0
Mobiel

Incidenten Galaxy Note 7 zijn slecht getimed voor Samsung

vrijdag 2 september 2016 | 16:05 CET | Marktcommentaren

Samsung heeft voor het eerst een terugroepactie moeten organiseren voor een van zijn topmodellen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kwam in actie na berichten over exploderende batterijen van de Galaxy Note 7, het nieuwe topmodel in de phablet-serie die een maand geleden in New York werd gepresenteerd. De incidenten, waarbij overigens geen gewonden vielen, komt op een slecht moment. 

Na de tegenvallende verkoop van de Galaxy S5 (2014) en de verkoop van de S6 (2015) die achterbleven bij de verwachtingen, vond Samsung de weg weer naar boven met de opvolger S7 die eind februari van dit jaar werd gelanceerd tijdens het Mobile World Congress.

Deze smartphone nam de mobiele divisie van Samsung op sleeptouw met een aanzienlijke verbetering van de resultaten tot gevolg. In het eerste kwartaal na de lancering van de S7 steeg de omzet op jaarbasis met 8 procent. Op kwartaalbasis nam deze toe met 12 procent. Ook in Q2 hield de groei bij Samsung Mobile aan, hoewel bescheiden, met plus twee procent op jaarbasis. De winstgevendheid was eind Q2 met 58 procent toegenomen.

Kortom, Samsung heeft de wind in de zeilen op het moment dat Apple aan de vooravond staat van de presentatie van nieuwe producten. Veel groter zal de concurrentie voor Samsung niet worden aangezien Apple significante updates van zijn productlijn naar volgend jaar doorschuift. Het geruchtencircuit spreekt van upgrades aan camera, speakers en de startknop.

Maar de Galaxy Note is een phablet en geen smartphone. Binnen het phablet-segment (5.5-6.9") bedient Samsung het gros van de relatief kleine schare gebruikers, al kreeg het bedrijf twee jaar geleden concurrentie van Apple’s iPhone 6 Plus. Ook het snelgroeiende Chinese Huawei presenteert zijn phablets, de Mate-serie, steevast als flagships. Mobiele devices met grotere schermen bleken de voorbije jaren vooral populair in opkomende markten in Azië.

Phablets zullen de komende jaren een groter aandeel krijgen in de mix van mobiele devices, stelt IDC. Volgens het onderzoeksbureau vertegenwoordigden phablets vorig jaar een vijfde van het totaal verscheepte smartphonevolume. Over vier jaar zal dit aandeel naar verwachting ruim boven de 30 procent liggen, ofwel 610 miljoen verscheepte units wereldwijd.

Samsung zelf maakt geen verkoopcijfers bekend over zijn mobiele devices. Vast staat wel dat Samsung Mobile grotendeels stoelt op het succes van zijn premium S-serie. Samsung herpakte momentum met de S7 en de hoop was de Note 7 in het verlengde hiervan te leggen. De Note 7, waarvan er tot dusver 2,5 miljoen stuks waren verkocht, zal het bedrijf nu geld gaan kosten. 

De vraag is nu of de (breed uitgemeten) incidenten met de Note 7 een rem zullen worden op het herstel van Samsung.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe