0
Mobiel

ACM overweegt nieuw onderzoek naar Datavrije Muziek T-Mobile

vrijdag 21 april 2017 | 10:17 CET | Nieuws

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) overweegt het zero rating aanbod 'Datavrije Muziek' van T-Mobile opnieuw te gaan toetsen, ditmaal aan de Europese richtsnoeren die vastgesteld zijn door Berec. Gisteren werd door de rechtbank van Rotterdam een streep gezet door het verbod op zero-rating. De strikte Nederlandse wetgeving op het gebied van netneutraliteit verbood tot op heden ook zero-rating zoals Datavrije Muziek van T-Mobile waarbij er geen kosten worden berekend voor bepaalde datadiensten zoals in dit geval streaming muziekdiensten. Zero-rating is onder Europese richtlijnen onder voorwaarden wel toegestaan. De rechtbank van Rotterdam oordeelde dan ook dat de Nederlandse wetgever niet bevoegd is om zero-rating te verbieden.

Europese richtlijnen

In een reactie tegenover Telecompaper stelt de ACM dat zij alsnog een nieuw onderzoek kan opstarten naar Datavrije Muziek van T-Mobile. Daarin kan ACM de dienst toetsen aan de richtsnoeren van Berec. Op 20 april vonniste de rechtbank dat ACM de muziekdienst niet kon stilleggen: het artikel in de Nederlandse Telecommunicatiewet is onverbindend verklaard. ACM heeft echter alleen op basis van dat artikel onderzoek gedaan en daarbij met opzet de interpretatie van Berec niet gevolgd. 

Verder kan ACM nog in hoger beroep bij het CBb. Het besluit daarover is nog niet gevallen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de rechtbank al besloten heeft om de Nederlandse wet buiten werking te stellen, zonder dat eerst voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. De lat ligt daarom al hoger om dat vonnis om te keren en alsnog bij het Europees Hof uit te komen.

Mogelijk volgt ACM alsnog een case-by-case benadering in een nieuw onderzoek naar Datavrije Muziek. Dat zou ook nog vrij snel kunnen gaan, aangezien ACM het dossier al begonnen is voordat de dienst überhaupt werd gelanceerd. Het lijkt aannemelijk dat T-Mobile de dienst wel mag blijven aanbieden tijdens de rechtsgang. Welk effect dit heeft op de markt, valt te bezien. Andere operators hebben interesse om ook zero rating aan te bieden, maar zouden ook kunnen afwachten op de rechtsgang in Nederland en een aantal andere landen.

Gevolgen voor de mededinging

De ACM, tevens belast met toezicht op de mededinging, is bezorgd over de lange termijn gevolgen van zero-rating voor de concurrentie. Zero-rating kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van internetdiensten en concurrentie tussen telecomproviders onderling, één van de belangrijkste redenen waarom in Nederland in 2012 een zeer strikte vorm van netneutraliteit werd verankerd in de Nederlandse wet.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe