0
Algemeen

KPN Q3: groei in huishoudens - dankzij Solcon

maandag 30 oktober 2017 | 10:04 CET | Achtergronden

KPN beleefde in het derde kwartaal opnieuw tegenwind. De omzet blijft dalen en de kosten konden daar nauwelijks gelijke tred mee houden. Positief is dat voor het eerst het aantal huishoudens in portfeuille van KPN groeit. De groei in vast/mobiel is eruit, de afname in 1P heeft zijn langste tijd gehad, de 3P is over zijn piek heen, de 2P is in opkomst. We maken wel een klein voorbehoud inzake Solcon, waarvan het effect op de cijfers niet geheel duidelijk is.

De omzet van KPN daalde in Q3 2017 met 6,6 procent. Usance is bepaalde zaken buiten beschouwing te laten. Als we iBasis (internationale wholesale minutenhandel), dat een slecht kwartaal had, weglaten en bij het resterende KPN Nederland de eenmalige zaken, dan zien we een afname van 3,7 procent. Exclusief regulering (roam-like-at-home) is de afname nog maar 1,9 procent, maar dat is geflatteerd door kleine overnames in de afgelopen vier kwartalen. In een toelichting schat KPN de bijdrage daarvan op 'minder dan één procent', dus de autonome omzetafname lag rond de 2,5 procent. Daarmee is sprake van een stabiele erosie.

Groei in consumentenbundels, grootzakelijk en nieuwe diensten

We nemen vervolgens de individuele omzetlijnen (alleen retail) onder de loupe om te zien waar de groei zit.

  • Consumer: de enige component die groeit, is gebundelde diensten (multiplays).
  • Business: alleen de SOHO/MKB-markt krimpt. In het LE/Corporate segment is groei, zoals ook in New Services (IoT, cloud) en Overige (o.a. consulting).

KPN converteert single plays naar multiplays

Er dringt zich een parallel op met de digitalisering van de kabel. In de migratie van analoge naar digitale TV, inmiddels grotendeels voltooid, wist Ziggo de conversie lange tijd op een hoog niveau te houden, in de orde van 70-80 procent. Van alle tien klanten die overgingen, verloor Ziggo er twee of drie (aan KPN). De drijvende kracht achter deze migratie was de mogelijkheid kosten te besparen (digitale technologie is efficiënter) en de omzet te verhogen (digitale abonnees besteden meer). Voor KPN zijn de argumenten dezelfde om klanten te migreren van single-plays naar multiplays: de kosten dalen (de churn daalt) en de omzet stijgt (hogere ARPU per huishouden, upselling van extra diensten). Dat laatste wordt wel enigszins ondermijnd door de kortingen die multiplayklanten (KPN Compleet, KPN EEN) krijgen.

3P over hoogtepunt heen, aantal huishoudens stijgt voor het eerst

En hoe staat het met de conversie van single play (1P) klanten naar multiplay-klanten bij KPN? Het zicht hierop wordt bemoeilijkt doordat er tegelijk sprake is van individuen (mobiel) als van huishoudens (vast). We nemen het perspectief van vast (zoals bij Ziggo) en beschouwen mobiel als add-on (upselling). Voor KPN staat immers het huishouden centraal in de strategie. Daarbij moeten we bedenken dat Solcon voor het eerst meetelt, met 47.000 breedband- en 17.000 IPTV-klanten. We constateren:

  • De daling van het aantal fixed-only huishoudens komt bijna tot stilstand. In Q3 2017 was deze slechts -6.000 (tot 2,410 mln). Hier doet Solcon zich voelen. De vraag is hoe het de komende kwartalen gaat.
  • De toename van het aantal fixed/mobile huishoudens loopt enigszins terug. Met +33.000 in Q3 2017 is een laagterecord bereikt (tot 1,189 mln).
  • Het aantal 1P-klanten daalt gestaag, afgelopen kwartaal met 19.000 tot 1,035 miljoen. Dat betekent een historisch laagterecord voor deze afname. Het betreft klanten die uitsluitend vaste telefonie, breedband of Digitenne afnemen.
  • Het aantal huishoudens dat klant is van KPN steeg in Q3 2017 voor het eerst, met 27.000 tot 3,599 miljoen. De bodem lijkt dus gepasseerd te zijn, maar ook hier helpt Solcon een handje.
  • De ontwikkeling van het aantal double play (2P) huishoudens sloeg in Q2 2016 om naar groei en bereikte afgelopen kwartaal een recordgroei (+50.000).
  • In 3P is sprake van een omgekeerde omslag: er was voor het eerst sprake van een afname (-4.000).
  • Het totaal aantal verkochte diensten (RGU's) steeg in het kwartaal met 68.000 tot 7,885 miljoen. Dat komt overeen met 2,19 per huishouden, hetzelfde als vorig kwartaal. Hier lijkt sprake te zijn van stabilisatie.
  • De ARPU per huishouden stijgt, mede door de jaarlijkse prijsverhoging in juli.

We concluderen dat er sprake lijkt te zijn van enige stabilisatie, al is niet helemaal duidelijk wat het effect van de overname van Solcon is. De groei in vast/mobiel is eruit, de afname in 1P heeft zijn langste tijd gehad, de 3P is over zijn piek heen, de 2P is in opkomst. Tegelijk is voor het eerst sprake van een stijging in het aantal huishoudens, terwijl de ARPU per huishouden groeit. Aandacht voor de breedband single-play, in de reclame-uitingen van KPN, lijkt uitstekend in te spelen op de huidige trends.tp:vandaag

Elke werkdag rond 10.00 uur verstuurt Telecompaper de gratis "tp:vandaag".

Meld u nu aan

Categorie├źn:
Landen:
::: voeg een reactie toe