0
Breedband

Ruim 3 miljoen FTTH-aansluitingen in Nederland in 2021

vrijdag 23 juni 2017 | 08:00 CET | Nieuws
In 2021 zullen ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting hebben, ofwel zo’n 38 procent van het totaal. Iets meer dan de helft van de aangesloten huizen zal de verbinding ook daadwerkelijk gebruiken. Dat zijn de voornaamste vooruitzichten die Telecompaper schetst in zijn jaarlijkse FTTH rapport. In 2016 groeide het aantal homes passed met 137.000, een scherpe daling ten opzichte van de 200.000 nieuwe lijnen in 2015. Per eind 2016 bedroeg de totale Nederlandse FTTH-markt 2,65 miljoen homes passed.

Marktleider KPN heeft via dochterbedrijf Reggefiber ook in 2016 het grootste aantal nieuwe glasvezellijnen verzorgd. Dat gebeurde echter voornamelijk in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft viel de uitrol vanuit Reggefiber min of meer stil. Voor de komende jaren verwacht Telecompaper geen significante aanwas in homes passed bij KPN. Het telecombedrijf heeft aangegeven glasvezeluitrol te minimaliseren ten faveure van upgrades van het DSL-netwerk. 

De focus op uitrol van glasvezel in de buitengebieden is voor nummer twee CIF een interessante stap gebleken. Diverse lokale en regionale initiatieven staan op de lijst van CIF om te worden voorzien van een netwerk. Het bedrijf heeft echter te kennen gegeven stapsgewijs te werk te gaan, wat de komende jaren zal resulteren in gecontroleerde groei.

Tot en met 2015 waren de overige glasvezelpartijen goed voor een zeer klein deel van de toename. Vorig jaar echter namen deze partijen al een substantieel deel van de totale groei voor hun rekening. Telecompaper verwacht dat partijen als E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam ook de komende jaren goed zijn voor een relatief nog groter deel van de groei.

T-Mobile neemt Vodafone Thuis over

Eén van de grootste in het oog springende ontwikkelingen in 2016 was de overname van de vastelijnsactiviteiten van Vodafone door T-Mobile. Het abonneebestand van Vodafone Thuis behoorde tot de grootste in de Nederlandse FTTH-markt. Vanwege de fusie met Ziggo was Vodafone vanuit mededinging verplicht de Thuis-divisie te verkopen. T-Mobile en Vodafone maakten in het vierde kwartaal van 2016 de overname bekend. Uit de Q1-cijfers van T-Mobile bleek dit een welkome aanvulling binnen het bedrijf.

Naast deze overname gaat het rapport FTTH in the Netherlands 2017 in op andere ontwikkelingen in de Nederlandse FTTH sector, zoals de verkoop van Glasvezelnet Amsterdam en de beëindiging van de activiteiten in Hillegom. Er wordt in tevens inzicht gegeven in de ontwikkelingen per provincie en er wordt gekeken naar internationale trends. Tot slot bevat het rapport beschrijvingen van de ontwikkelingen bij een aantal spelers, waaronder KPN, CIF, T-Mobile NL, E-Fiber, Kabelnoord, NLEx, Mabib, Rendo en Rekam.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe