0
Algemeen

Telecomindex week 9: Sky stijgt op bod Comcast, Vodafone en Liberty Global onder vuur

maandag 5 maart 2018 | 09:39 CET | Nieuws

Het was een moeilijke week voor telecombeleggers, maar er was outperformance ten opzichte van de markt als geheel. In week 9 deed onze index (-1,7%) het immers beter dan de EuroStoxx 50 Index (-3,4%). Sky (+24%) droeg in positieve zin bij als gevolg van het bod dat Comcast aankondigde. Andere satellietaandelen, Intelsat (+19%) en SES (+14%), gingen mee omhoog.

YTD: zwaargewichten trekken sector omlaag

In het year-to-date (YTD) perspectief zijn er een paar spectaculaire outliers. Rond Sky (+36%) en TDC (+30%) speelt een bod en daarnaast doen Intelsat (+40%) en het Spaanse MásMóvil (+38%) het erg goed. De zwaargewichten van de telecomsector zorgen er echter voor dat de index (-5,5%) op verlies staat, iets achter de marktindex (-5,1%). Vodafone (-15%), Orange, BT en Deutsche Telekom (alle -13%), alsmede Telefóncia (-12%) zijn de grote boosdoeners.

Sky: biedingsstrijd?

Eind 2016 deed 21st Century Fox een bod op de aandelen Sky die het nog niet bezit, maar bezwaren van de Britse overheid houden de deal tegen. Comcast mengt zich nu in de strijd met een tegenbod. Een eerder bod van Walt Disney op de entertainment-assets van Fox compliceert de zaken. De grote vraag is of Disney belangstelling heeft voor Sky of deze asset misschien zou willen doorverkopen aan Comcast. Het aandeel Sky noteert inmiddels hoger (GBP 13,74) hoger dan het bod van Comcast (G BP 12,50), wat suggereert dat beleggers op een biedingsstrijd rekenen.

Overigens had Sky zelf afgelopen week ook goed nieuws. Het sloot distributie-overeenkomsten met zowel Spotify als Netflix. Met Sky gaat Netflix verder dan met alle andere operator-partners tot nu toe, want Netflix wordt niet alleen geïntegreerd in het Sky-platform, maar ook in het commerciële aanbod.

Verder steeg die andere overnamekandidaat TDC (+0,3%) marginaal op de publicatie van het biedingsbericht van Macquarie et al en de formele aanbeveling ervan door TDC.

Vodafone en Liberty onder vuur

Vodafone (-2,4%) en Liberty Global (-1,8%) zagen Deutsche Telekom (-3,5%) op voorhand bezwaar maken tegen een eventuele fusie van hun Duitse bedrijven op grond van concurrentie-overwegingen. Vodafone liet evengoed weten zich in de fusie-gesprekken met Liberty te willen concentreren op de continentaal-Europese markten.

Ook in Nederland lagen beide partijen onder vuur. De ACM stelt namelijk open toegang voor tot het kabelnetwerk van Ziggo op dezelfde basis die geldt voor toegang tot het netwerk van KPN (-5,4%).

Duitse aandelen omlaag

Wat er ook gebeurt op de Duitse markt, een aantal lokale aandelen sloot de week fors lager af: Freenet (-10%), Telefonica Deutschland (-7,6%) en Drillisch (-6,2%).

Een aantal micro-caps in onze index deed het afgelopen week goed, van Siminn (+1.7%) in IJsland tot Forthnet (+5.6%) in Griekenland, van A3 (+7.0%) in Zweden tot Ecotel (+4.7%) in Duitsland en van MasMovil (+9.1%) in Spanje tot QSC (+6.5%) in Duitsland.

Het in problemen verkerende TalkTalk (-0.5%) stabiliseerde enigszins op nieuws van een IT-outsourcingscontract.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe