0
Mobiel

Overlevingskansen Sony Mobile gering in 2015

dinsdag 20 januari 2015 | 10:33 CET | Marktcommentaren
Sony worstelt al enige tijd met zijn mobiele activiteiten ondanks de release van enkele aansprekende topmodellen. Met een nieuwe topman aan het roer wil Sony Mobile Communications (SMC) relevant blijven in een markt waarin het eigenlijk al is uitgespeeld. De kans is klein dat SMC dit jaar zal overleven.

Dat heeft als primaire reden dat de unit die verantwoordelijk is voor de verkoop van smartphones al kwartalen op rij teleurstelt en er geen zicht op verbetering is. Sinds het aantreden van Kazuo Hirai als CEO van Sony, stelde het Japanse elektronicabedrijf zijn forecast al zes keer bij. Sony verwacht aan het eind van zijn fiscale jaar 2014/2015, eindigend maart, een verlies van 230 miljard yen (1,68 miljard euro). Eerder nog ging het bedrijf uit van een veel beperkter verlies van 50 miljard yen (365,45 miljoen euro).

Na de verkoop van de pc-tak een jaar geleden, geldt dat nu de mobiele unit één van de zorgenkindjes is van het bedrijf. In september vorig jaar maakte Sony een afschrijving van 180 miljard yen (1,3 miljard euro) op de mobiele divisie bekend. Een maand later rapporteerde Sony een operationeel verlies van 172 miljard yen voor Sony Mobile Communications (SMC) versus een winst van 8,8 miljard yen een jaar geleden. Sony verwacht voor het huidige boekjaar voor zijn mobiele divisie een omzet van circa 1,3 biljoen yen bij een operationeel verlies van 204 miljard yen.

In november nam Hiroki Totoki het stokje over van Kunimasa Suzuki als hoofd van SMC. Onder leiding van Totoki moet de mobiele divisie weer winstgevend worden door de focus op het premiumsegment van de smartphonemarkt te leggen. Een verkoopdaling van 20-30 procent neemt Totoki daarbij op de koop toe, zo stelde hij bij zijn aantreden. Sony zal het aantal mobiele devices in zijn portfolio beperken en het aantal markten waarin het zijn devices verkoopt inperken om de kosten in de hand te kunnen houden. Vooral het mid-end segment zal op de schop worden genomen.

SMC is relatief sterk in Europa, Zuid-Oost Azie en Japan, regio's die respectievelijk 34%. 27% en 23% van zijn omzet vertegenwoordigen. In belangrijke groeimarkten – met name de VS en China – liggen die percentages flink lager, zo'n 3%.

De uitdaging van Totoki is SMC te hervitaliseren door het topsegment te verassen met een uniek device die de tegenvallende verkopen van de Xperia Z3 moeten gaan compenseren. Waarschijnlijk komt Sony tijdens het aanstaande Mobile World Congress (2-5 maart) met de Xperia Z4. De nieuwe smartphone zal ongetwijfeld enkele stevige upgrades aan boord hebben. Naar verluidt wordt de Xperia Z4 vergezeld door de Xperia Z4 Compact en de phablet Xperia Z4 Ultra.

De nieuwe devices zullen ongetwijfeld hoge ogen gooien, maar de vraag is of deze devices de mobiele unit van Sony de komende maanden winstgevend zullen krijgen. Met de voorgaande topmodellen in de Xperia-serie lukte dat zeker niet, ondanks de inspanningen op het gebied van sales en marketing. De kans is daarom zeer reëel dat Sony zijn mobiele activiteiten dit jaar alsnog zal staken om erger te voorkomen. Daarmee wordt 'mobile' als één van de belangrijkste pijlers in de 'One Sony'-strategie weggeslagen en is het te hopen dat een exit uit de mobiele markt geen strategische blunder zal blijken. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe