0
Algemeen

Amazon bundelt video-assets tot complete video-ervaring

donderdag 18 januari 2018 | 17:10 CET | Marktcommentaren

Amazon voert de druk op operators en Netflix op door bestaande producten en diensten te integreren. Het open karakter en de reikwijdte van de videodienst van Amazon geven deze ogenschijnlijk tamelijk onbeduidende ontwikkeling gewicht.

Alle bouwstenen voor een complete video-ervaring

Amazon is misschien wel het meest innovatieve bedrijf ter wereld. Niet voor niets is één van de basisprincipes van de onderneming: "a passion for invention", zoals we onder ieder persbericht lezen. Amazon zet nu een kleine maar belangrijke stap door minimaal vier bestaande producten/diensten te combineren. Het gaat om de eigen Fire TV set-top box, Prime Video, de Amazon Channels aggregator van OTT-videodiensten en de Alexa voice assistant.  Het gevolg is dat de Prime-abonnee, die naast de bezorgdienst ook toegang heeft tot Netflix-concurrent Prime Video, op zijn Fire TV box een stemgestuurde interface aantreft die een overzicht geeft van alles wat hij/zij ter beschikking heeft. Daarbij gaat het niet alleen om de content van Prime Video, maar ook om de OTT-diensten waarop hij/zij zich via Amazon geabonneerd heeft. En dat betreft meer dan 100 SVOD-diensten, inclusief HBO, CBS All Access en Showtime.

Amazon biedt hiermee een complete en gebruiksvriendelijke video-ervaring. Natuurlijk heeft live TV zijn USP's (unique selling points), zoals live sport, maar toch dreigt het traditionele TV-kijken hierdoor verder onder druk te komen. De introductie van Watch Party (gelijktijdig met vrienden naar een video kijken) door Facebook lijkt dan ook vrij kansloos en een stap in de verkeerde richting.

Open karakter brengt ook de concurrentie aan boord

De directe toegang tot concurrerende SVOD-diensten is iets wat door Netflix niet geëvenaard kan worden. Het is een belangrijk aspect van Amazons 'open' strategie. Door platform (netwerk) en diensten te scheiden, stelt het de klant echt centraal. Bovendien houdt het de overheid tevreden, nu de marktmacht van Amazon maar blijft groeien. Voorbeelden:

  • In e-commerce concurreren talloze kleine aanbieders met Amazon op het Amazon-platform, inclusief 'Fulfillment by Amazon' (verzending). Wereldwijd waren deze derden in 2017 goed voor maar liefst 50 procent van het aanbod.
  • In video is Netflix niet alleen de grote concurrent, maar ook klant van AWS, dat het Netflix-platform draait. Dat zelfde geldt sinds kort ook voor Comcast.
  • Met Amazon Channels positioneert de onderneming concurrenten naast het eigen Amazon Prime Video (al moet je wel lid zijn van Prime om van Amazon Channels gebruik te kunnen maken).
  • Voice assistant Alexa draait niet alleen op de eigen Amazon-hardware, maar ook op de hardware van tal van andere manufacturers (PC's van Acer, Asus en HP, een bril van Vuzix, keukenapparatuur van LG, auto's van Toyota en het smart home platform van Homey).

Voorlopig is dit primair een Amerikaanse aangelegenheid, maar ook in de grotere andere landen, zoals het VK en Duitsland, zijn de genoemde Amazon-diensten beschikbaar.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe