0
Mobiel

Ericsson roept sector op om nu te beginnen aan 5G

maandag 4 december 2017 | 08:47 CET | Achtergronden

De race naar 5G is nú al bezig, stelt Ericsson. Operators moeten nu nadenken over 5G en bepalen welke rol in de waardeketen ze willen claimen. Ericsson hield op 29 november in Brussel haar 5G NOW! Summit voor klanten en genodigden. Ericsson koos ervoor om juist niet te praten over het radionetwerk, maar over diensten en over het core- en transportnetwerk. Operators moeten op jacht gaan naar elke milliseconde latency, want daarmee zijn miljarden euro’s gemoeid.

Operators moeten volgens Ericsson niet wachten tot na 2020 met de investeringen in het netwerk. In het Mobility Report verwacht het bedrijf dat er in 2023 al 1 miljard '5G-enabled' abonnementen zijn. Ericsson en Arthur D. Little hebben de stemming gepeild in de groep operators die 5G al hebben aangekondigd. In meerderheid verwachten CxO’s niet dat het gaat lukken om de ARPU te verhogen, zeker niet op de consumentenmarkt. Ze verwachten wel dat IoT een belangrijke stimulans is voor de ontwikkeling van het 5G ecosysteem, en dat industriële toepassingen zeker de eerste jaren de meeste nieuwe omzet bepalen. 

Drie scenario’s voor 5G-operator

Operators moeten gaan bepalen welke rol ze willen gaan spelen en om welk deel van de omzet ze willen gaan strijden. Ericsson heeft drie scenario’s uitgewerkt. In het behoudendste scenario levert de MNO alleen het netwerk. Die markt is 50 miljard dollar per jaar in 2026. Het grootste deel van die omzet is bovendien exclusief, kan niet door andere bedrijven worden overgenomen.

Een operator kan ook gaan optreden als Service Enabler, die meedenkt met de levering van diensten. Daarmee is 82 miljard dollar extra omzet bereikbaar. Beide rollen samen zijn dus 131 miljard dollar aan extra omzet waard. Het meest ambitieus is de doelstelling om de hele waardeketen te bedienen, als Service Creator voor bijvoorbeeld een verticale industrie. Dan ligt 150 miljard dollar in het verschiet.

Ericsson rekent er daarbij wel op dat de concurrentie daar het grootst is. Ericsson zegt dus dat een operator de markt goed moet bedienen, anders is er het risico dat klanten wegtrekken en besluiten om de connectiviteit zelf te gaan ontwikkelen. Samengevat luidt het devies aan operators om de goede niche te kiezen. De grote Tier One operators zijn bezig met cloud, de kleinere zijn begonnen aan NFV, om hun netwerken flexibeler en sneller te maken voor nieuwe klandizie.

Verticale sectoren

Een kansrijke sector is de zorg. Ericsson heeft meegewerkt in een Horizon2020 project van de Europese Commissie, uitgevoerd in Londen, Ierland en Italië. Het resultaat is Mario, een "healthcare companion" een robot met een ‘gezicht’, met oogjes die basale emoties kunnen overbrengen. Mario kan spelletjes doen met dementerende ouderen en toezien op het innemen van medicijnen. Hij zal ook smart home apparaten kunnen bedienen.

Ericsson werkt ook aan cases in industriële sectoren. In Zweden bijvoorbeeld met mijnbouwconcern Boliden en met bouwers van mijnbouwapparatuur zoals ABB en Volvo. Zweden kent nog echte mijnbouw, naar ijzer, mangaan en edelmetalen. Die sector heeft 5G hard nodig om de productiviteit op te voeren. Als een mijnbouwmachine bestuurd kan worden met haptic feedback, hoeft de operator niet meer onder de grond te zitten. 

Netwerk transformeren

Ericsson ontwikkelt een catalogus van kant-en-klare netwerkfuncties. 5G wordt vaak gepresenteerd als innovatie in het radionetwerk, met 5G NR (New Radio) in nieuwe frequenties. In feite is 5G een visie, die veel meer omvat. Het vereist ook grote aanpassingen in het core netwerk en het transportnetwerk. Tijdens 5G NOW! benadrukte Ericsson vooral de visie dat het netwerk moet evolueren.

Het zal na 2020 nog steeds één netwerk zijn maar flexibeler en met behulp van AI ingericht om de juiste policies te ontwikkelen voor verschillende gebruikers. De focus van 5G is op drie dingen: meer bandbreedte, meer gebruikers en lagere latency.

Lage latency bereiken

Voor VR headsets moet de latency laag zijn om duizeligheid te voorkomen bij de gebruiker. Ook haptische feedback, bijvoorbeeld bij chirurgie op afstand, vraagt om ultralage latency. Ideaal is zelfs 1 milliseconde.

Om die latency lager te krijgen, moet ook het netwerk ‘onder de grond’ heel efficiënt worden geconfigureerd. Als een voice call wordt doorgegeven tussen twee masten in Amsterdam, dan kan het signaal ook best via Groningen lopen, legt een expert van Ericsson uit. Een toelaatbare tijd voor de handover van een mobiel gesprek is binnen 1,5 seconden. Als je 1.500 milliseconden hebt, ga je als operator nou niet meteen alles doen om daar een milliseconde af te schaven.

Bij mobiel internet over 4G is video streaming een belangrijke toepassing. Ook dat is minder latency-kritisch, doordat de video gebufferd kan worden. De komst van 5G zorgt voor nieuwe toepassingen waarbij de huidige latency niet meer goed genoeg is. Een veel genoemd voorbeeld is V2X, communicatie tussen een (zelfrijdende) auto en zijn omgeving. Bij een snelheid van 100 km/h komt een typische 4G-latency overeen met 1,3 meter verreden afstand. Met 5G kan de latency zo ver omlaag dat de rijafstand overeen komt met 2,5 centimeter. Die snelle respons zal worden gebruikt om voor autonoom rijden. 

Ook in vaste netwerken telt de afstand. Elke kilometer glasvezel kost ongeveer 5 microseconden (in fiber is de lichtsnelheid ongeveer 2/3 van de constante lichtsnelheid in vacuüm) en bij 5G-latency tellen die lengtes wel degelijk op. En elke hop en switch voegt daar weer tientallen of honderden microseconden aan toe. In een 5G netwerk moeten mobiele antennes direct met elkaar communiceren. Ericsson ontwikkelt een portfolio met adviesdiensten om het netwerk te virtualiseren en te centraliseren.

Ericsson heeft de weg 5G opgedeeld in drie fasen. "Prepare – Mobilize – Launch". Waarbij Launch liever voor 2020 is dan erna. En dat besef is nog niet overal doorgedrongen, vertelde een van de bezoekers aan het evenement, werkzaam bij een ‘Tier One’ operator. Hij stelt dat zijn management nog denkt dat 5G pas in 2023 actueel wordt en dat het net zoiets is als 4G, alleen wat sneller. Nee dus. "I’m trying to sensitize my management on 5G".tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe