziek'

dinsdag 23 mei 2017 | 19:29 CET | Nieuws
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten om niet in hoger beroep tegen de uitspraak in april van de rechtbank Rotterdam in de zaak ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile. Dat laat de toezichthouder weten. Er loopt wel een nieuw onderzoek naar het Datavrije Muziek-aanbod van de mobiele operator.

De ACM had T-Mobile een last onder dwangsom opgelegd. Deze last is met de uitspraak van de rechter komen te vervallen. Henk Don, bestuurslid ACM, stelt nu: “Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening. Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter.”

T-Mobile introduceerde in oktober 2016 Datavrije Muziek voor nieuwe en bestaande klanten. Zij kregen de optie om volledig onbeperkt muziek te streamen op hun smartphone. Klanten met een databundel van 6 gigabyte of groter konden gratis gebruik maken van het Datavrije Muziek aanbod. ACM verbood de muziekdienst op grond van de Nederlandse wet, met de redenering dat dit geval van zero-rating op muziekdiensten neerkwam op het maken van ongeoorloofd onderscheid tussen gebruikers en tussen bits en bytes.

NL wet in strijd met EU-verordening

Volgens de Nederlandse wet is zerorating in alle gevallen verboden. T-Mobile stapte echter in oktober meteen naar de rechter en kreeg in april van dit jaar het gelijk aan haar zijde in de procedure bij de Rechtbank Rotterdam. De rechter bepaalde dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. De ACM mag de wet op dit punt dus niet langer handhaven.

De rechter ging bij zijn uitspraak op 20 april 2017 niet in op de vraag of de dienst van T-Mobile is toegestaan onder de Europese Verordening Netneutraliteit. Daarom is de ACM na de uitspraak van de rechtbank gestart met een onderzoek hiernaar. Het aanbod wordt nu niet getoetst aan de Nederlandse wet over netneutraliteit – die was tenslotte door de kantonrechter buiten werking gesteld – maar aan de Europese verordening met daarin de verankering van netneutraliteit. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek is afgerond. T-Mobile kan de dienst ‘Datavrije Muziek’ blijven aanbieden zolang dat onderzoek loopt.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft inmiddels een handhavingsverzoek bij de ACM ingediend. Hierin vraagt de belangenorganisatie formeel om het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese Verordening.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe