0
Breedband

Amazon Channels breidt uit: zo zet je de klant centraal

vrijdag 26 mei 2017 | 17:44 CET | Achtergronden
Amazon breidt zijn dienst Amazon Channels uit naar het VK en Duitsland/Oostenrijk. Het is één van de diensten die onder het Amazon Prime-abonnement vallen. Een innovatief video-aanbod moet de verkoop van het Prime-abonnement stimuleren. Sport en live TV gaat Amazon vooralsnog grotendeels uit de weg. De concurrentie in het VOD-segment wordt tot partner gebombardeerd, aangevuld met eigen 'original content'.

Met Prime koopt de abonnee de bezorgkosten af, voor grofweg 70 euro, 80 pond of 100 dollar per jaar. Onderzoek wijst uit dat abonnees ('members', aldus Amazon zelf) significant meer besteden op de Amazon-sites. Om hen tevreden te houden breidt de onderneming de dienstverlening gestaag uit, met bijvoorbeeld spoedbestellingen en maaltijdbezorging, maar ook met digitale diensten zoals foto-opslag en streaming muziek (Prime Music). Daarnaast zijn er add-on diensten waarvoor extra betaald moet worden, zoals spoedbestelling binnen één uur, Music Unlimited (8 dollar per maand), Prime Video (6 dollar per maand) en de streaming videodiensten Anime Strike (anime) en Heera (Bollywood), beide voor 5 dollar per maand.

Geografische uitbreiding

In december 2015 begon Amazon met het Streaming Partners Program (SPP). Deelnemende videodiensten (Showtime, Starz, etc) besteden de infrastructuur, CRM en billing uit aan Amazon. Deze diensten worden onderdeel van de Amazon Prime Video app, met als voordeel dat er een integratie is met Amazons IMDb en search. Inmiddels heet de dienst Amazon Channels en nu breidt men deze uit naar het VK en Duitsland/Oostenrijk, behorende tot de kernlanden van Amazon. De strategie is duidelijk gericht op het verkopen van Prime-abonnementen, dus andere landen zullen volgen (zoals Frankrijk, Italië, Japan). Volgens onze schattingen is Prime inmiddels goed voor 5 procent van de gehele omzet. Ter vergelijking: het uiterst succesvolle Amazon Web Services genereert 10 procent.

Kenmerkend voor de aanpak is dat Amazon kiest voor samenwerking met concurrenten. Amazon begeeft zich immers, net zoals de partners maar ook bijvoorbeeld Netflix, op het gebied van videoproductie. Zoals andere platforms (e-commerce, web services) stelt Amazon ook het streaming-videoplatform open voor concurrenten. De onderneming laat daarmee als geen ander zien hoe de klant centraal gesteld kan worden. Aanbieders zoals MGM en Mubi (onafhankelijke films) liften mee op het succes van Amazon. Met prijzen van zo'n 4 tot 6 euro per maand zijn de VOD-diensten niet goedkoop, maar er kan maandelijks worden opgezegd en de klant kan diensten individueel kiezen (a la carte).

Onderscheidend aanbod

Amazon blijft weg van sport en grotendeels van live televisie, zaken die duur resp. lastig te onderhandelen zijn. Toch maakt ook live TV deel uit van het aanbod, al moeten we afwachten in hoeverre dat concurreert met een standaard TV-abonnement. In de VS is een 'skinny bundle' van over-the-top live TV kanalen een manier om te ontsnappen aan de traditioneel dure digitale abonnementen. Sling TV (van satelliet-aanbieder Dish) en DirecTV Now (van AT&T) concurreren met onafhankelijk aanbod van Sony (PS Vue), Hulu (Hulu With Live TV) en Google (YouTube TV). In Europa zijn Magine (Duitsland) en Molotov (Frankrijk) actief. Mobile2Morrow doet ook een poging, maar biedt geen van de leidende zenders. NLziet wil dit jaar met een stand-alone aanbod komen, maar dat laat nog op zich wachten. Amazon gaat deze lastige markt met Amazon Channels voor een deel uit de weg en beperkt zich, net als Netflix, tot de productie van eigen 'originals'. Beperkte live TV dus, maar wel een a la carte aanbod van VOD-diensten. De combinatie van originals en Amazon Channels vormt een slim en onderscheidend aanbod.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe