0
Mobiel

Telefonica en Huawei testen met 5G-V2X in Madrid

donderdag 8 februari 2018 | 09:43 CET | Nieuws

Telefónica en Huawei claimen de eerste te zijn met een proof-of-concept (PoC) voor een 5G-netwerk voor het wegverkeer. In het 5G Joint Innovation Lab in Madrid werken de bedrijven aan 5G-V2X (vehicle to vehicle/infrastructure) toepassingen. Daarvoor hebben ze de nieuwste standaard gebruikt, 3GPP 5G NR, welke in december 2017 werd vrijgegeven. 

De toepassingen voor 5G in auto’s vertrouwen op hoge betrouwbaarheid en snelle respons in het 5G-netwerk. Deze vorm van 5G, Ultra-reliable Low-Latency Communications (of URLLC) is een van drie belangrijkste pijlers van 5G. Telefónica en Huawei stellen dat hun 5G NR apparatuur de ontwikkeling van V2X mogelijk maakt met meer capaciteit en hogere dekking. 

De test met een typisch macro netwerk heeft laten zien dat 99,999 procent betrouwbaarheid gecombineerd kan worden met een latency van 1 ms in een normale omgeving, zoals stadcentrum, buitenwijk en buitengebied. De bedrijven stellen dat ze hiermee de basis leggen voor grootschalige praktijktesten met V2X in commercieel beschikbare 5G-netwerken.

De toepassingen van 5G-V2X zitten onder meer in platooning (vrachtwagens rijden in konvooi om brandstof te besparen, sensornetwerken en chauffeurloos rijden. Bedrijven onderzoeken ook of 5G snel en betrouwbaar genoeg is om waar te maken dat de bestuurder van het voertuig niet meer in de cabine zit, maar in een kantoor in een rijsimulator.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe