0
Algemeen

Maximo Ibarra gaat KPN naar 'de volgende fase' leiden

vrijdag 20 oktober 2017 | 12:16 CET | Marktcommentaren
KPN benoemt Maximo Ibarra tot opvolger van CEO Eelco Blok. Dat is althans het voorstel van de RvC, dat nog door de aandeelhouders (BAVA) goedgekeurd moet worden. Zijn termijn gaat op 18 april 2018 in, maar per 15 januari begint hij al als adviseur. Maximo Ibarra heeft een lange CV, met posities in zowel telecom (Wind Tre, Vodafone IT, Telecom Italia) als in andere sectoren (Benetton, Fiat, DHL). Zijn achtergrond is Italiaans/Colombiaans. 

Het persbericht suggereert dat de commissarissen rekening houden met een flinke koerswijziging, zij het door consolidatie, zij het door een nieuwe strategie.

Achter het vertrek van Eelco Blok passen geen 'conspiracy theories'. Hij heeft een mooie termijn van zeven jaar gediend, heeft het uiteindelijk prima gedaan en vindt het nu tijd voor iets anders. De start was ongelukkig, door de slachting die WhatsApp aanrichtte in de SMS-inkomsten. Blok heeft een record op zijn naam gezet van winstwaarschuwingen en dividendverlagingen, culminerend in een claim-emissie. Maar zoals gezegd, het liep allemaal goed af. Blok heeft de aandacht volledig op Nederland gelegd, op vereenvoudiging en op de IT-sector.

Telecom is een internationale business

Dat zijn opvolger niet uit de eigen gelederen komt, ook niet uit Nederland, is enigszins verrassend. Echter, de telecomsector is buitengewoon internationaal. Denk aan René Obermann (van Deutsche Telekom naar Ziggo en inexio), aan Jeroen Hoencamp (van Vodafone UK naar VodafoneZiggo), aan Jaap Postma (van KPN naar TDC/YouSee) of aan Jon James (van Com Hem naar Tele2 NL). De commissarissen wilden eenvoudig de beste man/vrouw hebben en misschien vonden ze het ook wel eens tijd voor vers bloed. Blok en zijn voorgangers Scheepbouwer en Smit kwamen immers uit de KPN-organisatie.

Commissarissen suggereren verandering

De komst van Blok betekende een 'grote schoonmaak' van het bestuur, waarin diverse bestuurders het veld moesten ruimen. Wat Ibarra met KPN gaat doen, is natuurlijk nog niet bekend, maar het persbericht van KPN geeft wel een paar aanknopingspunten: hij "successfully led the merger between Wind and H3G" en hij is "able to navigate KPN into its next phase". Dat zijn zeer suggestieve uitspraken.

  • Moet KPN, zoals Blok jaren geleden al voorspelde, mee in de pan-Europese consolidatie (Deutsche Telekom)? Als het al niet om een wereldwijde speler gaat, zoals het afgeschudde America Movil.
  • Wordt er aangestuurd op een regionale fusie (Proximus), vergelijkbaar met de fusie van Wind en Tre in Italië, geleid door Ibarra?
  • Of moet het strategische roer om?

Antwoord op VodafoneZiggo?

De aandacht voor IT (door middel van 'kralen rijgen') is waarschijnlijk de belangrijkste recente koerswijziging van KPN. Maar deze is al ingezet, Ibarra is daar niet bij nodig. Verder is de integratie van VodafoneZiggo de belangrijkste ontwikkeling op de Nederlandse markt, met talloze vragen c.q. risico's.

  • Wat betekent het voor de regulering (open kabel)?
  • Voor de concurrentie (blijft VodafoneZiggo KPN kopiëren of zit er echte innovatie aan te komen)?
  • Voor de zakelijke markt?
  • Als het 'duoplie' van KPN en VodafoneZiggo zijn werk blijft doen op het gebied van netwerkinnovatie, betekent dat dan dat Docsis 3.1 leidt to hernieuwde aandacht voor FTTH bij KPN? Denk 'Fiber For Belgium' bij Proximus, in reactie op 'De Grote Netwerf' bij Telenet.

Ibarra gaat feitelijk al op vrij korte termijn aan de slag en vanaf begin volgend jaar mogen we meer duidelijkheid verwachten over de strategie en over de zelfstandigheid van KPN.
tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe