0
Breedband

Vraagbundeling moet buitengebied Drenthe aan FTTH helpen

maandag 3 februari 2014 | 10:35 CET | Nieuws

Vraagbundeling in bewonerscoöperaties kan een middel zijn om aanbieders van glasvezelnetwerken ertoe te brengen ook netwerken uit te rollen in minder rendabele buitengebieden in Drenthe. Dat stelt consultant Evert Blansjaar volgens Dagblad van het Noorden.

Blansjaar heeft de afgelopen twee maanden namens het provinciebestuur onderzoek gedaan naar de uitrol van glasvezelnetwerken in buitengebieden van Drenthe. De onderzoeker stelt dat in deze gebieden 20 tot 25 procent van de bevolking geen toegang heeft tot breedband internet. Dit zou vergelijkbaar zijn met de toestand in de provincie Groningen en in mindere mate ook in Friesland.

Blansjaar stelt dat de oorzaak zou liggen bij de onwil van bedrijven zoals Reggefiber (waarin KPN een meerderheidsbelang heeft) om glasvezel aan te leggen op het platteland en andere buitengebieden, omdat dit niet rendabel genoeg is. Door de vraag naar glasvezel binnen bewonerscoöperaties te bundelen, hoopt Blansjaar dat er een betere onderhandelingspositie tegenover glasvezelaanbieders bereikt kan worden. Blansjaar noemt ook kabelaanbieder Ziggo, dat de netwerken echter nog niet aan het verglazen is.

De provincie Drenthe stelde Evert Blansjaar begin januari 2014 aan als kwartiermaker Breedband Drenthe. De tijdelijke functie is bedoeld om de lokale vraag en bestaande initiatieven voor breedband in kaart te brengen. Op het online verbindingsplatform "Kennisknooppunt Breedband Drenthe" kunnen Drentse breedbandervaringen, -vraagstukken en -expertise gedeeld worden. Aan de hand van de resultaten en adviezen van de kwartiermaker zullen Gedeputeerde Staten een voorstel voor aanpak doen aan Provinciale Staten. Beschikbaarheid van hoogwaardige internetverbindingen in het buitengebied zijn een speerpunt van beleid. Blansjaar is consultant bij NTCS en was eerder in dienst van Reggefiber.

De provincie Drenthe kondigde in maart 2013 aan een plan uit te gaan werken om de leefbaarheid op het platteland te behouden en te vergroten. De provincie had daarvoor 25 miljoen euro gereserveerd. Onderdeel van het project Vitaal Platteland is om een deel van het bedrag te reserveren voor glasvezeluitrol in de buitengebieden.

Destijds stelde Reggefiber in onderhandelingen met het Hoogeveense glasvezelinitiatief  ‘Glasvezel in Hoogeveen’ al alleen zaken te doen over de buitengebieden als er externe financiering bij komt. Anders blijft de uitrol, na vraagbundeling, beperkt tot de woonkernen. Hoogeveen stelde toen te kijken of het in dit kader aanspraak kon doen op Vitaal Platteland.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieƫn:
Landen:
::: voeg een reactie toe