0
Algemeen

Rene Obermann, Warburg Pincus: EU moet investeren in ICT-kennis

vrijdag 17 november 2017 | 14:35 CET | Nieuws

De afsluitende presentatie op het Telecompaper congres Telecompaper Insights (15 november) werd gegeven door René Obermann. De oud-CEO van Deutsche Telekom en Ziggo is nu Partner en Managing Director bij investeerder Warburg Pincus. Op het congres gaf hij zijn visie op de Europese markt, met een urgente oproep om haast te maken. Obermann toont zich niet zo bezorgd over een gebrek aan innovatie van bedrijven in Europa, maar wel over het grote geheel. Er zijn grote investeringen nodig in breedband en in onderwijs. “Europa moet gaan samenwerken”.

Obermann Hij is bullish (positief vanuit het oogpunt van de belegger) over de fundamentele kenmerken van de telecombranche en zeer bullish over de mobiele netwerken. Met dalende ARPUs en de druk van regulering heeft de telecomsector een aantal magere jaren achter de rug, maar het herstel van de dienstenomzetten lonkt, gedreven door de vraag naar mobiel internet en het potentieel van clouddiensten en X-a-as-Service. Hij voorspelt ook dat er weer een capacity crunch aan zit te komen in mobiel internet, met als positieve kant de kans om iets te doen aan de te lage tarieven. 

Obermann waarschuwt echter dat het “vijf over twaalf is” voor Europa om de gemeenschappelijke markt te ontwikkelen. “We hebben altijd graag Brussel de schuld gegeven. Achteraf was dat een vergissing.” Hij doet zelfs een appèl op zijn publiek: “Gebruik jij jouw invloed wel?” We moeten allemaal harder trekken aan de gemeenschappelijke markt voor elektronische diensten, is de stelling. Anders dreigt Europa opnieuw op achterstand te raken. “We hebben de slag om de end user data al verloren aan de VS. Alle data stroomde onder de vlag van Safe Harbor die kant op, waarbij de gegevensbescherming die naam niet waard was. Wat als we de slag om de IoT Space ook verliezen? Dat zou een ramp zijn.” 

EU vs. Amerika en China

Hij noemt niet alleen Silicon Valley, maar ook China. Dat land heeft in een paar jaar tijd overal LTE uitgerold. Het wil (als onderdeel van de plannen voor de Digitale Zijderoute) en passant 180 miljard investeren in 5G, wereldmarktleider worden in Artificial Intelligence en een omvangrijk startup ecosysteem uit de grond stampen. 

Vergeleken met de VS en China ontbreekt het in Europa aan kansen voor ondernemerschap. “Het is daar niet gefragmenteerd, zoals in Europa. Waarom trekken entrepreneurs naar Californië? Omdat ze daar met een goed idee ook meteen schaalgrootte kunnen bereiken.” Obermann vindt de taalverschillen van ondergeschikt belang, omdat Engels online toch de voertaal is, maar wijst vooral op de verschillen in wetten en regels.  “Waarom kan je niet in heel Europa in één keer een bedrijf opzetten?” 

Investeren in infra en onderwijs

Ook het onderwijs loopt volgens hem achter op de ontwikkelingen. Iedereen moet leren programmeren, niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen en de ouderen. Niet alleen de overheid, ook het bedrijfsleven moet investeren in ICT-kennis en opleiding. Hij stelt dan 70 procent van het Duitse bedrijfsleven (de Mittelstand) geen coherente visie heeft op ICT en dat minder dan 40 procent al bezig is met outsourcing. 

Obermann stelt dat het gevoel van urgentie ontbreekt in de politiek, met als uitzondering bij de Franse president Emmanuel Macron. Het is belangrijk dat Brussel de digitale gemeenschappelijke markt ontwikkelt en voorwaarden schept voor de ontwikkeling van IoT, Big Data en AI. Hij vindt dat de nadruk op gegevensbescherming en privacy te sterk is, waardoor de ontwikkeling van die diensten wordt beperkt. 
Maar bovenal pleit hij voor een ‘Marshall Plan’ voor de aanleg van breedband en investeringen in onderwijs. 

Tijdens zijn rede vroeg hij de toehoorders in de zaal om de hand op te steken als zij geloofden dat Europese bedrijven over tien jaar nog concurrerend zijn. Er gingen weinig handen omhoog. Na afloop vertelde hij dat hij met opzet polariserend is, maar dat de boodschap er niet minder om is: Europa moet gaan samenwerken. tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorieën:
Landen:
::: voeg een reactie toe