0
Mobiel

Telefoon naast stuur is net zo gevaarlijk - SWOV

maandag 13 januari 2020 | 11:43 CET | Nieuws

Op 30 januari a.s. organiseert Telecompaper weer de eerste masterclass van het nieuwe jaar, Masterclass FTTH. In een dagdeel wordt je volledig bijgepraat over de FTTH-markt. Schrijf je in voor deze masterclass en verkrijg de nieuwste inzichten in de Nederlandse FTTH markt!

Appen achter het stuur van een auto leidt altijd af, ook met telefoon in een houder. Dat meldt SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek verkeersveiligheid. SWOV heeft chauffeurs in een rijsimulator gezet en gekeken hoe appen het rijgedrag beïnvloedt. Als de telefoon in een houder naast het stuur zit, blijkt dat nog sterker af te leiden dan de telefoon in de hand. 

Het onderzoek laat zien dat automobilisten langzamer rijden tijdens ritten waarin ze appen achter het stuur dan tijdens ritten waarin ze niet appen. Ondanks de gemiddeld lagere snelheden variëren ze meer in gereden snelheid, slingeren ze meer en kijken ze minder in de spiegels tijdens ritten waarin ze appen. 

Een houder leidt meer af

Daarbij maakt het niet uit of de telefoon in de hand wordt gehouden of in een houder zit. Mét een houder kijken gebruikers ook vaker en langer op het scherm. Uit de ervaren taakbelasting blijkt verder dat de deelnemers de ritten waarin ze tijdens het autorijden moesten appen meer belastend vonden dan de ritten waarin ze niet hoefden te appen. Dit effect is bij alle proefpersonen.

SWOV suggereert dat de overheid niet de indruk moet wekken dat een houder wél veilig is om tijdens autoritten een smartphone te gebruiken. Dit onderzoek is echter nog te beperkt om als wettelijke onderbouwing te kunnen dienen voor een wetswijziging, vindt SWOV. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil geen volledig verbod op smartphonegebruik tijdens het rijden, meldt het AD. Als automobilisten een navigatie-app gebruiken, is dat positief voor de doorstroming en de verkeersveiligheid. De politie kan bekeuringen geven voor gevaarlijk gedrag. 


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën: Mobiel & Draadloos
Landen: Nederland
::: voeg een reactie toe

Reactie Plaatsen

We welcome comments that add value to the discussion. We attempt to block comments that use offensive language or appear to be spam, and our editors frequently review the comments to ensure they are appropriate. If you see a comment that you believe is inappropriate to the discussion, you can bring it to our attention by using the report abuse links. As the comments are written and submitted by visitors of the Telecompaper website, they in no way represent the opinion of Telecompaper.


Gerelateerd

'App-verbod' op fiets vanaf 1 juli krijgt prioriteit van politie

Published 19 jun 2019 09:30 CET | Nederland
Het vasthouden van een mobiele telefoon op de fiets kan vanaf 1 juli worden bekeurd met een bedrag van EUR 95. Dit 'app-verbod' ...

Per 1 juli is boete voor appen op de fiets EUR 95

Published 31 jan 2019 09:56 CET | Nederland
De hoogte van de boete voor appen op de fiets zal op EUR 95 komen te liggen. Dat weet het AD op basis van bronnen in Den Haag. ...

ANWB, RAI steunen appverbod in het verkeer

Published 29 okt 2018 16:33 CET | Nederland
Het appverbod in het verkeer wordt gesteund door verkeersorganisaties. Dat blijkt uit de openbare reacties die zijn gepubliceerd ...

Minister wil verbod op appen op de fiets

Published 07 dec 2017 09:00 CET | Nederland
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat volgend jaar een wetsvoorstel indienen om appen op de fiets te ...