0
Breedband

Strijd quadplay markt barst los: VodafoneZiggo volgt KPN

donderdag 20 april 2017 | 17:20 CET | Marktcommentaren
Vanaf 3 april biedt VodafoneZiggo een quad play-voordeel aan huishoudens met diensten van Ziggo en Vodafone op één adres. Het aanbod ‘Non-stop extra’s’ is vergelijkbaar met de voordelen die worden geboden bij KPN Compleet en wordt ingezet om de churn van voornamelijk mobiele klanten in te dammen. Gezien haar schuldenlast en haar ambitieuze omzetdoelstellingen zal de joint-venture echter ook nieuwe klanten willen aantrekken. Deze lijkt zij met dit aanbod vooral los te kunnen weken in het hogere segment van mobiele databundels. Met name de spelers zonder quadplay aanbod die zich richten op dit segment, zoals Tele2 en T-Mobile, zullen hier mogelijk last van krijgen.

Ziggo-klanten die een mobiel abonnement afnemen bij Vodafone krijgen dubbel mobiel datategoed en bij een Vodafone Smart, Red of Black abonnement nu ook per maand 5 euro korting. Deze korting was met de introductie nog niet beschikbaar, maar is met het stoppen van de 50%-netwerkactie van Vodafone toegevoegd aan het aanbod. Vodafone-klanten die een tv-abonnement bij Ziggo afnemen kunnen kiezen voor een extra pluspakket. Tevens krijgen zij beveiligingspakket Safe Online XL gratis. 

Met dit aanbod wil VodafoneZiggo de churn terugdringen van voornamelijk de mobiele klanten. De joint-venture kent een behoorlijke schuldenlast, zoals eerder geanalyseerd door Telecompaper. Men zet zowel in op forse kostenbesparingen als omzetvoordelen. Dit laatste zal VodafoneZiggo willen bereiken door cross- en upsell of prijsverhogingen, maar dit zal moeten plaatsvinden in een zeer competitieve markt. In eerste instantie zal men proberen de overlappende base uit te breiden. Naar schatting neemt een kleine 20 procent van Vodafone mobiel klanten reeds een triple-play pakket van Ziggo af. Dat zijn een slordige 800 duizend klanten (20% van 3,8 miljoen postpaid Vodafone klanten). Klanten worden pro-actief gebundeld: vanaf 3 april worden de Non-stop extra's automatisch aangezet voor klanten die voldoen aan de voorwaarden. Deze klant moet beschikken over een abonnement met Digitale TV en Internet (>30 Mbps) van Ziggo en daarnaast een Vodafone Start, Smart, Red of Black abonnement bezitten. De vraag is of VodafoneZiggo met dit aanbod ook nieuwe klanten aan zich weet te binden.  

Het nieuwe 4P aanbod van VodafoneZiggo lijkt goed afgekeken van KPN. KPN biedt een soortgelijk aanbod voor haar quadplay klanten, met eveneens 5,- korting, dubbel datategoed en een extra gratis zenderpakket. Hiernaast biedt KPN echter ook nog verdubbeling van bel- en SMS-bundel, onderling MB’s delen en gratis onderling bellen, waarbij zij met name voor families interessant is.

VodafoneZiggo richt zich met name op  klanten met grotere bundels. De klant met een goedkoper Start abonnement (tot 1 GB, 150 min) krijgt geen extra belminuten en niet 5,- korting, wat wel het geval is bij KPN. Vodafone kent echter een ruimer low-end line up met 5 abonnementen zonder onbeperkt bellen. De concurrentie in het hogere segment met grotere databundels wordt nog intenser met het aanbod van VodafoneZiggo. Spelers zonder quadplay aanbod die zich richten op dit hogere segment, zoals Tele2 en T-Mobile, zullen hier mogelijk last van krijgen. Zo kost 10 GB + 100 min bij Tele2 22 euro, maar is de klant rond 18 euro kwijt bij VodafoneZiggo. 

Met haar quadplay aanbod volgt VodafoneZiggo KPN, dat hiermee al behoorlijk succesvol is qua churnreductie. Gezien haar schuldenlast en haar ambitieuze omzetdoelstellingen zal VodafoneZiggo echter ook nieuwe klanten willen aantrekken. Deze lijkt zij vooral los te kunnen weken in het hogere segment. KPN Compleet klanten zullen niet gelijk zwichten gezien de gelijkwaardige voordelen die worden geboden, maar klanten van T-Mobile en Tele2 hebben mogelijk wel oren naar dit aanbod.


tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe